Primăvara arabă şi şosetele politicii româneşti


Alegerile europarlamentare actuale seamănă la noi cu drumul spre democraţie a lumii arabe care nu prea are întrebuinţare pentru democraţie, cel puţin pentru cea de tip occidental, în schimb procesul de demantelare a dictaturilor a scos la iveală toate conflictele mocnite dintre grupările religioase, etnice şi de interese.

Noi avem o democraţie de tip occidental (sau cel puţin aşa se vede în vitrină), dar din 90 avem şi problema, devenită dilemă, de a ne alege şefii într-un mod eficient, un target imposibil de realizat atîta timp cît nu am învăţat manualul decît pînă la lecţia votului negativ.  De un sfert de secol votăm împotriva cuiva, „aşa nu se mai poate” fiind singurul „proiect” vehiculat prin media, staffuri şi gura lumii (slobodă).

Aşa se face că într-un moment important din istoria UE (prima confruntare cu Federaţia Rusă), România nu are nici un fel de agendă europeană, alegerile pentru PE nefiind decît un meci al orgoliilor provinciale în pregătirea alegerilor prezidenţiale de la sfîrşitul anului 2014.

Sub presiunea alegerilor prezidenţiale nu s-a prăbuşit doar interesul pentru UE, ci şi ordinea politică internă stabilită prin rezultatul alegerilor legislative din 2012. Neliniştile prezidenţiale au cuprins atît stînga cît şi dreapta, obsesia fiind „ieşirea din pluton” şi găsirea unui culoar pentru depăşirea adversarilor.

Startul l-a dat grupul dizident din PDL, condus de Elena Udrea, care a clonat partidul, profitînd de tensiunile dintre Vasile Blaga şi Traian Băsescu, dar şi de restul de popularitate al celui din urmă, PMP fiind primul produs din seria „detergenţilor minune, murdăria se desprinde singură de şosetele care rămîn curate.”

A urmat telenovela „ruperea USL”, scenariu menit să-l aducă la rampă pe Crin Antonescu, din ce în ce mai puțin vizibil la umbra tot mai deasă a unui PSD în expansiune.

Au fost și episoade intermediare, vezi plănuita fuziune dintre grupruile Tomac și MRU, repede scurtcircuitată de gruparea Udrea care nu avea nevoie de niște încurcă luma de la FC în momentul preluării PMP prin operațiune de comando.

Notă discordantă: demisia lui Adrian Papahagi, „luat prin surprindere” în mod traditional.

Rezultatul e o procesiune liniștită a PSD spre Cotroceni, ultimul bastion care a rămas necucerit.

Între timp dreapta se agită, nu în căutare de lider, ci întru eliminarea liderilor concurenți. Crin Antonescu, Vasile Blaga, MRU, Emil Boc și nu in ultimul rînd Traian Băsescu se zbat pentru supraviețuirea politică, stăpîniți de iluzia că un rezultat bun la europarlamentare i-ar califica în ochii concurenților si ai electoratului.

Doar că electoratul dreptei nu mai marșează, a primit prea multe şocuri și terapia s-a transformat în lehamite.

Mă uit la acțiunile de protest ale dreptei din ultima vreme. Cine participă?  Echipele de campanie ale partidelor, care-și mai pun și însemnele de partid pe piept și pozele cu ursul pe facebook. Unde sunt șoferii revoltați de acciză, unde sunt românii „sătui de socialism”? Nu știu unde sunt, în orice caz pe stradă nu-i vede nimeni. Ai impresia că benzina s-a scumpit doar pentru frații vitregi PDL-PMP, iar motivul evident nu e  astenia de primăvară.

Românii s-au săturat de negarea evidenţelor si de forțarea limitelor. În 2014 votanții PSD sunt majoritari, un fapt pe care nu-l poate schimba nimeni, nici Traian Băsescu. Iar democraţie înseamnă şi acceptarea majorităţii, nu corectarea ei.

În schimb numeroase persoanje vor avea prilejul să se facă de rahat în agitația care a cuprins echipele de suporteri, programate parcă să gîndească la unison după modelul şosetelor care se spală singure.

Bibliografie:

http://www.timponline.ro/dolha-acciza-toxica-pentru-populatie-nu-fluturasii-impartiti-populist-prin-benzinarii-sunt-solutia/

http://www.bistriteanul.ro/romania-mai-pregatita-ca-oricand-sa-revina-la-monarhia-dinaintea-comunistilor-1396368269054.html

http://sareinochi.com/2014/04/02/mincinosii-social-democrati-traiesc-intr-o-romanie-paralela-cu-realitatea/

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/fabulosul-basescu-loveste-iar-cu-rosia-montana-dar-pe-dos-104811.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s