Conspiraţia eşuată


De la bun început, conspiraţia lor nu a avut nici o şansă de reuşită.

Lor este nedefinit. Nu contează cine sunt ei, care sunt motivele, obiectivele, slăbiciunile şi punctele lor forte. Veţi vedea mai încolo de ce.

Ei reprezentă conceptul de conspiraţie, nu o conspiraţie anume. Demostraţia care urmează are în vedere inutilitatea conceptului. Conspiraţia, oricare ar fi ea, nu are rost fiindcă nu-şi va atinge scopurile.

În acest punct probabil că au apărut deja semnele de întrebare, sprâncenele ridicate. De unde atâta siguranţă? Cine ne garantează protecţia în faţa oricărei conspiraţii, oricât de bine ar fi ea planificată, oricât de riguros ar fi adusă la îndeplinire.

Noi prezentăm această garanţie. Eu cel puţin sunt convins că persoana mea este una dintre milioanele de garanţii pentru eşecul oricărei conspiraţii.

Chestiunea este relativ simplă. Nici o conspiraţie nu-şi va atinge scopul atâta timp cât alţii i-o vor lua înainte. O conspiraţie care ajunge să constate că scopul pe care şi l-a propus a fost deja îndeplinit devine inutilă, ridicolă.

Dar cum rămâne cu scopul?

Scopul îl îndeplinim noi, cu grabă, zel, patos, stresaţi să nu ne-o ia alţii înainte. Această realitate ascunde neputinţa conspiraţiilor de a mai schimba ceva. Conspiratorii nu sunt oameni superiori, au aceleaşi slăbiciuni ca şi populatia pe care îşi închipuie că o conduc, deci nu e de mirare că si unii şi alţii, conspiratori si victime deopotrivă, vor acelaşi lucru – să-şi satisfacă lăcomia.

Vă las plăcerea să descoperiţi detaliile.

E suficient să vă gândiţi, în liniste şi fără să spuneţi nimănui, de câte ori în această viaţă aţi făcut ceva doar fiindcă si ceilalti făceau acelaşi lucru şi nu voiaţi să rămâneţi în urmă.

Credeţi că exagerez prin comparaţia cu o turmă de oi care se îmbulzeşte spre o prăpastie?

Anunțuri

11 gânduri despre „Conspiraţia eşuată

 1. Aşa este …rezervistule…în curând va trebui să-ţi schimbi antetul in ACTIVIST…
  Iisus are o frumoasă parabolă, de care am mai vorbit, aceea a oii rătăcite pe care religia o interpretează aiurea. Păstorul părăseste turma, cele 99 de oi, pentru una care REFUzĂ să mai gândeasca ca turma, să fie o oaie care o ia după cum merg celelalte, care isi ia soarta in proprile „copite”…Este oaia după care păstorul MERITĂ să o caute, este singura oaie care si-a depăşit conditia gregară, precară , aceea de a face parte dintr-o turmă , devenind LIBERĂ cu adevărat.
  În ceea ce mă priveşte am înteles de foooarte mult timp asta, încă din copilărie…Din fericire pentru mine, păstorul cel bun a fost tot un fel de sfânt (ă) …bunica mea, cea care mi-a păstorit LIBERTATEA.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Aş putea spune că e deopotrivă şi corect şi greşit. Hai să-ţi spun cum vizualizez eu situaţia lumii:
  dat fiind drumul, unic în sine, bine delimitat şi cu sens unic, micile conspiraţii „la vedere” sînt precum gropile din asfalt semnalizate dinainte şi plasate strategic astfel încît ocolirea să se facă obligatoriu prin locurile desemnate de „drumari”. Călătorii vor crede că au fost vigilenţi şi au ocolit „capcana”, cînd de fapt au căzut în ea cu zîmbetul pe buze, fiindcă au ales exact traseul deja pregătit pentru ei. De ce? Fiindcă nu sîntem capabili a ne imagina dimensiunea şi complexitatea adevăratei conspiraţii: DRUMUL!

  Apreciază

  1. Prietene…Zorin vorbeste de cei care REALIZEAZA realitatea, nu mai pot fi pacaliti deoarece nu mai fac parte din turma… Cei care ocolesc o groapa si dau in alta…sunt si merg ca oile…zambind sau nu…Incapacitaea de a ne imagina dimensiunea conspitariei…nu face decat sa conirme ca nu putem sa ne depasim conditia de oaie…

   Apreciază

 3. Am ajuns aici datorita unui comentariu de pe blogul lui Decenu (Printre extreme). Cred ca aveti un blog retoric interesant si calitativ si in esenta serios. Insa voiam sa comentez ceva total nastrusnic care mi-a trecut prin cap cand am citit ca „nici o femeie intreaga la cap nu devine amanta unui asistat social”…zau, nu m-am putut abtine, (chiar oarecum facilitat si de tematica spiritual-teologica), sa ma intreb…dar cu calugaritele crestine, amantele lui Christos, cum ramane ? (Si nici nu glumesc in totalitate plus mai ales nu eram ironic in mod gratuit, si chiar ma gandeam ca biserica organizata este intr-un fel asistata social, plus chiar si Iisus la vremea lui, probabil chiar si Buddha, dupa ce a respins averea parinteasca, au fost
  intr-un fel niste asistati sociali, plus exista si ordinul crestin calugaresc al mendicantilor/cersetorilor, exista si calugari budisti care traiesc din cersit, etc…insa mie primul lucru care imi venise in minte a fost acela despre amantele lui Christos…desigur la figurat, insa exista ritualuri si expresii specifice care sa denote acest fel de „legatura”, din cate am observat in filme si din mass-media, inclusiv Internet, de casatorie chiar cu Iisus la un moment dat, desi in efigie, a unor persoane, probabil nu numai feminine, insa e mai usor de imaginat la feminin, dat fiind ca Iisus are o reprezentare aparent masculina si se presupune ca cel uman fusese totusi baiat, atunci cand o persoana se decide sa intre intr-un ordin calugaresc. Pe de alta parte, tot din literatura stim ca la un moment dat in Evul Mediu, a merge la manastire era oarecum considerat un soi de indemn terapeutic pt persoanele posibil ratacite mintal, deci e posibil sa aveti si dvs dreptate. Plus ceva mai tarziu, catre perioada iluminista pte-romantica, au aparut si povestile despre trimisul abuziv la manastire a unor persoane despre care ar trebui sa ne fie in esenta mila, si care ar trebui salvate de acolo. Plus mai e si filmul mai recent Dupa Dealuri. Dar paranteza e mai serioasa. Ce era inainte de ea fusese un gand mai nastrusnic al meu, insa am pus parantezaca sa fie clar ca nu sunt un soi de troll care glumeste despre diverse doar ca sa fie rautacios sau Gica Contra, plus ca sa arat/confirm ca articolele dvs pot fi interesante ca posibil punct de plecare pt reflectii sau discutii chiar serioase.)

  Apreciază

  1. Sorry, am comentat sub articolul gresit. Ar fi trebuit sa fie sub acela legat de infractiunile de trafic, (Preacurvia si excesul de viteza). La conspiratii nu ma pricep decat ca am citit ca nu se pot realiza sau mentine pe timp indelungat prea usor.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s