Viaţa pe o altă planetă


Competiţia dezumanizează.

De parcă statul la coadă după raţii te-ar face mai om.

Capitalismul e mort.

E mort, dar tot e mai viu decît socialismul.

Încep să cred că venim de pe altă planetă. O planetă inventată în 1946, odată cu „primele alegeri democratice”, care au fost numite aşa tocmai fiindcă n-au fost democratice de loc. Am văzut că se poate să trăieşti prizonier în propria ta ţară şi asta în numele libertăţii. Am trăit sub acelaşi acoperiş şi uneori sub aceeaşi plapumă cu turnătorii noştri – şi asta în numele conştiinţei. Am văzut că nu se întîmplă nimic dacă iei ziua cuvîntul la şedinţa de partid şi seara asculţi Europa liberă şi pe urmă te culci şi dormi linştit.

Ne-am obişnuit că tavanul nu trebuie să fie neapărat sus şi nici podeaua jos. Ne-am obişnuit să trăim după cum bate vîntul, considerînd că din moment ce nu ne omoară, cei cu arma în mînă sunt nişte persoane teribil de cumsecade, atît de cumsecade, că am început să le luăm apărarea.

După sindromul Stockholm, noi am inventat sindromul Scorniceşti. Nu contează decît ultima cuvîntare a şefului.

Între timp manifestăm semne de inteligenţă.

În democraţie e greu, dom’le. Alţii ştiu asta de 200 de ani. Nu e vina lor că noi încă n-am avut democraţie şi descoperim acum America.

Viaţa e dură şi nedreaptă. De ce credeţi că a scris Eminescu Glossa? Doar ca să pice de subiect la bac?

Sunt curios dacă vom pune, cu toate bocitoarele din jur, de-o tragedie antică?

10 gânduri despre „Viaţa pe o altă planetă

 1. Nu am fost in America, dar din tot ce stiu, am aflat din discutiile cu cei ce au fost, si s-au intors, mi-au ramas in minte cateva lucruri :
  1. legea e lege si pentru opinca si pentru boier
  2. primeaza cultura banului, de aceea
  3. ce nu au, cumpara, exemplu, oameni inteligenti din toate tarile fac cercetare pentru ei
  4. investesc in imagine: armata, proiecte NASA, cinematografie
  5. stiu ca daca ei pica ca si securitate, cedeaza, va fi haos universal
  Si totusi, imi place aici, am incredere ca intr-o zi, acest monstru de lut, numit democratie originala romaneasca, va fi remodelat intr-o statuie a libertatii /

  Apreciază

 2. Nedumeriea mea: De ce, atunci când e balamat capitalismul, se invoca mereu SUA? Oare nu mai exista si alte tari capitaliste pe lume? Suedia de ce nu e numita niciodată? Poate pt ca acolo capitalismul e bine mersi si nu trage sa moara.

  Apreciază

  1. Cred că oamenii preferă să fie contra celor mari, fiindcă nu e ruşinos să pierzi la unul mare şi puternic. Poate mă înşel. Poate că americanii ne-au rămas în reflex de pe vremea învăţămîntului politic, cine ştie?

   Apreciază

 3. Altundeva insa voisem sa ajung: la calitatea deosebita a relatiilor interumane. Empatia, intrajutorarea, simtul echitatii, spiritul civic, promovarea egalitatii dintre sexe, inexistenta mituirii, respectul pentru opinia celuilalt, ajutorarea celui mai slab, educație copiilor fără bătaie ori amenințați, cultul dialogului in pespectiva intelegerii si nu a zdrobirii adversarului etc etc. Asta intr-o tara care nu a avut parte nici de Codul eticii si al echitatii socialiste nici de invataturile morale ale sfintilor parinti. Suedia e, de fapt, o tara in care majoritatea cetățenilor sunt atei!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s