Societatea nesigură și decesul jurnalismului


Vă cer scuze pentru acest topic greoi și posibil deprimant pentru unii. „Societatea nesigură” a rezultat din pierderea inocenței, un proces datorat tocmai jurnaliștilor în căutarea adevărului. Am aflat prea multe în secolul 20 pentru a mai crede ceva pînă la capăt. Drept consecință ne-am săturat să aflăm zilnic neadevărul adevărului de ieri. „Teoriile conspirației” nu ne-au lăsat nimic. Ne-am dat în sfîrșit seama că ne-am născut din întîmplare si nu pentru a îndeplini un scop. Trăim întîmplător și murim accidental. Așa că pur și simplu nu mai avem nevoie de știri. Orice știre a devenit o altă manipulare, care nu ne mai interesează, dar ne amuzăm cu detaliile. Nu contează ce a spus X, reținem în schimb că purta o cravată violet. Odată cu jurnalismul au decedat politica și artele. Nu ne mai interesează cine pretinde că guvernează, pînă și copiii știu că nu mai guvernează nimeni. Lumea a devenit un sistem prea complicat pentru a mai fi pilotat de om, sistemul funcționează pe pilot automat și e posibil ca într-o bună zi să se închidă. Neliniștile sunt admisibile, dar nu rezolvă nimic. Dați like, share sau nu faceți nimic. Oricum, nu contează. 🙂

Reclame

10 gânduri despre „Societatea nesigură și decesul jurnalismului

  1. Jurnalismul a murit. „Transformarea” înseamnă socializare, comunicator, platformă. E altceva. Poate fi util, sublim sau dezastruos, dar nu mai e jurnalism. Ultima lovitură pe care a încasat-o jurnalismul a fost monstruoasa ştruţocămilă „infotainment” – a rămas divertismentul, recte manelele.

   Apreciază

 1. Am dat like, din spirit de frondă, amintindu-mi de un aforism descoperit, acum jumătate de veac, pe când eram școler: Chiar dacă neantul ne este destinat, să facem astfel încât să dovedim că nu l-am meritat.
  Poate că nu are aplicabilitate practică, dar… sună frumos. Ș-apoi tătă lumea știe vorba lui Dostoievski cum că, ”Frumusețea va salva lumea”.

  Apreciază

 2. Pentru o naivă ca mine, totul contează.

  Veșnicia există. Nu e nevoie s-o merităm.

  Mulțumesc pentru articol. Din vreme in vreme, optimiștii incurabili, așa ca mine, au nevoie de bobârnace.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s