Ce s-ar întîmpla dacă americanii ar fura modelul românesc?


Le-ar fi greu, dar orice drum, oricît de lung, începe cu primul pas. Îmi cer scuze pentru această postare, ştiu că nu se cuvine ca un cetăţean al unui stat mic să dea sfaturi unei mari puteri. Ştiu că avem atîţia experţi cu notorietate în materie de politică, încît mi-e şi teamă să continui, eu – care, vorba unui prieten, n-am reuşit decît să ies pe uşa din dos dintr-un partid. Totuşi, să presupunem că the only remaining superpower ar dori să se inspire din experienţa noastră multiseculară. E o perspectivă atît de tentantă încît nu reuşesc să ţin piept ispitei.

Iertată fie-mi aşadar cutezanţa de a mi-l imagina pe preşedintele Obama, îmbrăcat cu vesta de rancher, stînd în faţa unei perdele la Camp David şi declarînd: „Partidule Democrat, de astăzi, drumurile noastre se despart. Rămîi cu bine”. Vă daţi seama ce-ar fi pe CNN, ABC, NBC, Fox ş.a.?

În mod firesc, PD (Partidul Democrat – din S.U.A. – n.a.) ar suferi un şoc, iar pe fondul acestuia s-ar naşte germenii schismei. Germenii ar da naştere unei fundaţii, care la rîndul ei ar da viaţă unui partid. Un partid nou nouţ, cu oameni ca scoşi din cutie. Dar acest partid nu ar fi vizibil printre cei 2 giganţi ai politicii americane. Deci, o doamnă de bine, să zicem doamna Clinton, se va hotărî într-o zi să-l urmeze pe preşedintele Obama şi proiectul acestuia. Împreună cu un număr remarcabil de senatori şi representatives ar demisiona din P.D. şi s-ar înscrie în noul partid, ca simplii membrii. Vă daţi seama ce-ar fi pe CNN, ABC, NBC, Fox ş.a.?

Povestea continuă, cred că bănuiţi următoarele episoade, aşa că mă opresc înainte de a deveni redundant. Poate că the only remaining superpower ar recunoaşte avantajul unui sistem cu 3 partide, prilej de alianţe, fuziuni, ruperi de alianţe, ruperi de partide, etc. – la nesfîrşit. Breaking news non stop, fără să mai fie nevoie ca mii de tineri americani să moară în război la capătul celălalt al globului pentru o ştire de 5 minute la CNN.

Stimaţi prieteni americani, poate vă mai gîndiţi.

Anunțuri

11 gânduri despre „Ce s-ar întîmpla dacă americanii ar fura modelul românesc?

 1. Mie mai teama imi este de „modelul” american…Au reusit creerea sclavului perfect, al celui ce se crede liber.
  Repet cu o obstinatie maladiva : defintarea tuturor partidelor este primul, nu si ultimul, pas spre normalitate. Nu CUM(?!) ne vom „descurca” fara partide, sau ce vom pune in loc…este problema. Aceste intrebari denota ca nu VREM sa intelegem nimic. Problema este CAND vom INTELEGE aceasta nevoie de normalitate : inlaturarea capuselor de pe corpul social al lumii acesteia ?

  Apreciază

  1. Mai sunt cîteva probleme:
   – cîţi vor înţelege noul model?
   – cîţi vor fi dispuşi să-l urmeze la modul onest?
   – cum se va proteja noul model de profitori, provocatori, etc.?
   – ce se va întîmpla cu cei care nu-l înţeleg sau nu vor să-l urmeze?

   Apreciat de 1 persoană

 2. Eu îţi propun un alt exerciţiu de imaginaţie, cît se poate de serios în esenţa lui: ce s-ar întîmpla cu lumea dacă ar dispărea brusc de pe hartă america, rusia şi china? Încearcă să faci o analiză pertinentă a tuturor implicaţiilor şi vezi ce-o să iasă. 😉

  Apreciază

 3. Buna ziua!

  Noi, Asociatia Parinti pentru Copii, credem ca un text scris de dumneavostra pt 1 iunie sub titlul ” Scrisoare catre mine, copilul “, ar putea imbunatati viata multor copii din Romania. Regasirea emotiei copilariei retraita de fiecare dintre noi prin lectura textelor scrise de dumneavostra alaturi de alte personalitati din Romania la care am apelat, ar putea fi cheia unei noi abordari, atat la nivel personal, cat si institutional, a problemelor reale cu care copiii din societatea moderna se confrunta.

  Ceea ce va rugam este sa acceptati provocarea si sa ne trimiteti pe adresa de e-mail : scrisoricatreminecopilul@gmail.com un text semnat de dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul “

  Textul dumneavastra, alaturi de alte texte scrise de nume respectabile din Romania, precum si de voluntari mai putin cunoscuti, dar la fel de dornici sa participe la cauza noastra, va fi publicat in revistele de nisa cu care vom colabora, pe blogurile colaboratorilor nostri care trateaza teme similare, iar, la final, vor face obiectul unui volum ce va fi publicat, pe baza unei colaborari cu una din editurile de profil, sub titlul ” Scrisori catre mine, copilul ” .

  Va multumim pentru amabilitatea cu care ne acordati atentie , asteptam in timp util textul dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul ” pe adresa de e-mail :scrisoricatreminecopilul@gmail.com

  Cu stima, Asociatia Parinti Pentru Copii

  https://scrisoricatreminecopilul.wordpress.com

  La acest proiect pot participa atat persoanele invitate, cat si alte persoane care vor sa ni se alature fara o invitatie speciala in acest sens, dar care cred ca au puterea de a accepta provocarea de a scrie sincer catre cel care a fost odata, copilul.

  Pe masura ce vom primi textele dumneavoastra pe adresa de e-mail:scrisoricatreminecopilul@gmail.com, odata cu publicarea in revistele si blogurile de specialitate vom adauga pe acest blog o parte din textele ce vor sta la baza volumului:” Scrisori catre mine, copilul “

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s