Cum se numeşte omul de tip nou?


Orice societate pretinde că are un proiect – omul de tip nou, propus pentru atingerea scopurilor nobile, etc. Homo sapiens al zilelor noastre este gândit într-un laborator destul de sofisticat, bazat pe statistică şi supraveghere, pe invadarea minţilor şi nu pe sechestrarea braţelor. În primul rând, acest produs al civilizaţiei postmoderne trebuie abonat la fericire. De aceea probabil i se repetă mereu că este liber, când de fapt nu este, că e stăpân, când de fapt se organizează temeinic sclavia cea mai cumplită, acceptată de bună voie şi chiar râvnită. La această performanţă n-au visat nici împăraţii Romei, pentru care sclavul era sclav şi avea chiar dreptul să viseze, să spere că într-o zi va fi eliberat, speranţă care a dispărut din tabloul mintal contemporan.

Care sunt principalele calităţi ale acestui om nou, ediţia secolului 21? El este în primul rând consumator, utilizator. Consumatorului i se lasă impresia că ar fi stăpânul pentru care trudesc atâtea întreprinderi mici, mijlocii şi multinaţionale. Are chiar şi un oficiu care îl protejează. Nimeni nu-şi pune problema protecţiei omul de consumator, fiindcă omul nu trebuie să devină un consumator. Consumul nu este un etalon al calităţii vieţii, chiar dacă rezumatul unei seri reuşite, al unei vacanţe de vis a început să semene tot mai mult cu o notă de plată.

Competiţia în materie de consum îl împinge pe individul intrat în această cursă, care de fapt nu este o cursă, ci o capcană, să îşi depăşească sistematic veniturile prin tot felul de cheltuieli care nu-i sunt nici necesare, nici utile, dar care sunt făcute în numele competiţiei cu alţi consumatori, ca nişte adolescenţi care încă nu cunosc adevărata savoare a alcoolului şi se iau la întrecere, terminând în comă alcoolică.

Presiunea chletuielilor exagerate şi tot mai greu de onorat îl transformă pe individ în sclav, el va face orice pentru a nu-şi pierde jobul, pentru a nu rămâne în urmă cu plata facturilor, pentru a  nu-şi pierde în ultimă instanţă statutul social, care din păcate se reduce la locuinţă, automobil, garderobă şi vacanţe.

Contemporanul mai este şi utilizator. El utilizează o serie de aparate, nu le-a comandat, i-au fost sugerate prin reclamă. În consecinţă omul liber de azi este mult mai conformist decât strămoşul său chinuit de dictatură, care purta potretele ălora de 23 august şi striga lozinci în faţa tribunei, că aşa trebuia. Cu toate neajunsurile vieţii de atunci, strămoşul comunistoid nu citea cu atâta ardoare Scânteia, de fapt o citea doar dacă era silit să ia cuvântul la învăţământul politic, în timp ce urmaşul său democrat, care se uită cu îngăduinţă la bietul bunic, stă seară de seară holbat la învăţământul politic televizat şi ia cuvântul de bună voie şi când e cazul şi când nu e cazul.

Cu ce era mai cumplită teama de turnători, de odioasa poliţie politică, care după 64 nu mai aresta direct, dar era specializată în regizarea proceselor de drept comun, în comparaţie cu teama de facturi, de scumpiri şi de concedieri din ziua de azi? Atunci s-au făcut hectare de mizerii, până în halul în care rude de gradul 1 şi 2 se turnau reciproc la securitate. Periodic şi profilactic ni se amintesc acele grozăvii, probabil ca să nu avem timp să ne gândim ce mizerii se comit azi, pentru un post, un concurs, o primă sau un profit? Păi toată securitatea de tristă amintire e mic copil pe lângă „dezvăluirile” contemporane, cu „şocant”, „uluitor” şi alte bombe de breaking news.

Degeabă vă plângeţi, distinşi deţinători de funcţii şi salarii substanţiale, că nu vă este respectată viaţa privată. Este sistemul pe care l-aţi slujit, până aţi ajuns în vârf, nu aveţi nici un motiv să vă plângeţi de el.

Îmi amintiţi de abuzurile organelor de represiune din vremurile apuse? Păi, cotonogeala contemporană, de la mineri la jandarmi credeţi că e o plăcere? Ce-mi pasă mie dacă o încasez de la un miliţian sau de la un membru al unei galerii „sportive”, cu fular şi pumni tari?

Aşa, veţi zice, ăsta îşi dă arama pe faţă, e un nostalgic împuţit. Nu sunt, dar n-am nici un motiv să vă contrazic, prefer să fiu luat drept nostalgic decât să fiu luat drept fraier.

 

Anunțuri

9 gânduri despre „Cum se numeşte omul de tip nou?

