Cronica: Ion Stratan a ajuns să ne cânte din liră degeaba


„Pentameronul” a fost un poem care a făcut furori la vremea publicării sale. [Mai multe aflați aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Stratan_%28scriitor%29].

Nu știu dacă poetul a avut o viziune, dacă a intuit că după dezastrul anilor 80 va urma un alt dezastru, în alte culori și produs la altă casă de filme.

Nici nu știu dacă suntem capabili să recunoaștem dimensiunile dezastrului actual sau dacă ne interesează așa ceva. Presupun că instinctul de autoconservare a rămas intact, probabil mulți dintre noi se vor salva ca indivizi, iar restul este doar o etapă într-un manual de istorie, un capitol lipsit de importanță, care nu va pica la examene, fiind scris cu litere mici, la subsol.

Suntem foarte harnici în a ne plânge: de trecutul nostru, de vremurile pe care le-am apucat, de climă și de calitatea apei și de câte și mai câte, dar nu ne punem nici din greșeală întrebarea: ce exemplu dăm celor care ar trebui să învețe de la noi, fiindcă așa ar fi firesc? E o întrebare de moralist, la care se răspunde cu:„auzi cine vorbește”, știu și de aceea nu mai continui, tac, demostrând prin această lașitate că fac parte din establishment.

 

4 gânduri despre „Cronica: Ion Stratan a ajuns să ne cânte din liră degeaba

  1. Intre defectele ,avem si o calitate. Ne plangem pe versuri, ca sa fac referire si la articolul anterior. Asta constatam si eu ieri. Toata lumea se plange, invartindu-se in jurul cozii in loc sa inchida gura si sa gandeasca, sa actioneze ca sa poate iesi din starea asta. Toti se plang de spectacolul politicienilor dar stau cu orele gura casca la toate prostiile televizate. Nu cred ca se gandeste cineva la dimensiunea dezastrului care suntem. Eu nu am vazut inca asta.

    Apreciază

  2. …i-am editat, în 2005 (la Editura Grinta, împreună cu Gabriel Cojocaru şi Letiţia Ilea), ultimul volum: „Cimitirul de maşini”, o antologie alcătuită chiar de el (singura, de altfel), după indicaţiile lui foarte precise: format, paginare, ilustraţii şi copertă de asemenea concepute şi executate de el…
    Pe coperta IV, sub o fotografie a lui, scris olograf: „Nu am avut Cer”!…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s