Apărăm democraţia ca să o vindem pe un preţ mai bun


Iată o întrebare pe care nu mi-am pus-o încă şi mi-e ciudă din cauza asta. Am găsit-o la acest link. De ce studiourile din Hollywood n-au dedicat nici un film evenimentelor de acum un sfert de secol din Piaţa Tienanmen? Răspunsul este dezarmant sau mai degrabă dezolant. Fiindcă nu există firmă în aşa zisa lume liberă care să nu se teamă să fie exclusă de pe piaţa chineză, fiindcă China la rândul ei finanţează… iar revoluţiile se termină de obicei la poarta finanţatorului. Inutil să mai constatăm că oficialităţile române nu au scos nici un cuvânt pe această temă, nu cred că sunt prea multe firme româneşti care vând în China, dar probabil şi oficialii noştri aşteaptă cu jind finanţele chinezeşti aşa cum aşteaptă orice finanţare, iar în rest sunt prea ocupaţi să se bălăcărească între ei.

Am înţeles că banul este mai puternic decât tancurile, puştile automate şi închisorile sau lagărele. Am înţeles că lăcomia învinge orice dorinţă de libertate, oricât de arzătoare. Dar lucrurile nu se vor opri aici. Lăcomia nu este o credinţă, ea este doar un viciu, oricât de mult ar câştiga, oricât de prosperă ar ajunge, societatea lacomă are nevoie de mai mult şi asta va duce la prăbuşirea ei. Am citit despre societatea nesigură. E un alt fel de a ocoli adevărul, de a nu numi direct lăcomia ca principală cauză a crizelor contemporane. Iar prezicătoarele din media ne anunţă că ne aşteaptă alte crize, mai cumplite, un mod indirect de a recunoaşte că nimeni nu e dispus să se lecuiască de lăcomie.

Aceste rânduri pot fi o addenda la teoriile conspiraţiei – a faptului că trăim într-o societate care se teme de conspiraţie în timp ce conspiră ea însăşi. Iar din această dilemă nu e decât o singură ieşire. Amin.

Update: vorba unui coleg de birou de pe vremuri, fie-i ţărâna uşoară: „situaţia ameninţă să se îmbunătăţească!” Vezi şi următorul link.

Update 2: dacă credeţi că mai rezistaţi, faceţi-o pe proprie răspundere şi daţi clic şi la acest link.

Reclame

10 gânduri despre „Apărăm democraţia ca să o vindem pe un preţ mai bun

 1. Buna dimineata !
  Bine spus :
  ” Am inteles ca lacomia invinge orice dorinta de libertate….. ” ! 🙂
  Tocmai despre LACOMIA lui
  Crin Antonescu&Traian Basescu&Klaus Iohannis
  este vorba in articolul in care ai intrebat:
  ” Ok, ne trezim ! Si ce facem in continuare ” ?
  O zi frumoasa ca si PATRIA noastra ! 🙂

  Aliosa.

  Apreciază

 2. N-am mai trecut de ani de zile pe la Alex Jones, dar la vremea respectivă i-am urmărit cîteva documentare, iar pe parcurs am mai prins şi altele, din alte surse. Mind-blowing! Da’ turma ce ştie!? Aruncă-le o vorbă de-asta şi ori sar care încotro ca găinile cînd dă dihoru-n ele, ori – dimpotrivă – se uită la tine ca la un alienat mintal, incapabili de a cuprinde între neuroni (dacă există) grozăvia adevărului gol-goluţ.