 1. Nimeni nu poate transform individul…Adică cel dintr-o bucată, indivizibil…nu poate fi transformat de nimeni şi nimic. Că există personaje (persona= masca în greaca veche), care au mai multe feţe pe care le schimbă circumatanţial, că societatea propune acestor personaje tot felul de soluţii elucubrante, că egoul pune botu’…asta ţine de confuzia, de condiţionările minţilor egotice. Suntem DIRECT răspunzători de TOATE dezichilibrele vieţii…Cât timp ne vom mulţumi să ne tot plângem, cât vom cauta soluţii miraculoase venite de aiurea, de la vrun D-zeu milos, sau de la vreo conjunctură cosmică(?!), NIMIC nu se va petrece bun cu noi, poate cel mult…se vor acutiza până la insuportabil dezechilibrele. Nu putem îmbunătăţii o boală…Soluţia este radicală şi asta nu presupune nici un fel de constrângere sau violenţă. Presupune doar inteligenţă, conştientizare…IUBIRE.
  Singurul OM, de nici un „tip”…este cel NORMAL, iar normalitatea este starea noastră de fapt şi de drept. Că nu este aşa…suntem numai NOI răspunzători.

  Apreciază

 2. Încă un text pe care sunt un pic gelos că nu-i al meu. Aşa-i!
  Dar, admirînd Autorul, încă e bine. Aşa-i?
  Nimeni nu a izbutit – dincolo de „personele” aparatcicilor, care una lătrau dar kent fumau şi-n visiki se clăteau de… rahat – să „creeze” om nou, pînă-n 1990. Nu bag mîna-n foc şi pentru „după”. Exemplific: Înainte, mergea fiecare pe stradă pe sensul lui de mers, fără să dea peste trecătorii din faţă ori dimpotrivă; exista un minim respect şi un pospai de politeţe atît la oraşe, cît mai ales la sate. Azi, nimeni nu mai salută pe nimeni (nu cuviincios!), pe nimeni nu mai respectă (decît slugarnic, interesat) şi pe stradă, în transportu-n comun, dacă nu eşti zdravăn, mai bine te fereşti din calea Nesimţiţilor ambulanţi apostoliceşte.

  „Suntem DIRECT răspunzători de TOATE dezichilibrele vieţii…”
  Nu, „calinakimu”, Nu!… Eu sunt răspunzător numai de ce Eu dezechilibrez şi mă dau de ceasul morţi să repar, de mai pot… Însă, chiar de izbîndesc, vine-n urma mea Dracul, Răul, Năpasta şi-mi strică truda, apoi Naiba e răspunzător, nu biet-io.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Bullseye! Şi tot mai e de spus, tot mai sînt nuanţe şi amănunte care ar putea fi dezvoltate. Dar de vorbe-n van (ori virtual – totuna!) nu se împiedică nimeni. Pentru fiecare individ relativ conştient de realitatea înconjurătoare, sînt alţi o mie de „brainwashed zombi” care-i zădărnicesc eforturile. Aceia sînt cel mai de jos dar şi cel mai eficient aparat de represiune. Cînd acela unul zice „nu e bine aşa, hai să schimbăm situaţia” vin „cei mulţi” şi o dau tăiată: „şi ce să fac, mă? mă iau după tine şi apoi ce mai dau de mîncare la copii?” şi cu asta l-a potolit. Poate că sînt un incapabil, dar nu văd soluţia corectă şi umană a problemei.

  Apreciază

    1. Ce anume, mai exact?
    2. Unde?
    3. Dacă vom găsi, atunci ce?

    Ştiu, vei spune: „one step at a time”… Din păcate, fără o viziune de ansamblu prealabilă, totul e sortit eşecului.

    Apreciază

 4. Iertare, că-mi permit să revin…, incitat de floretiştii ideilor de mai sus.
  Dacă Vă mai aduceţi aminte de „Popa Tanda”… Veţi afla un (alt) fel de apostol redivivus în „Et in Tomis ego!”, din tîrgu-jiana „Confesiuni” 18/2014, la pp 17-18.
  Nu-i un pretext de publicitate mascată, o spuză trasă pe-o turtă şi-aşa pîrlită, arsă…
  Împotriva „tăvălugului” social, te faci sămînţă de rod mai bun, nu de piri şi alte fărini, fie şi 80ste, postmoderne, 2000ste.
  Exemplul propriu, chiar dacă de turme neurmat, lasă ceva-n urmă: fie numai siajul, urma lebedei pe ape.

  Fără legătură cu tema: îmi poate cineva confirma etimologic, dacă miel (agnel) şi înger (angel) pot avea aceaşi matrice… Mersi d’avance!
  Culai

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s