Politically incorrect: Papagalii nu vor fi niciodată liberi


Modelele noastre de gândire sunt fără îndoială greșite. (Mă refer la generația mea, generațiile următoare nu le înțeleg). Un sistem de false certitudini a constituit metoda prin care generația mea a fost spălată pe creier. Întrebările deschise nu erau acceptate, pentru a ne împiedica să punem întrebări în general. Ni s-a recomandat să învățăm și chiar să repetăm întocmai cuvintele secretarului general (cea care vorbea era o profesoară de matematică și – culmea – nu era nici tâmpită și nici nu lăsa impresia că face mișto). Așa au fost pregătite cu minuțiozitate erorile unei generații. Eroarea noastră fundamentală era că totul se reducea la persoană. Sistemul nu făcea nimic, Ceaușescu făcea. Deci atenția era focalizată pe Ceaușescu. În 89 el a fost judecat (împreună cu consoarta) – sistemul a scăpat oricărei examinări. De ce? Fiindcă sistemul era alcătuit din sute de mii, milioane de oameni, fiecare cu rolul său. În 89, acești oameni nu trebuiau iluminați, ci manipulați.

[Un exemplu: România a excelat prin cultul personalității de tip nord-coreean. Toată lumea vorbea despre cultul lui Ceaușescu. Vi-l imaginați pe dictator, oricât era el de ambițios, răstindu-se la CPEx după vizita în Coreea și obligându-i pe șefii politici recalcitranți la practici similare Phenianului? Și din atâția șefi, nici unul să nu-i țină piept? Nici unul să nu fie schimbat fiindcă a refuzat divinizarea liderului? Imposibil. Orice minte lucidă va constata că dictatorul nu a avut decât de pierdut, acumulând în contul său și al familiei toate resentimentele a 22 de milioane de români. În schimb, restul șefilor, de la CPEx până la comitetele comunale, au scăpat teferi și sunt bine merci. Cine a avut de câștigat? Vă las să răspundeți singuri.]

Efectul spălării creierelor a fost unul devastator. Eram o țară de oameni care nu îndrăzneau să spună, atunci când și acolo unde conta, niște adevăruri simple, banale, evidente. De pildă profesorii care predau „Cunoștințe social-politice” nu au spus niciodată că era ridicol să predai lecția „Creșterea continuă a nivelului de trai”, un titlu care îi făcea până și pe cei mai slăbuți elevi să zâmbească complice. Oficial, această problemă, ca și miile de alte probleme similare, nu a existat. Ce folos să pozezi după aceea în victimă?

Am cunoscut și un profesor care punea laboranta să înregistreze cuvântările lui Ceaușescu pe bandă de magnetofon, iar la ore obliga elevii să asculte într-o atmosferă ritualică. Același profesor îndemna elevii să se denunțe între ei, răsplătindu-i pe turnători cu note mai bune. Tot el a fost, după spusele „securiștilor” singurul informator benevol din localitate, care îi enerva cumplit chiar pe „băieții cu ochi albaștri” fiindcă le dădea de lucru și atunci când ei nu aveau chef. Ei bine, credeți că după 89 s-a întâmplat ceva deosebit cu el? Nici vorbă, a predat liniștit filosofie până la pensie fără să-l deranjeze cineva. S-a autodeclarat dezamăgit de viața noastră politică și trăiește retras. Dar, dacă din întâmplare s-ar fi aflat în unul din marile orașe în care în 89 au avut loc evenimente de stradă și dacă întâmplarea ar fi făcut să fie rănit de un glonț rătăcit, cine știe? Poate dezamăgirea față de noua viață politică s-ar fi transformat în cu totul altceva.

Nu cred că vom reuși să ducem ceva până la capăt refuzând să gândim. Nu cred că ignorarea faptelor este altceva decât manipulare. Nu cred că poți beneficia de o revoluție care nu a avut loc, nu cred că vei înțelege vreodată ce se întâmplă cu tine, dacă în loc să gândești, te vei mulțumi să repeți, indiferent dacă repeți lecția de învățământ politic din vremea lui Ceaușescu sau frazele auzite la talkshowul democratic și liber de la nu știu care televiziune. Papagalii nu gândesc, de aceea papagalii nu vor fi niciodată liberi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s