Cronica: De ce s-a născut românul poet?


Judecați-mă cât vreți, dar eu vă zic: societatea socialistă multilateral dezvoltată și omul ei nou de abia acum dau roade, chiar dacă matricea de bază nu o mai pomenește nimeni. Modelul acela de constructor al socialismului și comunismului era în primul rând un iresponsabil. Un iresponsabil de o factură specială. NU e vorba de o simplă fugă de răspundere sau de un refuz de a-ți asuma consecințele faptelor tale, e vorba de o educație sistemică foarte bine pusă la punct. Pentru a fi responsabil ai nevoie de judecată. Prima componentă a educației socialiste a fost desființarea judecății și înlocuirea ei, la „învățământul politic”, cu prejudecata. Prejudecata pornea de la niște adevăruri axiomatice care erau atât de bine sădite în mintea învățăcelului, încât nimeni nu mai avea nici o șansă atunci când ar fi încercat să trezească individul din starea de zombie, de spălat pe creier. Aceste prejudecăți, de fapt o colecție de idei fixe, alcătuiesc un mozaic elaborat cu mare grijă. Din acest mozaic face parte de pildă prejudecata că România ar fi o țară bogată. România nu a fost și nu este o țară bogată. Statisticile europene arată că în perioada interbelică, economia Românaiei se situa pe penultimul loc în Europa. Tot acolo se află și acum. Deci România nu a progresat și nu a regresat de aproape un secol. Tot în legătură cu această prejudecată, vinovați de sărăcia noastră în „țara bogată” au fost și sunt mereu străinii. Niciodată nu i s-a spus românului doritor de prosperitate că aceasta ar avea un preț. Un preț simplu și pe care îl poate plăti oricine: eficiență la muncă, mai puține sporuri, libere, sărbători, etc. Nimeni nu a spus și nu va spune așa ceva electoratului român, fiindcă asta ar însemna automat pierderea tuturor alegerilor. Câștigătoare sunt doar cântecele de sirenă. Nu degeaba ne-am născut poeți.

Reclame

2 gânduri despre „Cronica: De ce s-a născut românul poet?

 1. Ai dreptate, avem o ţară săracă, foarte săracă. Economia e terminată, oamenii sînt demoralizaţi, totul e distrus. Cît era datoria externă a României în decembire 1989? Cît e acum? Într.-adevăr, sîntem la pămînt, nici n-ar trebui să mai existăm.

  În asemenea condiţii, îi rog frumos pe toţi străinii să-şi ia catrafusele şi să se care, ca să nu mai sufere alături de noi în mizeria asta de ţară. Că doar n-or fi masochişti, sărmanii de ei!
  Hopa, da’ nu se poate. De ce? Fiindcă băieţii au investit, şi-au cumpărat terenuri agricole – pentru ce dracu’, dacă avem pămînt infertil?! – şi-au construit sedii şi unităţi de producţie, umblă cu prospecţiunile după gaze de şist (ai auzit de SînMihaiul Românesc?) – de ce dracu’, dacă subsolu-i steril?!) – şi iată, ne exploatează în stil barbar la noi în ţară, iar noi zicem tot timpu’ „săru’ mîna, boierule”. Şi să nu uit: ne-au făcut să le fim datori vînduţi.

  A, dacă ne loveşte strechea şi îndrăznim să ridicăm pretenţii să fim şi noi trataţi la acelaşi nivel civilizat ca şi alţii mai din Vest, atunci da, băieţii îţi iau jucăriile şi pleacă. Nu la dracu’ să-i ia la ei în ţară, ci în multele ţări care la fel de lovite-n haripă, acceptă umilinţelele lor, în schimbul unor cutiuţe chinezeşti de plastic de care nici n-au nevoie, a unor legume cu gust de plastic şi alte mizerii de aceeaşi factură. „Life in plastic is fantastic”, nu-i aşa?!

  Să fie clar: România NU e săracă şi N-A FOST. N-ai să vezi căpuşe pe cal mort. România a fost şi este sărăcită de către străini, în mod constant, de sute de ani. Ce-au căutat turci, tătari, huni şi alte naţii pe aici, dacă era „pămînt rău”? Te pomeneşti că erau în trecere spre Pămîntul Făgăduinţei, fără să aibă habar de existenţa lui, nu-i aşa? Ia zi, firma aia de apartament care are drept de exploatare la Roşia Montană, ce dracu’ caută în sărăcia aia? Aur? Hahaha! Zi wolfram, zi uraniu, nu aur – ăla-i praf în ochii fraierilor!

  Mă dezamăgeşti, zău…

  Apreciază

 2. Io-s românul atipic, nu pot „screme” o rima, nici dacă viaţa mea ar depinde de asta! Nu-s poet şi voi snopi în bătaie pe oricine susţine contrariul! 😆
  Romania este o ţară bogată, iar dacă asta nu se vede în nivelul de trai de azi sau de oricând altcândva, se „datorează” faptului că nu am avut la putere oameni care să pună interesul naţional mai presus de interesul personal sau al clicii care i-au propulsat.
  Ideea că străinii ne fură ţara şi ne pun piedică este o mare gogoriţă şi nu mai este crezută decât de către băbuţele de la ţară din cine ştie ce cătun uitat de lume.
  N-avem nevoie, frate, de nimeni care să ne pună beţe în roate, o facem noi cu mult talent, lustruit în sute de ani. Nu îndrăznesc să spun mii, dar n-aş greşi dacă aş face-o!
  Mai mare dragul sa vezi mândra naţie română cum se jeluieşte, cum că nu-i vina ei, şi întreabă cu glas duios dacă „muieţi îs posmagii„!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s