Debutul în poezie al lui Vasile Blaga: Ode şi Epode


Călin Popescu-Tăriceanu at a government meeting
Călin Popescu-Tăriceanu at a government meeting (Photo credit: Wikipedia)

Închinarea nu se face cetitorului, ca la cronicari, ci useleului, fiindcă autorul simte o nevoie irepresibilă de a se conecta cu puterea, fie ea de stînga sau de dreapta, ce contează? Important e, spune poetul, să fim noi, noi care am mai stat o tură la guvernare fără să facem nimic, de ce să nu repetăm filmul, îl facem serial, vă aşteaptă, dragi votanţi naivi, suspans şi deznodăminte uluitoare, poate pînă în 2016 d-l. Blaga se va reinventa, lepădîndu-se şi de USL, pentru a-l redescoperi pe Traian Băsescu, de care s-a lepădat acum pentru a-l descoperi pe Tăriceanu.

Semne timpurii ale acestui debut liric s-au arătat încă de pe vremea cînd poetul era ministru de interne, că doar subalternii domniei sale au participat la cenaclul literar sub genericul „ieşi afară, javră ordinară”, aruncînd de entuziasm cu chipiele peste gardul de la Cotroceni. Prilej pentru d-l. Blaga de a se retrage prin demisie din ruşinosul guvern Boc şi de a transmite muzelor din USL semnalul că el, poetul Vasile, ar fi „frecventabil”.

Ajuns repede la maturitate artistică, mai ales prin lepădarea de Traian Băsescu, amplul poem dedicat lui Călin (lui Crin n-ar ţine, e prea direct – şi poate devine şi Crin toxic şi atunci Călin salvează turma) ne demonstrează înalta virtuozitate politică a autorului. Sub magia verbului său, dreapta se preface în stîngă, apele se despart de uscături (Boc, Udrea, Cristian Preda, Macovei ş.a.) şi partidul renaşte prin butaşi în glastrele PNL, formînd împreună un USL mai falnic şi mai vîrtos, care nu va mai avea majoritate, monşer, va avea unanimitate.

Această renaştere în vers şi cînt a cenaclului „Flacăra” din zilele sale cele mai bune mai are nevoie doar de un cîrmaci, căruia să-i dedice textul şi muzica şi cum evident mulţi s-au săturat de democraţie, se va arăta la un moment dat şi un personaj providenţial. Nevoia creează omul.

Reclame

2 gânduri despre „Debutul în poezie al lui Vasile Blaga: Ode şi Epode

  1. E vorba de o poezie a cinismului. Eu am senzatia ca politicienii au pierdut notiunea realitatii, in timp ce populatia traieste intr-o lume a negarii realitatii, construindu-si false principii de viata.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s