Bloggerul este jurnalist?


Pentru a răspunde la întrebarea dacă bloggerul e sau nu e jurnalist e necesar să vedem ce se întîmplă cu jurnalistul a cărui definiţie nu mai corespunde de mult cu realitatea din presă. Atunci cînd vorbesc de profesia lor, jurnaliştii se referă la adevăr, informaţie, verificarea surselor, independenţă. În practică, presa manipulează, foloseşte jumătăţi de adevăruri sau minciuni sfruntate, sursele sunt pervertite sau inventate, cît despre independenţă, ce să mai vorbim? Răspunsul simplu e: şi jurnalistul trebuie să trăiască. (Prin trai se înţeleg ratele la bancă, la maşină, abonamentul la telefon, internet, etc.) Deci jurnalistul este cel care lucrează pentru bani în timp ce bloggerul lucrează din plăcere, cel puţin pînă în momentul în care ajunge şi el profesionist. Dacă amatorul îşi poate permite să facă ce-i taie capul (doar platforma wordpress găzduieşte peste 50 de milioane de bloguri) – profesionistul e constrîns să producă ceva vandabil. Vandabil este ce-i place publicului sau ce e aşezat în raftul din faţă, unde se opresc privirile majorităţii consumatorilor. Profesioniştii lucrează aşadar într-o industrie, iar cînd îşi iau vancanţă nu vor să mai audă de profesie, în timp ce amatorii işi iau vacanţă pentru a se dedica pasiunii lor. Trecerea de la amatorism la profesionism este echivalentă cu pierderea inocenţei, o poveste cu primii oameni, Adam şi Eva, şarpele şi un măr. Cred că o cunoaşteţi deja.

I'm feeling free RO

De ceva vreme tot mă confrunt cu o dispută, nu aprinsă dar care mă neliniștește, și anume dacă este corect să spun că bloggerul este tot jurnalist, și deci face tot parte din mass-media. Căutând mai multe detalii pe diferite site-uri, pe nomenclatorul de meserii, etc. am dat de o postare a unui domn care a fost cam în aceeași idee cu mine, și deci am să-i repostez scrierile lui.

Vezi articol original 276 de cuvinte mai mult

Anunțuri

Un gând despre „Bloggerul este jurnalist?

  1. Pentru a înțelege diferența dintre un jurnalist și un bloger trebuie să avem în vedere câteva aspecte, legate de scopul, mijloacele și sursa autorității. Scopul jurnalistului de presă este nu de a informa, ci de a obține o opinie publică informată. Mijloacele prin care se face aceasta se refera la spatiul, suportul in care apare informația iar legitimitatea i-o confera acuratețea informațiilor. De aici rezultă tipul de autoritate pe care opinia publică informată i-o asigura jurnalistului. Comparația care rezultă în urma acestei simple analize ne spune clar că un bloger nu este jurnalist.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s