Cum se poate pierde trenul chiar dacă eşti în gară şi crezi că ai ajuns pe peron


English: 1985 Romanian Post, 4 lei, multicolou...
English: 1985 Romanian Post, 4 lei, multicoloured, representing Liviu Rebreanu; Series:Famous personalities; Design: Eugen Palade (Photo credit: Wikipedia)

Nuvela se intitulează în original „Proştii” şi a fost scrisă de Liviu Rebreanu. Între timp noi am ajuns să ne credem foarte deştepţi, deci chestia cu proştii devine politically incorrect. Aşa deştepţi cum suntem, nu ne prea iese nimic. V-aţi întrebat vreodată, de ce? Am rămas cu toţii la nivelul personajelor lui Rebreanu? Chiar nu s-a lipit nimic de noi, nici în ultimii 20 de ani?

S-a lipit din păcate sindromul Moş Crăciun, că în 89 prea mulţi au aflat acasă, în pijama, de la televizor, că e revoluţie şi că a sosit momentul să se declare cu toţii revoluţionari. Acum am cam terminat-o cu revoluţionarii, fiindcă ori s-au ajuns, ori s-au dus. În schimb lumea e mai nemulţumită acum decît era pe vremea lui Ceauşescu. De vină o fi şi libertatea de exprimare, care atunci nu era, dar la cîrciumă şi la chefuri, a rămas aceeaşi, doar oamenii au devenit mai cătrăniţi.

Nu ştiu eu răspunsul, doar zăresc din cînd în cînd cîte o făşie din spectacol, atît cît ajunge pînă în orăşelul meu de provincie, dar tot e de ajuns să-mi dau seama că mereu sunt oameni cărora le convine de minune starea de fapt, Aşa a fost şi pe vremea aceea, aşa e şi acum.

Aşadar, dacă vreţi să schimbaţi ceva, luaţi-vă mai întîi de cei cărora le convive de minune România de azi şi din această cauză nu-şi doresc o altă Românie pentru mîine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s