Descoperitorii Americii sunt aici


arthurSă-i zicem America, fiindcă aşa ne-am obişnuit, aşa ziceau şi părinţii noştri, cu gîndul la continentul pe care nu l-au văzut niciodată şi nici nu aveau vreo speranţă să-l vadă în viaţa aceasta. Să-i zicem descoperire, fiindcă orice zi, chiar şi una ploioasă de toamnă ca ziua de azi, începe cu o revelaţie, ţi se pare că ai descoperit lumea nevăzută pînă ieri fiindcă, din întîmplare, ai trecut ieri pe la optician şi ţi-ai făcut o pereche nouă de ochelari sau fiindcă ţi-ai cumpărat, după mult timp, o nouă carte şi ai impresia că eşti singurul de pe stradă care citeşte.

Toată lumea ştie că niciodată nu-i vom mulţumi pe toţi, că aşa ceva nu există decît în visele unora, care atîta timp cît rămîn vise sunt inofensive, dar dacă devin doctrine se transformă în coşmar. Noi, mai exact generaţia mea, am trecut printr-un astfel de coşmar, cu o majoritate mereu fericită prin decret prezidenţial şi ceilalţi, adică duşmanii, care trebuiau stîrpiţi. Nu-ţi place? Treci la rînd, te stîrpim şi pe tine!

Acum cică avem de unde alege, dar nu ne convine nimic din ce ni se oferă. Scria zilele trecute cineva pe blogul său: spuneţi-mi un singur politician care… şi ajungea evident la concluzia că nici unul, fiindcă întrebarea era retorică şi ca atare nu are răspuns.

Cred că ar fi cazul să încetăm cu astfel de mofturi. Cine l-a citit pe cargiale (presupun că toată lumea) ştie ce e un moft.

Nu poţi alege un lucru care nu există. Nu are rost să ne sinucidem în masă, nu ne-o cere nimeni, chiar dacă în unele cazuri lumea nu s-ar supăra prea tare.

Este timupl să pricepem că a nu alege nimic e doar o tehnică de amînare, dar viaţa nu e veşnică.

P.S. Astăzi sunt moralist şi asta nu-mi place. O fi de vină vremea?

Anunțuri

7 gânduri despre „Descoperitorii Americii sunt aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s