Cronica: Linșajul, apa plată și ardelenii. Epilog cu Cosmina Fernoagă.


Dorința de libertate a papagalului rămâne o întrebare deschisă. Există ființe cărora libertatea nu pare să le spună mare lucru. 22 decembrie 1989 a fost ziua în care Ion Caramitru a intrat în casele noastre (ale celor care aveau televizorul deschis la ora aceea – cred că eram marea majoritate) și ne-a anunțat că am ajuns aici cu ajutorul lui Dumnezeu.

Amin!

Din acel moment ar fi trebuit să curgă întrebările. Scuza cu opresiunea nu mai era valabilă, opresiunea tocmai dezertase lamentabil cu elicopterul. Portrete și volume omagiale erau zvârlite în stradă, incendiate. „Dictatori” mai mici erau fugăriți, înjurați, umiliți. Parafrazând un poet din alt film, se ridicase Gheorghe, se ridicase Ion.

Și?

Și s-au așezat la televizor sau la bufet. Gata. Asta a fost tot. În ianuarie 1990, într-un orășel cu 40 de mii de locuitori se constituia FSN, unde altundeva decât în sala de ședințe a fostului Consiliu popular. Îmi începusem activitatea de ziarist și nu știam ce să cred. Veneau valuri, valuri, bătrâni, bolnavi, săraci, înfrigurați. Se temeau să nu întârzie, să nu lipsească. Nimeni nu întreba: ce e FSN? Toți erau gata să ridice mâna, să voteze. După două ceasuri au plecat liniștiți, mulțumiți. Nu primiseră nimic, nici o promisiune. Nu ceruseră nimic. Înseamnă că erau cu toții mulțumiți. Atunci de ce revoluție?

Presupun că pe unii îi voi dezamăgi, dar aceleași priviri le-am văzut în 2012, la alegeri. Oameni care știautrebuie să voteze. Nu formulau nici o revendicare, nu aveau în vedere nici un termen, erau gata să semneze toate cecurile în alb. Știu că aceste rânduri nu au cum să le placă mai ales tinerilor activi în partide. Am vorbit cu unii dintre ei. Toți au cam același discurs, același vocabular, indiferent de partid. Cuvintele cheie sunt: nou, altfel, schimbare, oameni. Eu nu am văzut nimic nou. Chiar nimic. Niște tertipuri electorale vechi de când lumea. Atât. Schimbări de persoane. X a fost înlocuit cu Y. X reprezenta vechiul, corupția, incompetența. Prin înlocuirea lui cu Y aceste probleme au fost rezolvate. Y continuă să facă exact aceleași lucruri pe care le făcea X, dar campania s-a terminat, acum nu mai politizăm, trecem la treabă. Care treabă? Oamenii sunt mai liniștiți, deocamdată. Nu-i agită nimeni. Până când? Până când se vor trezi, dar e posibil să nu se trezească niciodată.

Recent a fost lansată la Cluj cartea lui Novăcescu despre linșajul mediatic. E un studiu istoric, e vorba de linșajul la care a fost supus Ion I.C. Brătianu de către Adevărul. Comentarii. Se spune de câteva ori că în 100 de ani nu s-a schimbat nimic. Cel mai recent linșaj mediatic din politica românească a avut loc în 2012. Nu sunt rostite nume sau partide. Nu e cazul Toată lumea știe despre ce e vorba. Și toată lumea pleacă acasă, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.

La lansare participă și Cosmina Fernoagă. Am înțeles din spusele celor prezenți că e în conducerea breslei. Care breaslă? Peste o săptămână, aceeași C.F. Publică în Ziua (de Cluj) auditul CJ care incriminează redacția Tribunei, dându-i dreptate lui M.A., contestatul manager-jurist-filosof. Auditul e publicat ca atare. Copy-paste. Nici un comentariu. Nici o tentativă de contactare a persoanelor incriminate. Nici un simulacru de echidistanță, atunci când toată lumea știe, Tribuna înseamnă două tabere aflate în conflict. Simplu, discreditarea uneia dintre tabere. Din întâmplare este discreditată tabăra care deranjează Consiliul județean. Sau nu din întâmplare. Schimb de replici în virtual. În plan real, lui Ștefan Manasia i se anulează un bilet de voie cu care părăsise redacția. Îmi amintesc din nou de 1989. În fiecare zi auzeam același anunț: în toate județele țării, apa e bună de băut.

Reclame

3 gânduri despre „Cronica: Linșajul, apa plată și ardelenii. Epilog cu Cosmina Fernoagă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s