Politically incorrect: Viziuni greșite [1]


… sau de ce consider greșită definiția celor 2 Românii

image012Există (cel puțin) 2 Românii. Definiția uzuală: săracă și foarte bogată. Greșit. Această definiție vede doar contul din bancă (dacă acesta există) și ignoră mentalitățile. Nu mă gândesc la ideologii, nici la democrați vs. autoritarieni sau altele. Mă gândesc pur și simplu la explozia tehnologică, mult mai rapidă decât evoluția deprinderilor omenești. Ne despart doar 3 decenii de R.S.R. (Republica Socialistă România) un stat comparabil cu Coreea de nord. O societate în care mass media însemna emisiunea bruiată a postului Europa Liberă, recepționată pe unde scurte (cine avea un radio bun) și care echivala cu „s-a spus la radio”, respectiv nopțile lungi de „video” în care se vedeau fără discernământ toate filmele care nu puteau if văzute la RTV (Radioteleviziunea Românș) sau la cinematograf. Ziarele erau suport pentru borcanele de murături din cămară, cu excepția rubricii sport și a anunțurilor de la „Mica publicitate” (de fapt singura publicitate). La ce ar fi servit publicitatea într-o societate definită de penurie generală? Telefon însemna o cabină în care spânzura precar un aparat care ori avea receptorul zmuls, ori era blocat cu fise. Absența tonului cu săptămânile, în cazul fericiților care aveau telefon la domiciliu, era ceva „normal”. Corespondența însemna Poșta Română, o scrisoare ajungea în trei zile, trei luni sau niciodată și nu știa nimeni de câte ori mai fusese citită până a fi (re)desfăcută de destinatar. Calculator era ceva care se găsea la un centru de calcul, erau vreo 3 în toată țara și nimeni nu știa cu ce se ocupau. Probabil cu ceva sofisticat, aparate din import care de obicei nu funcționau. Eventual se auzea un banc cu ședința de partid de la centrul de calcul. O majoritate consistentă a decidenților de azi a crescut în acele vremuri și a fost marcată de deprinderile de atunci. Iar noi ne întrebăm (retoric) de ce nu progresează societatea noastră?

13 gânduri despre „Politically incorrect: Viziuni greșite [1]

   1. De fapt, îţi distrag atenţia cu stînga, suficient cît să-ţi aplic un croşeu de dreapta care să te ameţească bine, pînă te imobilizez ca să nu-ţi poţi duce la îndeplinire gîndul morbid.

    Mi se pare haioasă scena, probabil a fost deja filmată de cineva. Şi e extrem de blamabilă, tocmai într-un secoi în care se urlă sus şi tare prin legi „fără violenţă!” dar se pregătesc războaie la tot pasul şi se scot jandarmii în stradă de fiecare dată cînd cineva strigă „nu mai rezist, hoţilor de ţară!”

    Dacă n-ar fi fost profesorii care să tragă de urechi ori perciuni sau care să dea cu rigla la palmă, poate acum aş fi scris „sh” şi „tz”, precum copiii imbecili care au toate drepturile şi nici o obligaţie şi care – deloc întîmplător – vor conduce ţările şi lumea odată ce noi, bătrînii „obosiţi”, „fost-comunişti”, vom fi poposit la doi metri dedesubt.

    Apreciază

   2. Dă-l încolo de croşeu! Probabil că ţi-ai lua-o cu vârf şi îndesat! Sunt sportivă şi bătăuşă! 😆
    Poate te voi lăsa totuşi să mă imobilizezi! Mă prefac că mi-s slabă…:lol:
    Iar o luăm prin bălării (you have that effect on me! 😉 ) şi parcă-l vad pe Zorin cum îşi smulge parul de pe cap! Dacă are!

    Apreciază

   3. Emanciparea femeilor, baszmeg! Nu mai poţi să faci şi tu o faptă eroică… 😦

    Crezi că merge la mine ca-n bancu’ cu găina care se împiedică? Nah… Da’ dacă altă soluţie n-avem, atunci come with me / în bălării. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s