Cum se formeză o majoritate? De la Budai-Deleanu la Ponta


Obsesia majorităţii bîntuie politica noastră postcomunistă, de la Ion Iliescu („…spuneţi-i prostănacului, că cu 23% nu faci majoritate”) la fiul său spiritual Ponta (…”USL s-a născut din nevoia de a scăpa de Traian Băsescu”). De unde aceste obsesii?

Din nevoia noastră ancestrală de a găsi mereu o scurtătură.

  • în 21 dec 89 ne-am culcat după ce am condamnat „huliganii de la Timişoara” – în 22, pe la prînz, eram „liberi”
  • am vrut să scăpăm de sărăcie prin schema piramidală a lui Ioan Stoica: depuneai banii şi ei se înmulţeau de 8 ori, de la sine
  • „vrem o ţară ca afară”, dar pe bani europeni (se subînţelege că ar trebui să ne-o livreze la cheie)

Nu vă mai plictisesc cu exemplele.

Ne-am încurcat în democraţia noastră originală în momentul în care s-au destrămat cei 80% ai FSN (ex. PCR) şi n-am mai ştiut cum să-i lipim la loc.

Majoritatea învingătoare în 2012 s-a format pe platforma de largă respiraţie europeană a antibăsismului. Trebuie să recunoaştem că „să scapi de T.B.” este un proiect măreţ. Şi ţine. PNL dă semne de şovăială? No problem. Vine din urmă PDL, se pregăteşte UDMR. Majoritate să fie.

Anul 2014 ne mai poate rezerva şi alte revelaţii în politică. De pildă majoritatea admiratorilor lui Florin Salam în raport cu minoritatea celor care nu ştiu cine e personajul.

În felul acesta politica românească se apropie de om, opereză cu elemente inteligibile, asimilate de sufletul popular: starlete de music-hall, galerii de fotbal, călugări vizionari, astrologi, vrăjitoare, numerologi şi părerologi.

Înjuraţi sau adulaţi, parlamentarii noştri fac rating şi bani, ţara e în carnaval 365 din 365, poporul se amuză şi plăteşte. Cotizează puţin, că suntem săraci, maică, dar tot se adună ceva: de o vacanţă exotică, de o vilă, de-o maşinuţă.

Nici o clipă de plicitiseală, important e că toată lumea se distrează, eu unul chiar că nu-i mai înţeleg pe emigranţi. Ce caută ei în ţările acelea în care te speteşti pentru cîţiva euro pe care după aceea îi spargi ca să te distrezi. De ce nu staţi acasă, fraţilor, unde distracţia e gratis?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s