Antract – O solutie: Alegeri Primare


Scuze. Cu asta trebuie să încep. Îmi cer scuze pentru eventualele supărări pe care la pot provoca rândurile mele. Ideea alegerilor primare e posibil să fie una bună, în principiu, dar ea nu are cum să dea roade, atâta timp cât în politica românească diferenţa dintre stânga şi dreapta este doar una de nume şi de persoane care sunt gata să ocupe nişte funcţii. De ani de zile nu am mai auzit de vreun proiect politic, în afară de gestionarea banilor de la buget şi de promisiuni deşarte făcute până şi în ultimul cătun, că lor, celor îndemnaţi în momentul şi în locul acela să voteze, li se va tăia o felie mai mare din tortul bugetar. În afară de această demagogie lispită de imaginaţie şi originalitate, nimeni nu mai îndrăzneşte să întreprindă ceva. Culmea este că lipsa de iniţiativă a partidelor, parlamentarilor, etc. este explicată tocmai prin teama de a nu pierde electoratul (atât cât a mai rămas). Iar electoratul se declară nemulţumit tocmai datorită acestei lipse de iniţiativă. Ne învârtim ca un câine în jurul cozii, iar toată politica noastră seamănă cu basmul lui Creangă, cel cu drobul de sare. În aceste condiţii, ce importanţă mai are un candidat al dreptei, sau stângii, în situaţia în care nici dreapta, nici stânga nu ne oferă altceva decât nişte persoane care, folosindu-se de eventualele noastre voturi, vor ocupa, în folos personal şi doar în folos personal, nişte funcţii bine plătite şi mai ales bine garnisite cu practici care de obicei se termină la DNA? Povestea cu politica noastră a ajuns ca bancul cu alcoolul, care nu este o soluţie, dar nici apa încă n-a rezolvat vreo problemă. Când semenii noştri se vor hotărî să facă cu adevărat politică şi nu doar nişte spectacole tabloide pentru a mai fura nişte voturi care să mimeze un exerciţiu democratic, atunci va avea rost să stăm de vorbă despre candidaturi şi candidaţi. Până la ziua aceea fericită pentru naţiunea română, stăm şi aşteptăm să treacă, aşa cum aşteptăm să se termine inundaţiile sau incendiile. Se vede că ne este scris să ne producem singuri o calamitate, ca să fim apoi în stare să ne trezim. Somn uşor, naţiune – şi dacă se poate, fără coşmaruri, ele vă vot fi servite oricum la deşteptare.

Copacul din pădure

Echipa ILD aduce in spatiul public propunerea  alegerilor preliminare/primare (dupa modelul american) ca solutie pentru desemnarea candidatului unic al „Dreptei”. Cu rezerva cred indreptatita, ca ceea ce functioneaza intr-o societate in care exercitiul democratic e „la el acasa” de generatii intregi, e departe de a se putea aplica in Romania cu aceleasi garantii si rezultate, ideea merita atentie. Macar ne-am face-o mai cu mana noastra (ceea ce ar trebui sa ne creasca gradul de asumare responsabila si de implicare dincolo de traditia „chibitului” politic si a carcotelilor sterile) si in plus, s-ar reduce efectul negocierilor de culise pe care partidele le fac mai degraba dupa alta agenda decat cea a interesului (sau dezinteresului) electoratului. Mai jos, articolul ILD, integral. 

Alegeri Primare – soluţia transparentă a desemnării unui candidat puternic al Dreptei

După cei zece ani de mandat ai Președintelui Băsescu, România va avea de ales între continuarea parteneriatului cu aliații…

Vezi articolul original 702 cuvinte mai mult

4 gânduri despre „Antract – O solutie: Alegeri Primare

 1. Intr-o emisiune la televizor in care erau invitati un PDL-ist si un PDSR-ist, primul il acuza pe celalalt ca prea s-au intalat in toate posturile cheie …si fura. Replica celui de al doilea nu a intarziat sa vine cu promptitudine…” Da’ voi cand ati fost la putere n-ati facut la fel? ” (?!?!?!?!?!). Moderatoarea , Puscalau imi pare, cu vesnicul ras prostesc pe buze, a intrebat despre altceva…Procuratura n-am auzit sa se autosesizeze in urma acestui autodenunt…

  Despre ce vorbim?
  Despre faptul ca nu exista doctrine decat declarative?
  Ca nu exista democratie?
  Ca este d dictatura a claselor politice?
  Ca se fura la greu?
  Ca singura ideologie a partidelor este accederea la putere?
  Dar bine, astea sunt truisme…

  Apreciat de 1 persoană

 2. Tot ceea ce spui în citatul-comentariu e corect. Nici nu mă obosesc să merg la articolul original reblogat, că bate cîmpii la fel ca toţi ceilalţi care au impresia că împărţind cu palma rahatul în două, una dintre grămăjoare pute mai rafinat decît cealaltă.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s