Libertatea, tiraj maxim, de ce fugim de ea?


Scuze. Am „mixat” intenţionat lucrurile în titlu. „Libertatea” (ziarul) are tiraj de top, noi (cititorii?) nu părem foarte dornici de libertate. Nu vreau să dezleg misterul. Misterele sunt atrăgătoare doar fiindcă sunt nedezlegate. Vă relatez doar nişte chestiuni personale. Cunosc foarte multă lume care citeşte „Libertatea”, poate nu greşesc afirmînd că cunosc mai mulţi cititori de „Libertatea” decît de alte publicaţii. Nu e o surpriză, ci un adevăr asupra căruia a comentat, la vremea lui şi tot din proprie experienţă, Larry Flint. Eu am doar o observaţie de adăugat. Majoritatea celor care citesc (zilnic?) „Libertatea” ar refuza să apară în ziar. Motivul? Acelaşi pentru care a fost cerută condamnarea lui Larry Flint. Prefăcătoria. Comportamentul duplicitar.

În lume sunt cîteva miliarde de utilizatori care consumă (mai mult sau mai puţin sistematic), produse porno. Să fie 2-3 miliarde? Cîteva milioane dintre ei trăiesc în România, probabil tot vreo 2-3. N-are importanţă cît de exacte sunt estimările mele. Vorbim de mulţimi, de mulţimi care nu pot fi neglijate. Cu toate acestea, curentul majoritar de opinie din România este de a nu recunoaşte acest consum. Aşa cum majoritatea se opune legalizării prostituţiei, dar nu face nimic pentru a o reduce, dimpotrivă, e utilizatoare a serviciilor oferite pe centuri şi în bordelurile clandestine, servicii care ar înceta dacă ar lipsi clienţii.

Despre ce fel de libertate vorbim? Despre libertatea de a renunţa odată la prejudecăţile în care nu mai crede aproape nimeni, dar puţini sunt dispuşi să le denunţe public. Iar cei care totuşi o fac, devin repede ţinta moraliştilor, numai că moraliştii nu sunt atît de morali cît ar vrea ei să pară. Cam asta e ideea, uitaţi-vă mai atenţi în mîinile cui e paza moralei publice, luaţi-i puţin sub lupă şi trageţi singuri concluziile.

Distracţie plăcută!

Reclame

6 gânduri despre „Libertatea, tiraj maxim, de ce fugim de ea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s