Micul conspirator din spatele frunților noastre


„Liber și nesilit de nimeni” omul stă în fața ofițerului de stare civilă și spune DA. Oare chiar așa să fie?

Cît de liberi suntem? Eu am constatat că majoritatea oamenilor nu sunt liberi de loc, chiar dacă nu umblă cu lanțuri la picioare și nu sunt biciuiți la propriu, ca sclavii din antichitate sau perverșii postmoderni.

Demonstrație:

Ce înseamnă să fii liber? Să faci ce vrei TU.

Ca să îndeplinești această condiție este neapărat necesar să știi ce vrei, iar ca să stii ce vrei, trebuie mai întîi să te cunoști pe tine iar apoi să te accepți pe tine, să ai curajul să spui: ăsta sunt eu, vă place sau nu vă place, n-am ce să vă fac, acceptați-mă sau împușcați-mă, dar nu-mi cereți să fiu altcineva. Primii care îți cer să fii altcineva sunt părinții și familia. Ei vor, de pildă, cu tot dinadinsul să fii premiant la școală, uitînd că ei nu au ajuns niciodată pînă la mențiune, de premii ce să mai vorbim. Dacă le oferi acest argument, vor contra: păi e rău să vrem noi să fie ăsta micu’ premiant? Că noi ne gîndim numai la binele lui. Nu e adevărat. Nu vă gîndiți la binele lui, vă gîndiți la binele vostru, așa cum un proprietar de cîini îi vrea campioni, ca să se laude cu ei și nu fiindcă e convins că animalele se vor simți mai bine dacă au diplomă de campioni. Ca să te simți bine în viața asta nu e neapărată nevoie să fii primul, sau cel mai… Dar cei din jur nu vor înțelege și te vor face ratat. Treaba lor. De fapt pentru tine e mai bine, fiindcă nimeni nu vine să ceară ceva unui ratat, toată lumea se duce cu mîna întinsa la învingător.

Și uite așa, zi de zi, încă de cînd suntem copii, prin „educație”, „tradiție” și alte metode, în spatele frunții noastre se naște și crește un personaj virtual care are tendința sa puna stăpînire pe noi, să ne conducă si să ne spuna mereu ce avem de făcut sau de ce nu e bine ceea ce facem. Acest maestru mic al conspirației vrea să ne determine să intrăm cu forța în niste tipare produse de societate și care poate se potrivesc unora, dar la fel de bine e posibil să nu se potriveasca de loc, la fel ca hainele de-a gata. Lumea nu vrea să ne lase să fim proprii noștri croitori de caractere, să ne folosim judecata și măsura proprie in alegerea modelului și a croiului.

Gîndiți-vă la toate acestea data viitoare cînd răspundeți convinsi că sunteți liberi.

Reclame

2 gânduri despre „Micul conspirator din spatele frunților noastre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s