Operațiuni secrete la guvern. Nume de cod: trick or treat


The Transylvanian Western Carpathians (Apuseni...
The Transylvanian Western Carpathians (Apuseni Mountains – the top ones) (Photo credit: Wikipedia)

Teoria conspirației nu a fost inventată de conspiratori. Cine uneltește nu are timp de teorie, comploturile se bazează pe fapte. Conspiraționismul este o invenție a celor care vor să le explice altora un fenomen pe care nu-l înțeleg nici ei. În cazul guvernului nostru, pînă și astfel de explicații se dovedesc de prisos într-un context în care nu a mai rămas aproape nimic de explicat.

Nu cred că lucrurile pot fi judecate pur și simplu prin linia roșie propusă de premier și care să despartă de data aceasta competența de incompetență. Maladia de sistem nu a afectat doar grila de promovare, iar incompetența deținătorilor de portofolii nu este singura cauză a eșecului sistematic. Una din pistele false pe care rulează executivul românesc de stînga este confuzia grosolana dintre decizia politică și gradul de popularitate al decidentului înainte și după comunicarea actului decizional.

O decizie politică este întotdeuna partizană, adică nedreaptă, fiindcă îi favorizează pe unii și îi dezavantajează pe alții. Din felul în care deciziile partizane se leagă între ele rezultă pîna la urmă îndeplinirea proiectului datorită căruia s-au obținut voturile la scrutin. Direct proporțională cu îndeplinirea proiectului este nemulțumirea celor pe care proiectul nu îi satisface si care vor contribui pe termen mediu la alternanța la putere. Asta se întîmplă în teorie și într-o societate normală.

Societatea noastră este atipică și contrazice teoria prin practică. Obsedați de reacțiile celorlalți, decidenții noștri uită că răspunsurile se pot măsura doar după eveniment și sunt imprevizibile pînă la un punct, de unde rezultă permanenta inconsecvență decizională a autorităților noastre.

În fapt principalele evenimente politice sunt pseudoevenimente, consecințe nu doar ale inconsecvenței, dar si ale improvizațiilor si ale păstrării din practicile PCR a metodei răspunderii colective care este a nimanui.

Iată de ce avem un guvern despre care nu știm dacă e în favoarea unei industrializări intensive cu consecințele ecologice cunoscute, sau este împotriva acestui trend. Corespondenții străini care relatează de la Pungești sau din Apuseni vorbesc de proteste îndreptate împotriva multinaționalelor, a americanilor și a capitalismului, în contextul în care nimeni nu poate preciza poziția unui guvern care nu are poziție.

Toate acestea seamănă cu o operatiune secretă dar ascund lipsa oricărei activități coerente. Avem de-a face cu o echipă guvernamentală aptă cel mult să organizeze, pe 31 octombrie, un carnaval de Halloween, cu deviza cunoscută trick or treat, adică ne dați ori nu ne dați, un festival la care se vor potrivi de minune bostanii goi pe dinauntru care umplu, seară de seara, ecranele televiziunilor de stiri.

Reclame

3 gânduri despre „Operațiuni secrete la guvern. Nume de cod: trick or treat

  1. Si Stefan cel Mare actiona strategic, la fel. Pupa Inalta poarta, cand nu mai mergea daravela fugea in partea cealalta si pupa acolo si se razboia cu otomanii si tot asa. Noi avem curvasaria in sange, facutul lucrurilor dupa ureche si, de principiu, suntem buricul pamantului.

    Apreciază

  2. Eu sunt de parerea lui Amelie, dar as corecta-o,in privinta sintagmei „buricul pamantului”: un buric, legat tarziu si prost.Nu agreez cuvantul acela urat. Eufemistic, eu ii spun diplomatia supravietuirii la limita.
    In rest, ignoranta, tupeu si ascuns dupa deget.
    Onu

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s