Dacă România ar avea cutie neagră?


Cînd se produce un accident de avion, toată lumea așteaptă rezultatul expertizării cutiei negre pentru a afla cauzele care au provocat dezastrul.

România se găsește într-o evidentă stare de avarie, pe care nu o vom depăşi pînă cînd nu aflăm cauzele.

Părerologi avem cîtă frunză și iarbă (hm…, cred că și expresia asta ar trebui revizuită, că nu mai avem chiar atîta verdeață) – toată lumea vorbește despre asta, practic vorbim de 23 de ani și rezultatul e zero. De 23 de ani vorbeşte toată lumea şi nu ascultă nimeni. Pentru a obţine un rezultat este necesar să aplicăm teoria comunicării, să stabilim un emitent (adică – cel care vorbeşte), un receptor (adică cel căruia i se adresează mesajul), un cod (limba în care comunicăm) şi o realitate de referinţă (la ce anume ne referim cînd folosim termenii din cod). Procedura cere timp, dar tocmai timp nu avem.

Așa că mi-am inventat propria mea cutie neagra pe care o consult din cînd în cînd.

Cartea mea de muncă (dețin un astfel de document preistoric) începe în 1972. Eram traducător stagiar la „Clujana„, pe atunci una din cele mai cunoscute fabrici de încalțăminte din România și chiar din lume.

Eram plătit cu salariul minim pe economie, din care îmi plăteam chiria la o garsonieră, masa la cantină și mai aveam de trai. Important e că nu eram nevoit să apelez la părinți pentru supraviețuire.

Astăzi, în România europeană, ce poți face cu salariul minim pe economie? Credeți că vă ajunge de o chirie într-un oraș cum e Clujul? Dacă vă închipuiti că vă ajunge, mai întrebați odată.

Concluzia cutiei negre a lui Diaconescu: unde e progresul ăla despre care batem apa în piuă?

Reclame

2 gânduri despre „Dacă România ar avea cutie neagră?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s