Dragă populaţie, stai liniştită la “locurili tale”


A fost ultimul îndemn mobilizator al împuşcatului: treceţi la locurili voastre. L-am auzit cu paraziţi, la televizorul alb-negru, cu lămpi, al prietenului S., dar l-am auzit, în ziua aceea de iarnă blândă fără ger sau zăpadă, când ne-am uitat pentru prima dată după mulţi ani cu interes la programul televiziunii române. Nu puteai pierde show-ul, era ceva ca finala campionatului mondial la fotbal, sau Elena Ceauşescu cântând la Eurovision. Cum habar n-aveam pe vremea aceea de politică, pe care o confundam cu învăţământul politic, ocazie să faci mişto de propagandist şi pe urmă să te cari la o bere, n-am înţeles mesajul, n-am priceput că de pe ecranul acela cu pureci, pe care se plimba o muscă buimacă de vremea blândă, ne vorbea chipul unui politician în dificultate, al unui conducător care scăpase volanul din mână. Nici prin cap nu ne trecea atunci, stând în bucătăria de bloc, la masă, cu pachetele de Carpaţi aruncate la întâmplare şi ultimele două beri de Satu Mare sacrificate din frigider, de dragul atmosferei, că acele evenimente aveau să ne schimbe vieţile, cu voia sau fără voia noastră. Restul e istorie.

Cei care erau chemaţi la locurile lor nu erau în piaţă, la Bucureşti, în Decembrie 89. Noi chiar eram la locul nostru, inofensivi, pălăvrăgind într-un apartament de bloc, obişnuiţi cu raţiile, cu frigul şi cu toate bucuriile traiului şi ale muncii în chip communist. Nu noi eram problema, dar moşul n-a mai priceput ce se întâmplă, cu toate că-l avertizase securitatea în două rânduri, cum aveam să aflu mult mai târziu din preabogata literatură a “revoluţiei”.

Problema unora dintre noi e că am rămas la locurile noastre. N-am luat autobuzul să exportăm românismul din Irlanda până în Cipru, n-am fost cu rulmenţi la Istambul sau cu ghete de Clujana în Ungaria, ca tâmpiţii am urmat îndemnul conducătorului nostru şi am stat la locurile noastre. Întrebarea cheie: cine dracu ne-a pus?

Acum ne uităm zadarnic la foştii noştri prieteni, pe care-i mai vedem pe Facebook, pozându-se cu tricolorul sau cu politicianul nostru în vizită pe acolo, fiindcă acolo nu se fac poze cu ursul. Pentru ei e clar că nu contează cine va candida la Cotroceni, nici cine va câştiga sau de ce va pierde. Pentru ei e un spectacol, un meci de fotbal, un show de divertisment. Galeriile pot fi vehemente, dar meciul se termină, se sparg sticlele, capetele şi vitrinele, se plătesc amenzile şi toată lumea merge acasă. A doua zi iei o pastilă să-ţi treacă durerea de cap şi viaţa merge mai departe.

Ciudat este că ne comportăm de parcă pentru noi, ăştia rămaşi la locurile noastre, ar conta cine câştigă alegerile. Să fie curiozitatea puşcăriaşului, care dintre gardieni va fi promovat, sau nevoia de a aduce iluzia participării în celulă?

Prieteni, n-avem ce-i face. Politica e mai cinică de sexul şi aşa rămâne.

Reclame

10 gânduri despre „Dragă populaţie, stai liniştită la “locurili tale”

  1. Se spune că somnul raţiunii (naţiunii) naşte monştrii…Realitatea este că MONSTRUL zace în noi înşine…este acest egolatrism monumental, această individualizare extremă ce ne-a firimiţat între noi şi de noi înşine…Cât timp nu ne vom vedea de cât lungul nasului, în sensul că nu ne vom putea depăşi o condiţionalitate impusă de egoism, de trecut, nu vom COLABORA în vederea unui BINE COMUN…singurul bine REAL.
    Toate dictaturile minoritare, cum este şi cea a actualei clase politice…se bazează pe aceast „divide et impera”, pe această atomizare anti-umană, anormală, contra firii…
    Evidenţa soluţiei este atât de …evidentă, atât de simplă, încât egoul o refuză. Ego-ului îi place să ducă lupte grele, să cucerească, să învingă în dispute terne…Este însăşi hrana sa.
    Chiar să fim atât de orbiţi?! Chiar să fie atât de profundă „obnubilarea”, somnul …?! Trecutele vieţi de sclavie fizică şi psihologică, educaţia iresponsabilă predată că pe o ştafeta otrăvită de la o generaţie la alta…să fi făcut atât de mult rău încât să nu mai întrevedem o ieşire largă cât tot CERUL ?!

    Apreciat de 2 persoane

    1. fascinanta politic aromaneasca are o mare calitate, le da de treaba pensionarilor, ca ma uit la pensionarii nemti, saracii de ei, se plictisesc plimbindu-se cu Aida, asta e un vapor d-ala mare, sau robotesc prin gradina, sau… in timp ce pensionarii romani sunt activi, extrem de activi intelectual, cum analizeaza ei, dragutii, toate aspectele lumii, cit de tare s-au specializat ei in economie, psihologie.
      As zice ca cea mai inaintata clasa nu mai e aia proletara ca pe vremuri ci clasa pensionarilor.

      Apreciază

      1. Ce intelegi prin pensionari?! Pensionarul cu acte in regule, sau acela ce sta si hahaie, se tavaleste pe jos de bucurie cand se uita la „scimb de mame” sau la antenele voicusciene? Pensionarul Roman…n-are varsta. El s-a nascut „pensionar”, adica asistat, fara drepturi…si moare pensionar…
        Care tineri?! Aia de prin baruri si discoteci sau aia care colcaie in jurul puterii, la lins ciolane?!
        Ar vrea toti sa-i ia „Aida”si sa de invarteasca in cerc…doar doar no-r trebuii sa faca…NIMIC.

        Apreciază

    2. Tu ti-ai invins monstrul ? Una e sa-l poti arata cu degetul,alta e sa stii cum rage si cum tace…Aprinde candela ,Calin,nu te da batut,aprinde-o la propriu,atat ne-a mai ramas : Dumnezeu.Si bunicii.Doua lucruri nu ne vor trada niciodata : Dumnezeu si Bunii nostrii !

      Apreciază

  2. Eu l-am invins…si o spun cu toata smerenia…De fapt nici nu este o „victorie” propriu zisa…atata timp cat monstrul era ILUZORIU, o productie a mintii, un gand, un cosmar. Candela sufletului meu este in PERMANENTA aprinsa, este o stare de FAPT.
    Problema nu este ca EI ne vor trada…sa n-o facem NOI.
    Repet, in ceea ce ma priveste NU DORM mai mult decat este nevoie noaptea…In rest SUNT TREAZ si la minte si la inima si doresc si semenilor mei acesta trezie…

    Apreciază

  3. Uneori nu sunt ganduri si nici cosmaruri …sunt minciuni ,productii ale mintii fara Dumnezeu !Smerenie inseamna sa inchini totul lui Dumnezeu…si sa scrii cu litere mici despre tine !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s