Codul secret: De ce s-a născut românul poet și nu inginer?


Răspuns: fiindcă ne place să trăim în imaginar, în compensație cu o realitate searbădă și zgârcită. Din cauza preferinței noastre pentru imaginar, realul e la noi într-o continuă suferință, ceea ce ne determină să ne refugiem cu și mai multă convingere în imaginar. Cerc vicios, monșer!

Avem drept consecință foarte mulți poeți (prin poeți înțeleg de fapt scriitori, nu doar autorii de poezie, ci și pe cei de proză, dramă, jurnal, memorii, eseuri… și ce-ar mai fi de menționar aici).

Deoarece avem foarte mulți poeți, avem și foarte multe publicații, edituri, festivaluri, premii… (ateliere de creație, workshopuri, … continuați voi, dacă am uitat ceva).

E fosrte greu să spui care dintre acești poeți (atât de mulți la număr) e cu adevărat bun. Probabil că și poeții buni sunt foarte numeroși la noi, la fel poeții foarte buni, aleși dintre cei buni. Dacă e să dăm crezare festivalurilor care se încheie cu premii, o statistică oricât de sumară arată că suntem națiunea cu cea mai mare producție de poeți pe cap de locuitor.

De ce nu se vorbește și despre poeți în brandul de țară?

4 gânduri despre „Codul secret: De ce s-a născut românul poet și nu inginer?

  1. 🙂 Uite ca asta e o chestie interesanta. Nu se vorbeste despre poeti, in brandul de tara. Pentru ca, nici noi nu stim cine suntem si ce avem, cu adevarat valoros. Brandul de tara a neamtului e „lucru bine facut”. Al nostru e „treaba facuta de mantuiala”. Suntem visatori, poeti si nu ingineri. Inseamna ca avem noi ceva defect si refuzam cu indarjire sa ne reparam, pe un alt principiu, „lasa-o mai ca merge-asa”.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s