Mioriţa. Legende şi interpretări contemporane.


Mioriţa e, after all, o oaie, adică blîndă şi plină de căpuşe. Ea se lasă mulsă, tunsă, tăiată şi se mulţumeşte cu puţin. Nu atacă. Behăie şi atît.

Problema României de azi e una de statistică. Prea multe căpuşe şi prea puţine oi, motiv pentru care au început căpuşele să se mănînce între ele.

Bietele oi cred că asta e instabilitate politică, criză, senzaţional, şoc. Aiurea.

Cu cît se mănîncă între ele, cu atît mai puţine căpuşe rămîn. E adevărat: căpuşele supravieţuitoare vor fi mai puternice, dar dacă nu vor mai avea oi, vor fi nevoite să se mănînce în continuare între ele.

Probabil că aşa funcţionează spirala evoluţiei. Pe măsură ce creşte numărul hoţilor, rămîne tot mai puţin de furat. Hoţii se vor fura între ei, dar în cele din urmă vor renunţa, fiindcă ce fură unul azi, i se fură la rîndul său mîine şi se închide cercul vicios.

În naivitatea mea cred că va veni ziua în care hoţii vor renunţa de bună voie la furat, căpuşele vor paşte alături de oi şi vor da lapte, carne şi lînă.

Altfel va trebui să invadăm alte planete, ca să mai găsim ceva de furat. Who knows?

Reclame

13 gânduri despre „Mioriţa. Legende şi interpretări contemporane.

  1. Sau ne vom preface că există mai multe oi. Le clonăm, care va să zică, dar în niciun caz nu vor dispărea hoții. Crede-mă. Însă nici nu vreau să-ți distrug speranțele de mai bine 🙄

    P.S. Ești bine, sănătos? 🙂

    Apreciază

  2. Logic așa ar fi, dar mie mi se pare că, mai degrabă, funcționează paradoxul: cu cât mai mult se mănâncă între ele, cu atât se înmulțesc mai tare căpușele. Trebuie că există o explicație și pt asta!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s