Generalul Rogojan și utopia revoluționară. (Nerecomandat dependenților de iluzii)


Dacă vă deranjează adevărul, nu citiți mai departe. Viaţa bazată pe iluzii e frumoasă şi uşoară. Mai greu cu mahmureala, a doua zi dimineaţa.

Generalul Rogojan era colonel în 89, șeful de cabinet al lui Iulian Vlad, comandantul Securității. După 2.000 a publicat mai multe cărți unele de memorialistică, altele de analiză, mult mai interesante decît par la prima vedere. Este prezent și în mediul online, cu contribuții pe blogul http://deveghepatriei.wordpress.com/ dar şi în alte publicaţii.

Blogul indică o comuniune de idei deloc întîmplătoare între ortodoxie și serviciile de informații mai vechi sau mai noi, un fapt care mi se pare firesc. Ambele instituții au o tradiție mult mai veche decît majoritatea serviciilor mai mult sau mai puțin publice ale societății contemporane. Ambele instituții pot aduce deopotrivă imense servicii dar și deservicii națiunii, depinde de conștiința și voința șefilor, fiindcă atît B.O.R. cît și S.R.I. sunt organizate ierarhic și nu cunosc democrația internă.

Cu referire la evenimentele din decembrie 89, generalul Rogojan pomenește de  rapoartele prezentate de șeful său, conducerii de partid de atunci. Concret e vorba de 2 rapoarte, unul referitor la situația interna iar celălalt la situația internațională.

Ambele rapoarte indicau clar deteriorarea imaginii României și a lui N. Ceaușescu în plan international (în rîndul statelor tratatului de la Var;ovia) si nemulțumirea crescîndă a românilor, concomitent cu activități evidente, inițiate și organizate (riguros!) mai ales din exterior, de pregătire a deznodămîntului din iarnă. Cu toată disciplina de fier a aparatului, dictatura comunistă nu a fost capabilă să întreprindă nimic semnificativ pentru a schimba cursul evenimentelor.

Suntem din nou în decembrie, din nou lumea se agită, acasă, pe net sau pe stradă, de data aceasta în condiţii de libertate, de discreţie din partea S.R.I. şi de implicare moderată din partea B.O.R.

România din 2013 este însă mai interesantă pentru parteneri (sau adversari) în arena internaţională: vezi Kogălniceanu, Deveselu, Roşia Montană, Pungeşti, etc. Pe lîngă S.U.A., U.E., Federaţia Rusă am invitat recent şi China la banchet.

Nu e apocalipsa, nici sfîrşitul, dar e o situaţie serioasă care ar cere o abordare raţională, inteligentă şi mai ales profesionistă.

Uitaţi-vă în Parlament şi veţi descoperi că nu ne putem aştepta la aşa ceva. Guvernul e… Gigel. Ne rămîne doar preşedintele, hulit sistematic de 3-4 ani încoace.

Ce credeţi că poate ieşi de aici?

2 gânduri despre „Generalul Rogojan și utopia revoluționară. (Nerecomandat dependenților de iluzii)

  1. Daca populația doar așteaptă sa „i se dea”, atunci poate ieși orice, daca cetățenii hotarasc ca e cazul sa aleagă ei insisi, atunci poate ieși ceea ce vor ei – si in bine si in rau (cum au mai făcut-o).

    Apreciază

  2. Lucrurile sunt chiar atât de simple cât rezultă și din postarea dvs. În principiu statul aș a ar trebui să funcționeze : pe o componentă ce ia în calcul percepția partenerilor sau a potențialilor parteneri despre modul în care ne mișcăm pe muzica pe care ei ne-o cântă (cu conștiența faptului că ne sunt permiși câte un pas mai la dreapta sau la stânga dar nu putem să dăm din cap ca rockerii pe „Lacul lebedelor”) și pe componenta internă care să ia în calcul o încercare de a introduce decența în traiul românilor. Ambele cer însă bun simț și pricepere. Ori, cei care ne conduc nu au nici una, nici cealaltă. Sunt conduși doar o adunătură de hoți ordinari, hulpavi și nesătui.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s