De ce e mai bine să fii spălat pe creier decît spălat pe mîini?


Tot respectul pentru oamenii care se spală pe mîini. Spălatul pe creier, chiar dacă nu e recomandat de medici, ca spălatul pe mîini, este însă mult mai folositor.

Citesc zilnic cîteva sute de comentarii pe net, sunt chiar nevoit să admit că ele constituie principala mea sursă de informaţie. Nedumeriţi?

Dacă aveţi puţină răbdare, vă explic. Comentariile, oricît vi se par de tîmpite, agramate, ilogice sau răutăcioase, sunt un barometru al stării de spirit. Pe seama lor se pot trage concluzii destul de precise cu privire la (ne)mulţumirea generală, la raportul individ – societate.

Capitalismul a generat societatea de consum. Consumăm o listă lungă de produse şi servicii care toate au un numitor comun: confortul. Cu alte cuvinte, omul postmodern vrea să-şi rezolve problemele uşor şi rapid, „cu un singur clic”. De aceea se vînd atît de bine clişeele.

Ce este un clişeu? Un produs standard, unanim acceptat, fără risc. Nu e original, nu te caracterizează, dar e preferabil. Dacă alegi să fii tu însuţi, poate vei înregistra un eşec, poate va rîde lumea de tine –  e o miză pe care o înlătură clişeul.

Cu o jumătate de secol în urmă, frumuseţea fizică era asimilată unui trup format şi călit prin exerciţii sportive. Efort mare, zilnic, viaţă spartană, reguli stricte. Era postmodernă a substituit toate acestea tot cu un clişeu. În loc de viaţă sportivă –  silicoane, operaţii estetice de tot felul, pastile… rezultatul arată de cele mai multe ori ca dracu, dar se încadrează în „trend”, adică în clişeu, e rapid şi nu cere efort, voinţă, şi mai ales se bucură de apreciere, chiar dacă e falsă, eu îţi apreciez silicoanele tale ca tu să-mi apreciezi nasul meu. Dacă mai punem un strat corespunzător de fard suntem ca la balul mascat, un fel de anonimus, nu riscăm să spună cineva că nu arătăm bine, fiindcă toată lumea arată la fel.

Iar dacă toată lumea arată la fel şi se simte bine aşa, de ce să nu gîndească la fel? Cum poţi gîndi la fel? Simplu, urmînd una din „şcolilele de gîndire” contemporane. Unde le găsim? Deschideţi televizorul, calculatorul, tableta, telefonul mobil.

La începutul erei postmoderne, manipularea se făcea prudent, prin scenarii elaborate. Azi se face la modul cel mai grosolan. Cum? Epitetul diriguitor e chiar la început: „şocant”, „incredibil”… o listă de cuvinte care îţi spun din start cum trebuie să reacţionezi. Restul e repetiţie, se produce în fiecare zi pînă devine obicei. La repetiţie se adaugă starea de somnolenţă, de preferat cu telecomanda în mînă, tolănit pe canapea, la cald şi cu ceva de băut alături, pentru a elimina cu grijă orice posibilă tentativă de gîndire independentă. Cine eşti tu, consumatorule, să gîndeşti? Nu întreb eu, te vor întreba postacii, dacă cumva faci greşeala să spui altceva decît repetă corul.

De aceea spălatul pe creier e mai important decît spălatul pe mîini, un creier adormit asigură mai multă fericire decît un cap plin de întrebări fără răspuns şi se poate ajunge la el (la creierul fără idei) evitînd cu grijă orice efort, pînă şi efortul minim de a gîndi un singur gînd pînă la capăt.

Anunțuri

3 gânduri despre „De ce e mai bine să fii spălat pe creier decît spălat pe mîini?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s