Orice conspiraţie care nu te omoară, te întăreşte


Solicitarea SRI nu e întâmplătoare, fiindcă o instituţie de acest calibru nu face nimic la întâmplare. Presupunerea că în felul acesta se termină internetul liber este falsă.

Vedeţi, aici e o istorie mai veche, la care mă tot gândesc: din 1984 au trecut 3 decenii, Orwell a scris 1984 în anul în care m-am născut, eu aveam să trăiesc în 1984 cu aproape patru decenii mai târziu. Perspectiva pe care am dobândit-o se bazează în consecinţă şi pe experienţa personală, o experienţă adesea diferită faţă de referinţele livreşti. Ministerul adevărului este o poveste, iar orice poveste este inventată pentru a fi crezută.

„Ştirea” – ghilimelele indică rezerve cu privire la seriozitatea demersului SRI, seamănă foarte mult cu una care circula prin 1984 (plus-minus câţiva ani): din 4 români, ziceau atunci „informaţii”, unul era turnător. Suna dramatic, era extraordinar, eram Coreea de Nord a Europei. Stop. La o populaţie de 22 de milioane de oameni, asta însemna 5 milioane de turnători, în cifre aproximative. Dacă fiecare turnător scria doar o scrisoare pe lună, asta însemna 60 de milioane de scrisori pe an. De câţi oameni ar fi fost nevoie pentru stocarea, trierea şi sistematizarea a milioane de pagini de manuscris? Dar pentru evaluarea rezultatelor? E clar pentru oricine că partidul, securitatea şi cine mai păzea atunci ţara aceasta nu aveau astfel de resurse. Singura soluţie viabilă era să se procedeze prin sondaj. De ce se răspândeau atunci astfel de pseudoinformaţii? Pentru a răspândi frica, după instrucţiunile tovarăşului Stalin, care precizase că cenzura trebuie înlocuită cu autocenzura.

De ce povestea de acum cu SRI, care solicită… Vă mai amintiţi de bărbatul care s-a sinucis fiindcă i-a apărut pe calculator că datorează nişte bani fiindcă a navigat pe nişte saituri porno? Nu datora nimănui nici un ban, dar el a crezut în loc să verifice. Credinţa, nu doar cea religioasă, trebuie alimentată. Nu trebuie să-i legi pe oameni în lanţuri, dacă le poţi controla mintea.

Reclame

8 gânduri despre „Orice conspiraţie care nu te omoară, te întăreşte

 1. În teorie ai dreptate. În practică, în lume s-au ţinut şi se ţin conferinţe la nivel înalt – multe rămînînd probabil ultrasecrete – în cea ce priveşte net neutrality (şi nu numai). Poţi fi sigur că din toată tărăşenia, interesul material al marilor companii va prima. Consultă site-ul AccessNow.org pentru detalii.

  Apreciază

   1. Really, do we…?
    Unii (de obicei cei cinstiţi şi incoruptibili) sînt falimentaţi prin jocuri murdare, minciuni, speculaţii de bursă etc sau eliminaţi fizic dacă altă soluţie nu există. Gena răutăţii proliferează şi se impune mai mult prin manipulare, nu prin numere. Dacă ar fi exista corectitudine ăn lume, Micro$oft ar fi pierit de foarte mulţi ani de zile, iar mulţi alţii n-ar fi existat în veci. Doar un exemplu aleator.

    Apreciază

   2. Watch ‘Thrive – the movie’ if you haven’t already and you’ll see, at some point, what the choices really are. Talking about pockets… 😉

    Apreciază

   3. You’re welcome. Just be careful what you choose, I believe there are two movies with similar name – the one I’m talking about is an ‘alternative’ documentary. 😉

    Apreciază

 2. După judecata-mi failibilă (pîlpîindă, fără să mi se fîrfîie!), DA, dar pe invers: erau 4 informaci pe un nevinovat înainte de 1990. Şi Nici Azi nu e altfel!
  Altfel, nu-mi explic multe, precum: triplarea capacităţilor serei (de la personal, buget, la „imobile”), deşi 50, poate chiar mai mult la % din fosta securitate a umplut mai întîi Scandinavia, apoi sudul Mediterranei, trăind bine-mersi şi din ce cu ce plecaseră, şi din filarea, conducerea filierelor de bulendre & contrabandişti ro.
  Nu-mi mai explic şi de ce 4 milioane de romîni în floare au fost obligaţi să se expatrieze, în ţară nemairămînînd decît gorilele, fufele şi plozii lor, pe lîngă moşnegi, babe, femei şi copii neajutoraţi.
  Şi, iar, nu-mi explic de ce Armata Poporului s-a lăsat mercenarizată şi „luptă” la naiba-n praznic, ţucălară la jandarmii capitalismului actual.
  Nu mai pun la socoată „etniile” destabilizatoare!
  Cu aşa „populaţie electoare”, cum mama-naibelui să nu se aleagă decît „aleşii” dictaţi de politikco-mafioţi?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s