Amanta vecinului şi bordelul de la subsol – altă postare moralizatoare


Ideea romantică a lui Eminescu, privind igienizarea cu ajutorul a două instituţii, puşcăria şi casa de nebuni, avându-l în final pe Ţepeş pe post de incendiator, mi se pare profetică. Spre neliniştea mea, profeţia a început să prolifereze, încât uneori mă întreb, nedumerit şi cu gândul la nepoatele mele, dacă vom avea soarta Iranului sau a Irakului. Nu glumesc.

Memoria mea nu e suficient de distrusă pentru a nu-mi aminti ostilitatea, chiar făţişă, după ce Ceauşescu virase spre naţional-comunism, faţă de Uniunea Sovietică. Sentimentul antisovietic îi înfrăţea pe ascultătorii Europei Libere cu propagandiştii de partid şi în ultimă instanţă chiar şi cu miliţienii şi securiştii. Aşa s-a încheiat era “socialistă” şi a început ce se vede acum. Chiar dacă ne despart mai puţin de trei decenii de perioada aceea, după care cică ar fi nostalgici 60% dintre noi – eu cred că e o minciună ordinară, dar asta e altă temă – au apărut şi proliferează atitudinile radicale antioccidentale, anticorporatiste, anti“conspiraţioniste“, care mai de care mai aprige să ne dezvălui mizeria a ceea ce numim noi occident.

Cea mai mare parte a acestor formidabile dezvăluiri nu sunt făcute de bravii noştri combatanţi pe frontul virtual, ele provin din publicaţii care circulă în voie chiar în occidentul atât de rău famat. Lucrurile ar fi normale şi ar indica o apropiere de ce ar putea fi democraţie, dacă privirile combatanţilor nu ar fi focalizate doar într-o singură direcţie. Nici un cuvinţel, din greşeală, despre partea cealaltă, adică Rusia, lumea musulmană, orientul, dacă vreţi.

Pardon?

Corporaţiile multinaţionale se comportă dictatorial, o recunosc cu jumătate de gură până şi angajaţii lor, dar asta încă nu înseamnă că dictatura începe şi se sfârşeşte cu capitalismul. Din întâmplare sau nu, formulele celălalte, de la autoritarismul rus la sharia islamică, nu sunt tocmai paradisuri ale libertăţii şi nici ale prosperităţii universale. Ba dimpotrivă, eu unul prefer să mă supun dictaturii unui CEO într-un multinaţional, decât să încasesz pumni în gură de la FSB (fost KGB) sau să fiu omorât cu pietre în piaţa publică, la porunca imamului.

Mă cutremur când aud de frăţia întru ortodoxie cu ruşii. De când ni i-a dat Dumnezeu vecini, ruşii n-au fost fraţi cu nimeni, au fost stăpâni şi atât.

Occidentul nu ne tratează cu mănuşi şi nici nu ne face daruri. N-are de ce. Nu înţeleg însă de ce unii îşi închipuie că vor profita de ridicarea, din nou, a cortinei de fier? Sper să nu uite că a durat o jumătate de secol până la demolarea celei precedente.

Dar… cum ne-a fi scris, vorba epitafului lui Francois Villon. Sau, ca să nu fiu suspectat de propagandă proociidentală: Inshallah!

12 gânduri despre „Amanta vecinului şi bordelul de la subsol – altă postare moralizatoare

  1. Profeţia lui Villon trebuie dusă până la capăt…

    Eu sunt Francois, ăsta-i cusurul
    De la Paris, mai din’prejurul
    Acum va şti legat cu şnurul
    Grumazul meu, cât trage…curul.

    România s-a aflat întotdeauna… „între spaime”… Mai poetic spus…la răscruce de vânturi…(le mai zice şi altfel).
    De evrei nu te poţi lua…că-ţi „iau” banii, de occident nu, că nu-ţi mai „dau” banii, de ruşi nu, că îţi „dau” bomba, de americani nu, că sunt cât „toţi” ceilalţi la un loc…
    Morala ?!
    Nu ne rămâne decât sa ne dăm in cap unii altora…ceea ce şi facem…

    Apreciat de 1 persoană

  2. „au apărut şi proliferează atitudinile radicale antioccidentale, anticorporatiste, anti“conspiraţioniste“,
    +++++++++++++++++++
    1. pulimea si-a pus sperante mult prea mari in occident, corporatii, capitalism, sperante care nu s-au indeplinit si s-a format o atitudine contrara.
    2. atitudini antiocci. anticorpo, samd se-ntilnesc si, culmea, in occident, de ce?
    2.1 occidentu, mai ales americanii, au mintit masiv in ultimii ani, culmea a fost Iraqu
    2.2 s-au intimplat mult prea multe catastrofe in occident, criza financiara de ex.

