Espereu: Duminica e potrivită pentru a vorbi despre remedii


Nu ne îndeamnă nimeni să le căutăm. Suntem programați să lăsăm impresia că le cunoaștem. E simplu. Ordinea stabilită nu trebuie tulburată. Te doare capul? Iei o pastilă. Nimeni nu te îndeamnă să încerci să scapi altfel de durere.

Cum?

De pildă prin înlăturarea cauzei. Probabil nu e ușor să afli de ce te doare de fapt capul. E posibil să fie prea complicat pentru tine, dar nu e cu neputință.

Toți se plâng de sistem.

Neputința de a-l schimba este repetată ca o rugăciune, ea explică tot. Nimeni nu te îndeamnă la cel mai simplu remediu: ignore. Acest buton nu există pe nici o rețea de socializare. Dimpotrivă. Vei fi condamnat ritualic. Te izolezi. Nu e bine. Trebuie să te implici. Cu ce se aleg cei care se implică? Cu noi și noi dezamăgiri. De ce? Fiindcă poartă războaiele altora. De ce nu ne cere nimeni să ne implicăm în propria noastră viață? De ce, dacă îți vezi de treaba ta, ești taxat în cel mai fericit caz ca egoist?

Un secret rămâne secret atâta timp cât îl cunoaște o singură persoană. Din clipa în care mai află și altcineva, nu mai e secret. Singura cauza pe care e normal să o susținem e cea proprie, însă suntem mereu îndemnați să o trădăm, de dragul altora. De ce? Fiindcă doar așa funcționează sistemul care nu ne place, dar care reușește să ne păcălească zi de zi.

Întrebarea e: până când?

 

Un gând despre „Espereu: Duminica e potrivită pentru a vorbi despre remedii

 1. Problemă:
  Se dau doi vînători, fiecare cu o singură armă, fiecare cu un singur cartuş şi vînatul constituit dintr-o raţă.
  Există două soluţii:

  Soluţia 1.
  Primul vînător trage în raţă.
  a. O nimereşte
  În atari condiţii, cel de-al doilea vînător îl împuşcă pe primul, ia raţa, ia puşca şi echipamentul primului vînător şi pleacă satisfăcut acasă cu prada.
  b. N-o nimereşte
  În atari condiţii, cel de-al doilea vînător îl împuşcă pe primul, îi ia puşca şi echipamentul primului vînător, merge acasă unde le vinde pe eBay şi cu banii obţinuţi merge la supermarket şi-şi cumpără o raţă premium size.

  Soluţia 2.
  Primul vînător trage în raţă.
  a. O nimereşte
  În atari condiţii, se aşează liniştit şi aşteaptă să apară o altă raţă pentru ca al doilea vînător să aibă şi el o şansă. Dacă se face tîrziu şi nu mai apare alt vînat, împart raţa pe din două şi fiecare pleacă mulţumit la casa lui.
  b. N-o nimereşte
  În atari condiţii, cel de-al doilea vînător trage şi el în raţă.
  b1. O nimereşte
  În atari condiţii, împart raţa pe din două şi fiecare pleacă mulţumit la casa lui.
  b2. N-o nimereşte
  În atari condiţii, se bat amîndoi pe umăr şi pleacă la crîşmă să povestească, apoi fiecare la casa lui.

  Acum spune-mi, în ce fel de lume vrei să trăieşti, vînător fiind? Căci prima soluţie e capitalismul pe care-l promovezi. I rest my case.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s