Iată de ce sunt obligat să mă declar ateu


http://adevarul.ro/news/societate/pastele-bisericii-pastele-romanilor-1_534f9a1f0d133766a8dd2e04/index.html

Linkul de mai sus descrie, mai bine decît aş fi eu în stare, ce ar trebui să fac pentru a documenta apartenenţa mea la „creştini”.

Nu pot.

Nu vreau să rănesc sensibilitatea nimănui, dar acesta încă nu e un motiv să încep să mint. Nu mă simt foarte bine scriind aceste rînduri, dar nu m-aş simţi mai bine dacă aş posta copy-paste cu „lumina învierii… tra, la, la…”.

Aceasta este starea de fapt.

Să aveţi un weekend liniştit şi să vă bucuraţi de el, dacă puteţi.

22 de gânduri despre „Iată de ce sunt obligat să mă declar ateu

 1. aşa e! pentru mulţi religia e totuna cu „credinţa” în popi, pastori etc. Adică un crestinism falsificat, respins de creştinii autentici dar folosit ca argument de atei care, de fapt, fac aceeaşi confuzie.

  Apreciază

  1. am cîteva probleme:
   – religia e o chestiune de conştiinţă, în ce măsură e posibilă instituţionalizarea conştiinţei fără degenerarea ei?
   – conştiinţa e ceva profund individual, cu toate acestea bisericile ne îndeamnă la manifestări colective, de ce?
   – conştiinţa nu trebuie controlată decît de etica / morala individului, cum se împacă asta cu ritualurile bisericeşti?

   Concluzia mea e că bisericile nu au nevoie de credincioşi, ci de enoriaşi.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Există ici colo si preoţi&credincioşi care, din păcate, se pierd în marea masă de popi&enoriaşi. În bisericile timpurii manifestările aveau un sens cristic, în cele de azi produc în măsură crescândă, decrestinizare. Materialismul şi ambalajul ritualic sufocând conţinutul, constiinţa e singura în măsură să aleagă şi să decidă.

  Apreciază

 3. Lumea spirituală e un loc liber de religii și teologii.

  Mai neaoș, „Biserica e în inima omului”, vorba răspopitului Ion CreangĂ.

  Apreciază

 4. Nu cred ca exista „atei” in adevaratul inteles al cuvantului. Este „ceva”, ceva in care crezi, care te depaseste, te copleseste, indiferent ce nume ii dai, sau chiar nu-i dai vreun nume. Faptul ca de pe urma religiei institutionalizate se castiga sume uriase de bani, ca aceasta institutie seamana pana la identificare cu clasa politica, de care se serveste si pe care o serveste, este o alta discutie care poate fi tratata cu seriozitate. Dar asta nu are nimic de a face cu simtamantul religios, cu „religiozitatea” in sine. Confuzia aceasta poate isca dispute false, inutile.
  Daca biserica este sau nu in sufletul omului, este de cercetat si experimentat de catre fiecare, este o chestiune individuala, intima. Unii o descopera, altii nu…unii ii zic intr-un fel, altii intr-alt fel…Important este sa nu amestecam lucrurile cu judecati pausale.

  Apreciază

 5. Parțial de acord. Există de pildă . E mai presus de mine, mai exact nu depinde de mine și nu îl pot modifica decît prin înșelătoarie, adică prin transformarea sa în . Dacă relația mea cu adevărul se numește sentiment religios, e ok. Dacă aștept rezolvarea problemelor mele prin invocarea adevărului, ei bine… Houston, we have a problem… 🙂

  Apreciază

  1. Corect ! Eu militez prin tot ceea ce fac si zic, in spre activarea gandirii, trezirii, iesirii de sub sclavia sistemelor, fie ele politice sau religioase. Desigur, marii invatati, marile entitati spirituale ce ne-au vizitat Pamantul, ne arata „directia” adevarului, dar directia nu este adevarul. Fiecare trebuie sa-l experimenteze urmandu-si propria cale…si aici iar ne intoarcem la activarea gandirii…Adevarul este o DESCOPERIRE, nu un dat. El trebuie „gasit”, nu „cautat”. A cauta presupune cunoastere, adica prejudecata.
   M-am regasit in multe din ideile Dv. Sper sa „empatizam” cat mai multi cu NEVOIA de adevar.

   Apreciază

 6. Interesant cum ”superstițiile” acestor ”popi” – în alte cuvinte – ortodoxia acestui neam, ne-au menținut în istorie
  Hai să fim serioși! Ateismul era la modă prin…1789! Și ca să torn gaz pe paie – vă salut cu ”superstițiosul” românesc ”Hristos a înviat!”.

  Pr.dr. dumitru ichim
  kitchener, ontario
  canada

  Apreciază

 7. 🙂 Welcome to the club, Mr ZD! – caci si dupa ce-am urmat studii biblice aici si-n USA, ca sa nu mor „ignoranta”… 🙂

  Stiti ca religia crestina are 3 confesiuni: catolica, protestanta si ortodoxa… dar nici la catolici, nici la protestanti(reformati) NU exista traditii, obiceiuri, superstitii „pagâne” ca la ortodocsi, ce n-au absolut nimic în comun cu Scriptura si Noul Testament-evangheliile si epistolele lasate de Isus apostolilor!!! Un exemplu concret ce m-a durut enorm: la slujba de înmormântare a mamei mele erau 2 popi, unu’ de vreo 70 ani si celalalt de max 40(a sosit într-un „Audi” nou-nout!), i-am rugat sa citeasca celebru’ psalm 23(Domnu’-i pastoru’ meu…) sau sa-mi permita mie sa-l citesc, cum aveam un NT cu mine, dar au refuzat categoric, cu o fraza ce m-a „marcat”:”pai mah doamna, la noi nu se face asa ca la dvs, etc, bla-bla…” – QED…


  sanatate si-o seara placuta… my very best and respectful regards, Mélanie NB – P.S. cum stiti engleza si daca aveti „chemare”: 🙂

  Apreciază

 8. Religia si traditile nu au nici o legatura cu credinta.Biblia e singura norma de credinta.Cine crede in Domnul Isus are viata vesnica.Cred ca Evanghelia dupa Ioan explica cel mai bine cine suntem, de unde venim si intr-o ne indreptam…Credinta e un dar si noi suntem creatia unui Creator care depaseste intelegerea noastra…Multa sanatate….Angela

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s