Societatea nesigură și decesul jurnalismului


Vă cer scuze pentru acest topic greoi și posibil deprimant pentru unii. „Societatea nesigură” a rezultat din pierderea inocenței, un proces datorat tocmai jurnaliștilor în căutarea adevărului. Am aflat prea multe în secolul 20 pentru a mai crede ceva pînă la capăt. Drept consecință ne-am săturat să aflăm zilnic neadevărul adevărului de ieri. „Teoriile conspirației” nu ne-au lăsat nimic. Ne-am dat în sfîrșit seama că ne-am născut din întîmplare si nu pentru a îndeplini un scop. Trăim întîmplător și murim accidental. Așa că pur și simplu nu mai avem nevoie de știri. Orice știre a devenit o altă manipulare, care nu ne mai interesează, dar ne amuzăm cu detaliile. Nu contează ce a spus X, reținem în schimb că purta o cravată violet. Odată cu jurnalismul au decedat politica și artele. Nu ne mai interesează cine pretinde că guvernează, pînă și copiii știu că nu mai guvernează nimeni. Lumea a devenit un sistem prea complicat pentru a mai fi pilotat de om, sistemul funcționează pe pilot automat și e posibil ca într-o bună zi să se închidă. Neliniștile sunt admisibile, dar nu rezolvă nimic. Dați like, share sau nu faceți nimic. Oricum, nu contează. 🙂

Anunțuri

10 gânduri despre „Societatea nesigură și decesul jurnalismului

    1. Jurnalismul a murit. „Transformarea” înseamnă socializare, comunicator, platformă. E altceva. Poate fi util, sublim sau dezastruos, dar nu mai e jurnalism. Ultima lovitură pe care a încasat-o jurnalismul a fost monstruoasa ştruţocămilă „infotainment” – a rămas divertismentul, recte manelele.

      Apreciază

  1. Am dat like, din spirit de frondă, amintindu-mi de un aforism descoperit, acum jumătate de veac, pe când eram școler: Chiar dacă neantul ne este destinat, să facem astfel încât să dovedim că nu l-am meritat.
    Poate că nu are aplicabilitate practică, dar… sună frumos. Ș-apoi tătă lumea știe vorba lui Dostoievski cum că, ”Frumusețea va salva lumea”.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s