Est și vest – puțină geografie mentală


Sabin Gherman scrie pe FB:

„Ucraina: alegeri anticipate până în 25 mai. Revolta a pornit din partea occidentală a țării.
România: liderii USL se amenință cu alegeri anticipate.

Mai devreme sau mai târziu, cred că partea mai occidentală a României va trai timpuri istorice. Cine vrea, vine cu noi spre Vest. Cine nu, să fie sănătoși in Est.

Dă mai departe cât poți de mult, mulțumesc, koszonom, danke”

Acest modele de gîndire: ori-ori este fară îndoială din est, mai exact de inspirație sovietică, un model cultural care ne domină în continuare. Nu suntem capabili decît de extreme, ceea ce dovedește un soi de patetism revoluționar, o lipsă totală de umor dar și de toleranță, de înțelegere pentru celălalt.

Abordarea patetică un uneori grotesvă. Citean în EvZ dezvăluirile misiunilor de „contraspionaj” la care a participat și Andrei Marga, pentru a stabili „științific” dacă lectorul german de la filologia din Cluj în anii 70 era sau nu „spion”. Ridicolul textelor informative, dar și a preocupărilor unor oameni în toată firea care mimau devotamentul față de sistem, vigilenți ca nu cumva un lector străin să spioneze, Ce? că din materiale nu rezulta nimic care să ne amintească de spionaj sau de ceva asemănător… o situație jenantă, de parodie, care mie îmi aminteste doar de un film ceh din acea vreme, „Moartea agentului W4C”, un film care își bătea joc de ideea că sistemul socialsit ar fi spionat la greu, ideea indusa însă oamenilor în acea vreme cu destul succes de propaganda de partid, pentru a convinge populația, cum se refereau ei la ceilalți locuitori care nu făceau parte din elită, că ar exista niște valori care ar trebui apărate. Cum au fost ele apărate am văzut un deceniu mai tîrziu, cînd o țară întreagă a aruncat aceleași valori la gunoi, făra să mai stea să aleagă și fără să clipească.

Nu vrea să vă mai plictisesc cu toate astea într-o zi de duminică ce ar putea fi frumoasa, bucurați-vă de ea si nu vă mai luați chiar atît de în serios, nu fiecare fleac care ni se întîmplă e o tragedie.

Să aveți parte de gîndul cel bun!

Anunțuri

Un gând despre „Est și vest – puțină geografie mentală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s