Credibility gap


Americanii sunt un popor pragmatic, cu tradiţii care nu trec dincolo de două secole, dacă facem abstracţie de native americans – de triburile de indieni pe lângă care toţi ceilalţi ar fi imigranţi, dar asta e altă problemă.

Gospodăreşte, aliaţii noştri de peste ocean şi-au stabilit o limită până la care ceva (sau cineva) poate fi credibil, iar această limită se numeşte credibility gap.

M-am întâlnit zilele trecute cu o astfel de limită în zona mondenului, după ce de ani de zile susţin că avem o problemă naţională cu ceea ce se cheamă credibility gap.

La nivel macro avem o problemă serioasă cu religia şi corupţia. Statistic 90% dintre români sunt religioşi, creştini ortodocşi mărturisitori în marea lor majoritate. În acelaşi timp, 80% suntem – tot statistic vorbind – corupţi. Una din aceste două cifre e falsă. Vă las să alegeţi, care. 🙂

Exemplul monden e mai puţin dramatic, are chiar accente haioase. Două personaje se iau la ceartă, nu live, că nu mai e la modă, ci virtual, mai exact prin sms-uri.

Vedeţi toată tărăşenia [aici].

Cum rămâne cu credibilitatea? În suferinţă, deoarece un lord nu se va duela niciodată cu un golan, iar dacă a ajuns să se bată cu un derbedeu, nu mai e lord.

Vorba Mariei Stuart: nu pot fi înjosită, doar tratată în mod josnic. Ce ziceţi, încercăm să băgăm la cap?

Anunțuri

3 gânduri despre „Credibility gap

 1. As vrea sa fac un comentariu cu referire la statistica din articolul dumneavoastra cu precizarea ca nu doresc sa isc vreo polemica pe teme religioase ci doar sa-mi exprima o parere ca unul care face parte dintre acei 90% 🙂

  „14. Caci stim ca Legea e duhovniceasca; dar eu sunt trupesc, vandut sub pacat.
  15. Pentru ca ceea ce fac nu stiu; caci nu savarsesc ceea ce voiesc, ci fac ceea ce urasc. […]19. Caci nu fac binele pe care il voiesc, ci raul pe care nu-l voiesc, pe acela il savarsesc. […] 22.Ca, dupa omul cel launtric, ma bucur de legea lui Dumnezeu;
  23. Dar vad in madularele mele o alta lege, luptandu-se impotriva legii mintii mele si facandu-ma rob legii pacatului, care este in madularele mele.” Romani 7

  Stim ca toti oamenii, fara osebire, sunt pacatosi. Astfel, daca un om se declara credincios asta nu inseamna ca el este automat un sfant. Probabil ca aici gresesc multi dintre cei care fac judecati vizavi de cei care-si marturisesc credinta in Dumnezeu. Se asteapta numai la acte de sfintenie din partea credinciosilor, nu si la caderi. Cu alte cuvinte, credinciosul trebuie sa dovedeasca ca-si merita acest „statut”, altfel, daca spre exemplu a savarsit un act de coruptie, inseamna ca declaratia lui de credinta este doar o ipocrizie. Deci, nu trebuie ignorat faptul ca si cel credincios este un om cu slabiciuni, incercat la tot felul de ispite care au menirea sa-l intareasca in credinta. „2. Mare bucurie sa socotiti, fratii mei, cand cadeti in felurite ispite,
  3. Stiind ca incercarea credintei voastre lucreaza rabdarea;” Iacov 1

  In rest, mai adaug faptul ca intru zilnic pe blogul dumneavoastra, si nu multe sunt site-urile pe care le vizitez zi de zi.

  Va multumesc!

  Apreciază

   1. Referitor la statistica…amandoua sunt gresite. Nu sunt 80% „religiosi”… sunt crestini-ortodoxi deorece se „declara” astfel. Religiozitatea este o stare de spirit, este sublima si nu se refera la inregimentarea intr-un cult sau alt cult…Dintre cei asa zisi credinciosi, dupa cum spune insasi conceptul…nici un sfert nu cunosc in REALITATE…ce presupune acest fapt…Este o ipocrizie.
    Un alt subiect sensibil…este „pragmatismul” american…care nu este altceva decat o forma de egoism…altfel spus. Am un articol pe aceasta tema.
    In ceea ce priveste procentul coruptilor, acesta este mult mai mare…aproape de limita de sus. Aici vor intra si potentialii coruptibili, cei care stau dupa colt si pandesc vreo oportunitate in acest sens.
    In schimb…vorba Mariei…nu este „vorba”…este o realitate.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s