The VM file (update 1)


Am ajuns cu lectura memoriilor lui Victor Moldovan la anii de referință 1918-19, perioada marii uniri, care apare în memorii mai degrabă ca o perioadă a marii dezbinări. După secole de luptă pentru emanciparea națională – împrejurare care i-a unit de românii ardeleni – aceștia din urmă trec munții și nimeresc în plin război româno – românesc, între Ionel Brătianu și Take Ionescu. Partidul Național al lui Maniu – (ardelenii se considerau o națiune, nu niște triburi vrăjmașe) – e făcut țăndări prin manevrele de atragere a membrilor săi spre cele două tabere beligerante.

Ardealul nu e cu desavîrșire lipsit de farmec. Primul mare conflict postunionist izbucnește la Bistrița cu ocazia vizitei regale. Protagonistele sunt soția proaspătului și primului prefect român, Tripon, și nașa acesteia, mobilul supărării fiind unul cît se poate de grav: care dintre cele două distinse doamne merita să-i ofere un buchet de flori reginei? Ș-apăi să vezi tu sfadă…!

Autorul (V.M. – n.n.) este cît pe aci să fie împușcat, nu de ungurii sau de sașii asupritori, ci de românii tricolori. Ca membru al staff-ului Gărzii Năționale (un fel de autoritate provizorie, pînă la „normalizarea” situației din regiunile anexate Regatului Român), el participă la rechiziționarea unui automobil. „Proprietarii” acestuia (de fapt primii care puseseră mîna pe automobilul abandonat de trupele Kaiserului Wilhelm) au răspuns cu arma în mînă cînd au fost invitați să comită și ei un gest… deh, patriotic. Dar pîna la urmă nu a murit nimeni în acea încăierare și chiar dacă nu știm nimic despre cele doua doamne din înalta societate bistrițeană, memoriile lui V.M. nu ne destăinuie daca ele s-au împăcat sau au murit neîmpacate, – lucrurile păreau să meargă spre bine. Cine apucase se alesese cu un post bun la Cluj sau chiar la București, iar serbarile, petrecerile și defilările se tineau lant.

Vi se pare cunoscut, nu?

(Din păcate) va urma…

Reclame

Un gând despre „The VM file (update 1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s