Pungeşti: mistere nedescoperite


În viziunea canalului de ştiri Russia Today, unul dintre cele mai puternice şi urmărite din lume, localnicii din Pungeşti se opun distrugerii satului lor de către „oaspeţii americani nepoftiţi”.

Guvernul rezultă că nu ar fi vinovat de altceva, decît de „lipsa de consultare” a localnicilor. Aceştia din urmă şi-au luat, zic ei, informaţiile de pe internet. E vorba de apa pentru vitele lor şi de copiii care se vor îmbolnăvi.

Nu ar fi fost normal să ceară în justiţie despăgubiri? La o afacere de 1,8 miliarde dolari e imposibil să nu se poată găsi resurse pentru relocarea unui sat cu copii, vite şi clădiri cu tot?

Normal ar fi fost, dar nu această normalitate ne preocupă.

Iată şi o probă: cum se vede la Breaking news problema Pungeşti. Aici nu mai e vorba nici de protecţia mediului, nici de economie şi nici de perspectivele economice ale acestei ţări, cu sau fără multinaţionale, în viziunea pe termen mediu şi lung. Aici nu mai e vorba despre nimic. Se agită ridicol nişte persoane care se cred politicieni, analişti, comentatori şi cine ştie ce se mai cred ei, dar nu se cred toate acestea fiindcă ar avea de spus ceva sau fiindcă aşa le place, ci doar din perspectiva unor ciştiguri personale şi – meschine: puţină imagine, nişte voturi sau cîteva bancnote.

Nimeni nu doreşte să ştie cu adevărat ce se întîmplă la Pungeşti. Pe nimeni nu-l interesează de fapt Pungeştiul. Fiecare are agenda lui, funcţia lui pe care o urmăreşte, contul său în bancă şi patronii sau protectorii lui.

Eroarea fundamentală pe care o comitem la ora actuală cu toţi este să confundăm notorietatea cu competenţa. Uităm că notoriu poate fi şi un criminal, dar asta nu-l face competent. Uităm că românii care au intrat în istorie şi care sunt cunoscuţi pe glob, inclusiv în cercurile care habar n-au unde este România, nu s-au bucurat de obicei de notorietate la ei acasă, nici în trecut şi nici în prezent.

Nu este vina nimănui că noi vrem cu tot dinadinsul să transformăm politica în teatru de comedie şi că ne închipuim că fotbalul se conduce de la galerie. Cînd vom ajunge să respectăm meseriaşii, oamenii care se pricep cu adevărat la ceva, cînd nu vom mai sta cu gura căscată la toţi impostorii, atunci se va schimba ceva în România.

Pînă atunci suntem liberi să schimbăm guverne şi să protestăm cît vrem, rezultatul va fi mereu acelaşi şi nu ne va place, dar ne vom scuza, amăgindu-ne că ne e scîrbă de ţara asta în care nu se mai poate face nimic. Dar cine vreţi să facă ceva în ţara aceasta, eschimoşii?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s