Alba ca zăpada şi înregimentarea piticilor


http://saltmin.com/2014/02/02/o-decizie-a-justitiei-americane-schimba-total-regulile-dupa-care-functioneaza-internetul/

Ne explică sîrguincios comunicatorul, cum odioasele companii în goana lor după profit ne vor cenzura netul. Naiviilor li se va părea posibil. Mie, nu. Comparaţia cu televiziunile, pe care o face autorul articolului, este nerealistă.

Să luăm exemplu la noi. Nu cred că există o formă de cenzură care să depăşească A3. Pînă şi televiziunea lui Ceauşescu mai dădea un film, un serial care nu erau cuprinse în programulu general de îndoctrinare. Subordonaţii pastorului Gîdea lasă impresia că trebuie să completeze o fişă zilnică: cîte? (referiri negative la adresa lui Băsescu şi a acoliţilor săi). Fişele acestea nu sunt ceva nou. Înainte de 89 se ţinea evidenţa, cîte texte laudative  (la adresa „celui mai iubit”) avea la activ slujitorul presei.

Există un public care urmăreşte aşa ceva, la fel cuzm exista un  public care urmărea şedinţele de laudă de pe vremuri. Dar există şi o mare deosebire. Înainter de 89 nu exista alternativă, te uitai la şedinţele de adoraţie colectivă sau scoteai măgăoaia din priză. Sovieticii, care erau întotdeauna cu un pas înaintea noastră, inventaseră şi alternativa: literatura samisdat, care circula în manuscris, de la persoană la persoană.

De abia aştept să ajungem la aceeaşi metodă pe internet, să ignorăm portalurile care îţi inundă display-ul cu reclame şi să ne trimitem mailuri cu conţinut pe care autorităţile îl vor considera subversiv, aşa cum ascultatul postului de radio Europa liberă era atunci o activitate anti.

Normal că mailurile vor fi citite şi de alţii, cum era corespondenţa noastră de atunci. Tocmai acesta este farmecul. Îţi creşte ratingul cînd te umflă „inginerii de suflete” fiindcă nu gîndeşti conform.

Dacă nu am fi avut (şi nu am mai avea) atîtea forme de cenzură, zău dacă i-ar mai păsa cuiva de libertate.

5 gânduri despre „Alba ca zăpada şi înregimentarea piticilor

 1. Eu am senzaţia pregnantă că lucrezi pentru FNI care „staţi liniştiţi, veghează pentru voi”. Or n-ai habar de tehnologie şi posibilităţile celor care au şi pîinea, şi cuţitul, şi fundul de lemn pe care s-o taie (cu limbajul aferent moştenit, cu tot). Uite un exemplu la întîmplare:

  http://bits.blogs.nytimes.com/2014/01/22/big-web-crash-in-china-experts-suspect-great-firewall/

  Mai vrei? Notificările de pe un anumit blog nu-mi parvin pe una dintre adresele de mail. O altă adresă de la un alt provider n-are probleme. Un al doilea blog a eşuat astăzi în a-mi trimite notificări, pe aceeaşi adresă mail care funcţionase perfect pînă acum cîteva zile. Coincidenţă? Nu există aşa ceva! Întîmplător, ambele bloguri sînt găzduite pe servere localizate fizic în România (nu, nu mă iau după domeniul .ro al adresei care e o ţeapă totală!).

  Aş mai avea destule de spus, dar prea multe urechi surde şi ochi orbi – efortul e inutil.

  Apreciază

  1. Trăiască spiritul mioritic! Omenirea se va încadra curînd în „poruncile” scrise pe „pietrele din Georgia”, fiindcă celelalte zece scrise pe tăbliţele de mult pierdute, sînt deja antice şi depăşite.
   Let us all just lay down and die!

   Apreciază

   1. Whether by lying down hopeless and helpless or by fighting to overcome the undestroyable, isn’t dying the very same thing? The bastards in charge, those that will never be broken – would they ever care how any of us died and for what reason? That’d mean for them to have a heart, or by God they do not have one!

    I shall not raise my hand to strike. But I shall call the Almighty Power to save us good people from the tyrany of the rotten. Begone, Evil, from the face of the Earth! Let us good people reign in freedom, peace and love!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s