Taina și oglinda


Se naște o idee..
Oriunde.
Oricînd.
După cîtva timp, ea se evaporă ca o picătură de apă sau găsește susținători care nu o lasă să dispară ci o alimentează. Pe măsura ce curentul crește, el se tranformă, fiecare aderent nou aduce ceva personal. Uneori un obstacol poate schimba direcția curentului, dar nu-l mai poate opri.
Nu cred că forța pe care o dobîndește un curent în timp este dovada justeții sale, ea este mai degrabă un rezultat al hazardului, așa cum întregul nostru univers este o întîmplare.
Acest caracter accidental are darul să ne sperie, iar spaimele noastre găsesc atîtea răspunsuri cîte credințe cunoaștem.

Update: Un curent care se stabilizează în timp nu va fi lăsat de celălalte curente existente să se dezvolte la voia întîmplării, fiindcă o astfel de evoluție poate constitui o amenințare pentru sistem. În consecința curentul va fi absorbit de sistem prin instituțiile sistemului dar și prin cele proprii, pe care este nevoit să le producă. Așa se întîmplă că un curent de idei (credință) va ajunge să fie administrat de  o instituție (biserică) cu toate componentele: ierarhie, buget, politică internă și externă. Este o gravă eroare să confundăm ideea (credința) cu instituția (biserica). A fi membru activ al unei biserici înseamnă militantism în favoasre acelei instituții și nu manifestarea unei credințe. Orice act de credință comis fără aprobarea (binecuvîntarea) instituției va fi catalogat drept eretic și combătut de către instituție, prin mijloace specifice.

Este interesant: democrația (definită prin drepturi egale, sufragiu universal, etc.) nu se aplică și domeniului spiritual, unde alegerea unei credințe alternative este privită cu suspiciune si chiar cu ostilitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s