    1. pulimea a inceput sa calatoreasca, basca info pe care le primesc pe toate caile, fapt care a dus la indepartarea poleielii vestului si totodata dezdiavolizarea Rusiei.
    2. nu in ultimu rind situarea „intelectualitatii” de o a numita parte a baricadei, manifastariile extrem de subiective ale acestora au creat o reactie contrara.

    Si ar mai fi,

    Apreciat de 1 persoană

  3. Indiferent cum ai suci-o, problema rămîne aceeaşi în esenţa ei: sclavie! Sau mai „plastico-popular” conform bancului, noi ţările „mici”, insignifiante pentru „unii” (dacă n-ar avea de „muls” de la noi), avem de ales strict între cele două variante: „cu Alifie sau fără Alifie”.
    Am totuşi un presentiment că o să ajungă Alifie la curu’ lor, al „ălora”, cu vîrf şi îndesat.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Adevărat, dar nu e ceva nou. Problema strict morală pe care mi-o pun e: dacă noi (românii sau alte naţii mici) am fi suficient de puternici să-i dominăm noi pe alţii, oare n-am proceda la fel?
      Mă gândesc de pildă la era stalinistă, când mulţi au urcat printr-un salt treptele puterii. Vezi de pildă torţionarii pe care îi dezgropăm acum (!!!). Ei provin din familii modeste, necăjite, oprimate şi exploatate.
      I think we have a problem here.

      Apreciat de 1 persoană

      1. În contextul românesc actual chiar e o întrebare grea. Generaţiile tinere au fost crescute în spiritul individualismului, al egoismului şi probabil că atunci cînd li se va dezvălui adevărul vor cere sînge. Iertarea a dispărut din vocabular de ceva vreme. Şi pe de o parte ar fi îndreptăţit asemenea comportament, avînd în vedere că cei „mari” au fost dintotdeauna javre, fără să fi fost chinuiţi şi umiliţi de cineva. Una e cînd răutatea iese la suprafaţă în urma unui tratament inuman şi alta cînd e starea nativă înscrisă în ADN. Deşi rezultatul e acelaşi, din păcate: moarte.

        Citeşte aici:
        http://zcomm.org/znetarticle/america-is-the-world-leader-at-committing-supreme-international-crimes/
        http://zcomm.org/zmagazine/war-is-our-business-and-business-looks-good/
        http://firstlook.org/theintercept/article/2014/07/23/blacklisted/

        Şi nu uita dilema tramvaiului, care am impresia că e folosită ca lait-motiv pentru toate relele lumii inducînd ideea că numai acele alternative sînt disponibile:
        http://www.scientia.ro/homo-humanus/51-psihologie/367-dilema-tramvaiului.html

        Apreciat de 2 persoane

  4. Mi-ar plăcea să cred că nu va fi nevoie de un Țepeș pentru ca-ntr-un final să se trezească la realitate inconștienții ăștia care tot seamănă vânt. Zău că mi-ar plăcea asta!

    Apreciază

    1. Țepeș acesta e ca 6 numere la loterie. Nu știu dacă e o soluție să ne bazăm pe faptul că va veni. Noi trebuie să știm că nu există prânz gratuit. Dacă vrem să mâncăm, trebuie să plătim. Cumplita pervertire a minților, că se poate și altfel, e opera comunismului.

      Apreciază

      1. Mdea… nu prea mă omor eu după politică, dar trebuie să recunosc că de cei care o practică atârnă și viitorul fiică-mii, și al nepoatelor care sunt sigură că-ți sunt tare dragi. 🙂
        Și da, mi-ar plăcea să știe toți povestea cu plătitul, că se pare că unii o cam fac uitată…

        Apreciază

Lasă un comentariu