Neconsolatele domniţe


Ele – este vorba de domniţe – se nasc şi locuiesc de obicei departe de marile centre comerciale, noduri feroviare sau capitale politice, unde reprezintă acel factor de progres care împinge omenirea înainte, cu paşi gingaşi, dar siguri. Dacă Adam ar fi rămas singur pe lume, fără îndoială ar fi locuit şi acum într-o peşteră, s-ar fi hrănit cu carne prost gătită la un foc improvizat, pe jumătate crudă, pe jumătate arsă şi ar fi umblat învelit în blănuri puturoase. Dar Eva s-a plictisit de beţiile şi trândăveala lui, a început să ţipe şi să plângă şi aşa s-a născut progresul. Din peşteră am ajuns în bloc (nu e cine ştie ce), iar unii au parcurs drumul până la vilă. Asta e lumea în care trăim.

Tendinţa firească a acestei lumi e – după cum se vede – spre capitală, fiindcă toţi ştim că e mai bine să fii bogat decât sărac, etc.

Cei rămaşi pe coclauri nu sunt, de obicei, încântaţi de situaţia lor. Doar că reacţia e diferită, pe sexe. Bărbaţii găsesc echilibrul în circiumă şi lăudăroşenie, în timp ce domniţele aşteaptă să vină prinţul, să le ceară de nevastă sau cel puţin să le consoleze (dacă, accidental, prinţul e deja însurat). Cu acest prilej se realizează o infuzie de mondenitate în zonele izolate (şi – inevitabil – rămase în urmă), care (infuzie) mai colorează cenuşiul provincial, pe lângă idile şi câte un ochi vânăt, când lucrurile se termină prost.

Pe scurt, cred că e vorba de schimburi culturale şi pe termen mediu şi lung, ele fac bine societăţii.

Reclame

4 gânduri despre „Neconsolatele domniţe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s