Contele a ieşit după masă, la ora 5


Dacă (oare e bine ca un text să înceapă cu dacă?) – tot am eşuat în ţinutul Contelui Dracula, care de drept nu ne aparţine nouă, ci îl datorăm imaginaţiei domnului Stoker, cred că e cazul să mă ocup puţin şi de vampirologie, nota profesorul în jurnalulu său. Magistrul obişnuia să spună: nu mă declar adept. Cred în persistenţa celor dispăruţi în memoria celor care i-au cunoscut. O entitate ne poate influenţa viaţa şi prin faptul că ne gândim la ea. Ocupându-ne gândurile, acea entitate ne induce o anumită stare, deci ne influenţează comportamentul. La rândul lor, aceste stări pot fi naturale, sau induse, atunci când există o preocupare din partea unor persoane sau grupuri. Cu acest enunţ se încheia de obicei expunerea profesorului.

Ea nu mi-a folosit prea mult la singura întâlnire pe care am avut-o cu Dracula, mai exact cu inventatorul său, Stoker. Am fost unul dintre reporterii care au consemnat, cu mijloacele specifice profesiei, dezvelirea statuii scriitorului irlandez, părintele lui Dracula, la Piatra Fântânele, în faţa Hotelului Castel Dracula. Au participat nelipsitele autorităţi locale şi judeţene, ceva corp diplomatic, în misiune protocolară, patroni şi sponsori şi multă, foarte multă presă. Între timp monumentul a fost dat uitării, de hotel se vorbeşte tradiţional o dată pe an, de sărbătoarea de import halloween, când grupuri nu foarte numeroase de turişti declară că se simt extraordinar şi nimeni nu comite imprudenţa să-i întrebe dacă vor reveni. Dracula evident că nu a devenit brandul turistic al zonei. Poate că e mai rentabil aşa.

Între timp, vampirii circulă liberi prin existenţele noastre, măşti ale lăcomiei care ne macină din interior. Povestea cu incisivii care perforează gâtul alb al victimei e o alegorie, limba ascuţită ar fi mai actuală pentru existenţa noastră verbală. Vampirii noştri nu se mai tem de mult de lumina puternică a soarelui, chiar dacă o preferă pe cea a reflectoarelor din platourile de televiziune. After dark a devenit la noi online şi on air. Orgiile se dezlănţuie ca în cele mai bune zile ale imperiului din care ne tragem. Închei cu un posibil subiect pentru comentatori: zeificarea din timpul vieţii. Imperator şi zeu. Like?

4 gânduri despre „Contele a ieşit după masă, la ora 5

  1. Nu ştiu cum se face, dar celelalte ţări se mîndresc cu personaje pozitive – fie ele reale ori fictive – pe cînd noi ne mîndrim numai cu alea negative (chiar şi importate!), pe care le îmbrăcăm în paiete şi punem reflectoarele colorate pe ele cu fiecare ocazie. Ori sîntem tîmpiţi ori nu (mai) avem nimic pozitiv în ţara asta!?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s