De când participaţi la politica virtuală?


Probabil mă întrebaţi: ce este politica virtuală? Ca să nu rămân dator, iată o posibilă definiţie: politica virtuală este îndeletnicirea paralelă cu realitatea care mimează politica. În general ea înlocuieşte fapta cu declaraţia, opinia sau postarea. Nu influenţează de obicei realitatea chiar dacă uneori are consecinţe minime în viaţa reală.

Iată câteva exemple:

 1. Raportarea (obsesivă) la o persoană (ex. Traian Băsescu). A fi pro sau contra la modul acesta reducem politica la psihologia de stadion. Spectatorul are rolul acesta – de a-şi susţine echipa, fiindcă el oricum nu are ce căuta pe teren, unde doar i-ar încurca sportivi. Nu înţeleg de ce atâţia contemporani insistă să fie spectatori (fani) în politică?
 2. Raportarea la un eveniment. Mediatizarea unui eveniment (care poate fi întâmplătoare sau programată) conduce, ca şi la punctul 1., la atitudini, nu la fapte. Susţinerea sau adversitatea declarativă nu pot înlocui faptele. Mai ales că aceste campanii sunt limitate în timp, în consecinţă avem toate motivele să ne îndoim de spontaneitatea lor. (ex.: aţi mai auzit în ultimele luni ceva despre Ţinutul Secuiesc? Nu. S-a schimbat ceva în judeţele Harghita şi Covasna? Nu. Atunci cui i-a folosit sau ce a rezolvat acea campanie?)
 3. Înlocuirea pragmatismului cu partizanatul. Democraţia este prin definiţie adversara îndoctrinării. Atunci de ce se comportă taberele politice de parcă fiecare dintre ele nu şi-ar dori altceva decât o dictatură? (Ce altceva înţelegem din mesajele de tipul: ai noştri au întotdeauna dreptate, ceilalţi niciodată).
 4. Menţinerea confuziei şi încercarea permanentă de bruiere a comunicării. (ex.: câte hotărâri ale partidelor noastre – mai aşezate sau mai imporvizate – cunoaşteţi, care hotărâri să fi fost luate după consultarea membrilor şi nu în foruri centrale netransparente? Rezultatul: se comentează comentariile, iar hotărârea rămâne).

Concluzia este că toată lumea e supărată pe politicieni. Doar că aceste persoane nu s-au născut politicieni. Ei au fost oameni cumsecade ca şi noi, înainte de a deveni politicieni.

Ce i-a determinat să se schimbe?

Sunteţi siguri că s-au schimbat ei şi nu percepţia noastră despre ei? (Să vă amintesc un fapt: Klaus Johannis era proprietarul aceloraşi imobile şi în 2009, când după părerea celor care-i disecă acum averea, el ar fi fost premierul ideal?)

Sunteţi siguri că unii nu mizează pe faptul că suferim de Alzheimer colectiv?

6 gânduri despre „De când participaţi la politica virtuală?

 1. Declar:
  Mie, ca sibiancă, îmi place Iohannis. Nu e ciudat că doar acum, când vrea să facă ordine în politică, inclusiv la PNL, apar dosare peste dosare? Că se revoltă baronii din toate taberele?
  Ştiţi oare? Eu mă raportez doar la mine şi la credinţele mele. Îmi asum greşelile care s-au chemat Băsescu la primărie, ori USL la guvernare.
  Aveţi vreo soluţie de a da timpul înapoi?

  Apreciază

 2. Ca întotdeauna, săracii află de ospăţul petrecut de boieri abia cînd aterizează oasele şi resturile în stradă. Şi atunci începe circul, lupta pe oasele de ros, golite deja de carne.

  Iar cînd din întîmplare – ete na, chiar crezi în întîmplare?! – ajunge şi o prăjitură pe lîngă gard, în mod sigur va avea alături un bileţel pe care scrie: „Nu mîncaţi – e otrăvită!” Un alt circ, alte dezbateri…

  C’est la vie.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Un mic amendament…Politicianul, asa cum arata politica, adica cum este turcul si pistolul…nu a fost, nu este si nu va fi NICIODATA un om cumsecade. Cumsecadenia este TOTAL opusa criterilor sistemului politic.
  Repet…cat timp clasele politice vor exista, omenirea nu-si va putea depasi conditia precara. Sclavizarea spirituala este cauza principala, nu aparitia acestor dezechilibrati mintal si sufleteste numiti politicieni.
  Noi vrem sa scapam de lanturi…punandu-le altora. Asta se numeste revolutie(?!) Pana acum a functionat, ne-am tot schimbat lanturile intre noi.

  Apreciază

 4. Politicienii ……………
  „Ei au fost oameni cumsecade ca şi noi, înainte de a deveni politicieni” 😦 😦 😦

  E cea mai buna gluma auzita in ultimii 25 de ani !!! 🙂 🙂 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s