Jurnalista Cristiana Sabău, cutia neagră şi „miracolul românesc”


English: The Bistriţa River in Colibiţa, .
English: The Bistriţa River in Colibiţa, . (Photo credit: Wikipedia)
Dacă statul român ar avea strop de sânge în instalaţiile lui învechite, ar lua la rând Colibiţa de la prima vilă şi până la ultima şi ar pune următoarea întrebare fiecărui proprietar: “Din ce bani e făcută?”

Întrebarea de mai sus aparţine jurnalistei Cristiana Sabău şi este pusă în contextul dezbaterii proiectului Colibiţa. Ea aminteşte de metoda cutiei negre în psihologie. Cercetarea se face în funcţie de input (o acţiune) şi de output (reacţia, rezultatul) – fără să intereseze procesele intermediare (cutia neagră). Transferînd metoda în lumea materială, dacă introducem 1 kg de carne în maşina de tocat, aşteptăm ca din tocător să iasă 1 kg de tocătură. Încrederea noastră în sistem – sau în legile fizicii – este zdruncinată atunci cînd vecinul, care a introdus tot 1 kg de carne în tocător, se alege în mod miraculos nu cu 1 kg, ci cu 10 kg de tocătură. Acest exemplu banal poate fi aplicat întregului capitalism românesc de cumetrie. Cu ani în urmă, o presă autohtonă mai viguroasă încerca să facă lumină în privatizările de tip „Mebo – şi nu cerceta”, mai vorbea de „miliardarii de carton”. Apoi, presa şi-a pierdut nu doar vigoarea, ci şi interesul pentru originea averilor puţine dar fabuloase, pe fondul unei Românii la limita sărăciei. Este deci îmbucurător că un jurnalist mai pune astfel de întrebări, cel puţin pentru a redeştepta atenţia cititorilor cu privire la lumea în care trăim şi ale cărei eşecuri nu se datoarează doar duşmanilor din afară şi destinului potrivnic.

Proiectul hidrocentralei prin pompare de la Colibiţa este convingător sub aspect tehnic. Din păcate trăim într-o ţară în care tehnica nu face casă bună cu economia. Avem drumari pricepuţi, dar autostrăzile noastre sunt cele mai scumpe din lume, motiv pentru care nu avem bani să le terminăm. O altă „cutie neagră”? Sau o „gaură neagră”? Odinioară, pe marginea drumurilor noastre mereu în reparaţie şi cu gropi mereu proaspete, scria cu umor tipic românesc: „Aici sunt banii dumneavoastră”. Cine se va ocupa de partea de business a proiectului Colibiţa? Conform primarului Vasile Laba se va organiza o licitaţie după aprobarea proiectului. Conform grupului de localnici care se împotrivesc proiectului, prezenţa la dezbaterea publică pe tema hidrocentralei, a unui om de afaceri, nu e întîmplătoare.

„V-am tinut in suspans destul. Iata cine este misteriosul domn in trening. Este actionar minoritar in SC Hidroelectrica Transilvania SRL (nici o legatura cu Hidroelectrica), o firma infiintata in 2011, cu un capital social de 200 lei, din care domnul in trening-aka Dumitrean George a subscris si varsat 10 (zece) lei. Fisrma a avut in anul 2011 o cifra de afaceri de 3975 de lei, un profit de 491 de lei si datorii de 29393 lei. In 2012, cifra de afaceri a „crescut spectaculos” la mirobolanta suma de 74900 lei care a generat un profit de 766 lei iar datoriile s-au diminuat cu ceva ajungand la 13021 lei iar capitalurile proprii sunt atat de mari, incat pot sa cumpere un televizor mai slabut de 1456 lei. QUED.” (https://www.facebook.com/joslabadepecolibita?hc_location=timeline)

Lucian Moldovan, un alt ziarist interesat de proiect, scrie:

Oricum, îmi păstrez rezerva faţă de acest proiect aflat deocamdată în stare incipientă. Mai are mulţi paşi de străbătut până să ajungă în faza de execuţie, mai are nevoie de toate autorizările şi mult timp va mai trece până să intre buldozerele în lucru. Şi mulţi miniştri…” – (http://newsbn.ro/cine-sunt-baietii-destepti-cu-afaceri-la-colibita/#sthash.PgZ5Nhq7.dpuf)
E posibil ca drumul de la întrebarea Cristianei Sabău şi pînă la angrenajul economic din spatele proiectului Colibiţa să fie drumul de la teorie la practică. O practică păguboasă (dar avantajoasă pentru unii aleşi) care nu e veşnică. Depinde de noi dacă România de mîine va fi la fel cu cea de azi, sau mai rău.

 

2 gânduri despre „Jurnalista Cristiana Sabău, cutia neagră şi „miracolul românesc”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s