  Pe de altă parte, ce-a rezolvat Chomsky dacă a scris despre trupele americane de gherilă trimise în Guatemala şi alte ţări din America Latină pentru a suprima orice tentativă de libertate şi independenţă?! Mulţi de-ai noştri mi-au spus că Chomsky a fost o lectură obligatorie în facultate, dar cum se face că n-au dat peste acele scrieri? Poate fiindcă au fost mereu prea ocupaţi cu… altceva? My bad – I didn’t go to college so I had too much spare time to think! 😉

  Dacă individul nu vrea (sau nu poate) să asculte, degeaba-i latri în ureche. Asta e problema. Cît despre China – ea e producătorul numărul unu de… absolut orice, pentru tot globul. Totul e „Made in China”, oriunde te-ai duce, indiferent dacă e mascat sub o altă sintagmă. Dacă dispare China… dar aici mă opresc, fiindcă ai deja o temă de făcut pe subiectul ăsta. 😉

  Apreciază

 3. Democartia este dumnezeul politicienilor, o iluzie frumos ambalata, ca toate iluzile.
  In afara iubirii, a compasiunii orice alta cale de a ne regasi pe aceiasi baricada, mai devreme sau mai tarziu este sortita esecului. In lipsa volorilor morale esentiale, nu formale, circumstantiale, totul este facatura manipulatorie. Nu sunt sentinte cele afirmate… sunt desprinse din realitate, o realitate care intrece orice imaginatie.

  Apreciază

   1. Sunt intrebari pertinente pentru noi cei multi si impertinente pentru cei putini si bolnavi mental, psihic, pentru cei aflati la „butoane” din cauza permisivitati noastre iresponsabile. Ma feresc din ce in ce mai des sa ma folosesc de notiunile bine/rau, doua fatete ale aceleiasi monede numita relativitate. Acestea ies din sfera relativitatii cat timp se raporteaza la principii fundamentale…dreptate, cinste, valoare, iubire…
    Noi oamenii in fuga noastra de realitate imbratisam cu drag notiunile relative in care ne simtim mai in „larg”, in care ne putem strecura „slabiciunile”, jongla cu argumentele, in care ne putem da dupa cires.
    Constientizarea realitatii tine de inteligenta, care nu poate fi malefica, cum am mai auzit(?!). O inteligenta malefica, nu este inteligenta, este pragmatism sau eficienta, alte denumiri ale faptului ca „scopul scuza mijloacele”.
    Ca-i spunem meritocratie, valorocratie, normalocratie…conteaza mai putin atata timp cat vom instaura, vom „injecta” criterul valorii in alegeri, un criteriu aplicat in mod inexorabil. Fara criterii stricte de valoare profesionala, fara primatul valorilor fundamentale de functionare al Universului, fara de care totul ar fi ramas in „haos”…nu putem decat sa continuam procesul degradarii, al involutiei spirituale, care in final duce la haos, sau la… „apocalipsa”.

    Apreciază

   2. Nimic din toate astea nu se poate realiza înainte de educarea conştiinţei – ar fi o greşeală, un eşec dramatic. Iar conştiinţa socială va trebui să prevaleze – chiar şi cu puţin – conştiinţei de sine, altfel s-ar aluneca extrem de repede înapoi în egoism, egocentrism, individualism, capitalism legea junglei. Adică am reveni în prezent.

    Întrebări:
    1. Este Omul capabil de asemenea salt? Poate…
    2. Este Omul pregătit pentru acest viitor? Nu.

    Apreciază

 4. Constiinta de sine nu este egoism…Iubirea de sine in sensul egoist, nu de sinele sufletesc, este condamnabila, gregara, instinctuala. Nici nu este „iubire” in acceptia acestei notiuni.
  La ora actuala masa critica de oameni prolifereaza egoismul, nu atat din convingere, cat ca un „modus vivendi” inoculat de o stafeta otravita a unei educatii iresponsabile, de o societate politizata, de o religie si mai politizata.
  DA ! Omul este pregatit pentru acest „prezent”…dar NU constientizeaza realitatea, este amortit, adormit, paralizat. Cata vreme nu va gandi cu capul sau, cu inima sa, cu inteligenta, cu iubire…praful se alege de viata noastra. Q.E.D.

  Apreciază

  1. Constiinta de sine nu este egoism…

   Nu, nu este – nici n-am afirmat asta. Însă este cu siguranţă sămînţa din care poate creşte acel egoism, dacă este lăsată să-şi ia avînt.
   De acord cu restul.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s