Dacă într-o zi n-am mai fi cea mai grozavă naţie de pe planetă?


De ce avem noi nevoie să fim mereu cei mai grozavi? Fiindcă n-am scăpat niciodată de complexe.  Ghinionul ne-a urmărit, ca şi micile fracturi zilnice ale perosnalităţii noastre, în curs de înmulţire (şi fracturile şi personalităţile, fiindcă personalitatea multiplă e un dat al zilelor noastre).

Am tot sperat că Europa şi America ne vor primi cu braţele deschise, dar nu ne-am întrebat niciodată, de ce? Chiar au ei nevoie de noi? Răspunsul scurt este:nu. (Mai nou, unii se consolează cu bogăţiile pe care imperialiştii vor să ni le răpească). Nu vă amăgiţi de geaba, nu e nevoie să ni le răpească cineva, le dăm noi, de obicei pe gratis. Ne urîm, ne detestăm atît de mult încît am da foc casei ca să ne răzbunăm pe ceilalţi.

Nu e ceva deosebit, e problema tuturor naţiunilor sărace care nu ştiu să-şi gestioneze sărăcia. De fapt aici am vrut să ajung. dacă suntem săraci şi slabi, de ce ne sfiim să ne arătăm aşa cum suntem? De ce vrem să „salvăm” tot felul de aparenţe tîmpite, făcînd pe înstăriţii şi jucîndu-ne de-a şefii de trib?

Am cîştiga infinit mai mult, inclusiv în aprecierile celorlalţi, dacă ne-am accepta aşa cum suntem şi am face asta cu o doză de umor sănătos, care nu ne lipseşte din naştere.

Cel mai mult amuză, inlcusiv pe net, simularea agresivităţii care nu poate genera decît un efect comic, ştiut fiind că suntem cea mai paşnică naţiune din această parte a lumii şi că toată istoria nostră ne-am apărat sau ne-am ascuns în codru, dar nu am atacat niciodată pe nimeni din propire iniţiativă.

România nu va fi niciodată o ţară bogată sau puternică, dar la ce ne trebuie bogăţia sau puterea? România este pînă la urmă o ţară simpatică, dar asta sesizează doar străinii, fiindcă noi suntem tot timpul prea nervoşi ca să vedem frumosul cotidian pe lîngă care trecem într-o alegătură inutilă.

Poate de mîine? Niciodată nu e prea tîrziu.

Anunțuri

4 gânduri despre „Dacă într-o zi n-am mai fi cea mai grozavă naţie de pe planetă?

  1. Am fost mai socialisti decat altii, mai ospitalieri decat multe alte popoare, mai revolutionari decat ..nu, francezii ne-au intrecut, ei au executat unsii Domnului, regi, noi doar presedinte si prim-vice-prim ministru, nevasta, capitalisti salbatici mai ceva ca-n vestul american…. . Sa fie vremea sa fim cei mai simpatici ? 🙄

    Apreciază

  2. Un om mare n-are nevoie sa arate ca e mare. Se vede asta, nu e nevoie de demonstratii.
    Cat despre romani… poate ca bogatia si puterea adevarate nu sunt ceea ce credem noi si intreaga lume.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s