McMedia: porție dublă de parerologi cu ketchup


Oamenii vor sa fie mintiți, o spuneau romanii și de atunci nu s-a schimbat mare lucru, așa că modul de a minți este singura contribuție originală a contemporanilor la stilul de viață socială despre care [mai] credem că este unul avansat – față de cine? – de ăia care de abia au ajuns pe marginea prăpastiei?… în timp ce noi suntem cu un pas înaintea lor.

Modul original de a minți în democrația la fel de originală este părerea, dispunem de un număr îngrijorător de mare de persoane care emit păreri, statistica lor pe cap de locuitor ar trebui introdusa in brandul de țară, iată un domeniu în care excelăm. Nu e nici o problemă că la televizor, divertismentul popular al românului cu venituri modeste, au apărut părerologii, oameni care, la fel ca și activiștii pcr de pe vremuri se pricep la orice. E adevărat că ei nu explica niciodata fenomenul despre care vorbesc – bănuiesc, dar nu sunt sigur, că nici nu-l înțeleg, dar asta contează mai puțin – în schimb te inițiază în combinații de care habar n-ai de unde le scot, dar rămîi uimit cît de bine informați pot fi: cine a vorbit cu cine, cine e „în carți” și cine nu, de unde a început corupția noastră de toate zilele, etc. Pînă aici vorbim de o categorie nevinovată a peocupărilor cotidiene: diveritsmentul, petrecerea timpului liber, popular – bîrfa. E o notă de progres în toate acestea. Lelea Floare nu-se mai așează pe băncuța din fața casei, așteptînd să apară vecinele cu care disecă tot ce se întîmplă în sat, de-a lungul și de-a latul. Acum se așează la televizor și i se disecă tot ce se întîmplă în România noastră, de la Băsescu la Bianca Drăgușanu și de la Tăriceanu la Tolea Ciumac.

Cad pe gînduri cînd în tagma părerologilor apar personaje care nu ar avea ce să caute acolo. Am înțeles supărarea celor din USL și a sateliților lor la aflarea faptei inciminatoare: șeful statului a dat un telefon unui demnitar din justiție, a lezat în felul acesta grav [după părerea A3 foarte grav – deci: suspendarea!!!!] independența justiției.

Ar fi minunat să trăim într-o țară în care șeful statului poate fi suspendat doar fiindcă a dat un telefon cui nu trebuie! E mai mult decît liniștitor să aflii că justiția e independentă, că independența ei e apărată cu strășnicie, că nimeni, nici șeful statului, nu e deasupra legii.

Minunea nu ține ca de obicei 3 zile. În secunda doi vine premierul – adică al doilea om în stat – și ne declară senin, nemaipomenit de senin: „Dragnea nu va fi condamnat!”

5 cuvinte care au făcut praf toate iliuziile mele legate de independența justiției românești, de autenticitatea democrației noastre, dar și de sănătatea mintală a multor contemporani.

M-am simțit din nou ca într-un film sovietic: procurorii lui Băsescu = răi!; judecătorii lui Ponta = buni!

Ne-am întors la realismul socialist cu personajul pozitiv si personajul negativ. În sala de cinematograf cu podelele mirosind a motorină si scaunele capitonate puțind a insecticid, plină de coji de semințe nemăturate, publicul aplaudă. Pe ecranul de pînză comunistul ilegalist român împreună cu tovarășul său sovietic îl împușcă pe exploatatorul român, vîndut anglo-americanilor. Un happy end [sau trebuie să-i spunem koneț, ca să nu se interpreteze?] care ne umple sufletele de „îndreptățită mîndrie patriotică”: a învins eroul pozitiv, personajul negativ a pierit.

Ce mai pot să zic? Că-mi amintesc de tovarășul Ceaușescu? Și el a ajuns de tînăr la putere, a lichidat toți dușmanii interni și externi și ne-a dus pe cele mai înalte culmi…

Oare va trebui să așteptăm din nou deznodamîntul de la Tîrgoviste?

 

UPDATE 1: o mică ilustrație: aici

Reclame

3 gânduri despre „McMedia: porție dublă de parerologi cu ketchup

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s