Fecioarele topless şi sfinţii cluburilor


… sau cum se organizează ştiinţific un set de minciuni.

Cândva o pătură, intelectualitatea a ajuns un sac de dormit. Inclusiv în cluburi… „de fiţe”, ca să folosesc clişeul întreg, al cluburilor de fiţe. Expresia mi se pare săracă, împrumutată din vocabularul unor personaje provinciale, prăfuite şi uşor retardate, pentru care moda, look-ul şi altele sunt fiţe. Să lăsăm considerentele lingvistice pentru altă dată, fiindcă nu vă deranjez cu postarea din această pricină. Scopul meu este altul.

Logica omenească e flexibilă şi îndeamnă la excentricităţi. Acest fapt s-a accentuat în ultima vreme, când e mai important să fii excentric decât să fii logic. Îndrăznesc chiar să afirm că logica nu mai contează de loc. Există însă o limită, aşa cum încălzirea apei se poate face până la evaporarea lichidului. Dincolo de acea temperatură se pot întâmpla tot felul de fenomene, până la urmă tot de apă va fi vorba, dar aceasta nu va mai avea proprietăţile unui lichid.

Nu mă refer doar la jalea din media, de care geme internetul. Acolo apa ar fi informaţia, încălzită la temperaturile tot mai înalte ale partizanatelor de tot felul, până când se pierde şi ultima moleculă de adevăr. Atomizate, faptele sunt recompuse după scheme proiectate în laboratoarele PR, de comunicatori care au de transmis un mesaj, în esenţă acelaşi ca la Orwell: 4 picioare – bun, 2 picioare – rău. Pe urmă vin părerologii, care explică ce înseamnă, de fapt: nici un animal să nu bea alcool, adică – să nu bea alcool în exces! Unde   începe excesul? Nobody knows.

Ura lui Orwell faţă de intelectuali nu a fost întâmplătoare. Aproape că le dau şi eu dreptate foştilor propagandişti de la învăţământul politic pe stil vechi. Intelectualitatea era considerată atunci o pătură şi a ajuns un fel de sac de dormit, bun pentru toate anotimpurile morale şi mai ales imorale. Fiindcă manipulatorii, părerologii, agitatorii, falşii profeţi nu sunt strungari şi nici lăcătuşi. Ei sunt oameni cu pregătire, care au învăţat să-şi organizeze minciunile ca să pară convingătoare pentru cei mai puţin versaţi.

Să ştiţi că nu mă chinuie o criză de populism, am doar o jenă când nimeresc undeva lângă un televizor deschis şi văd că scrie pe ecran breakin news. Însuşi abuzul care se face cu acest termen este o dovadă de rea voinţă, fiindcă nu au cum să fie toţi cretini. Breaking news este ştirea de excepţie, care nu mai poate aştepta până la următorul jurnal. Aşa ceva nu se poate întâmpla din 5 în 5 minute decât în Absurdistan.

4 gânduri despre „Fecioarele topless şi sfinţii cluburilor

  1. In fond ce este intelectul, acel sac de dormit plin cu prejudecati, de conditionari? Este patrimoniul nostru educational…sunt mastile, filtrele, intreg trecutul inghesuit in memorie fara nici un criteriu valoric. Este firesc ca de acolo sa se reverse aceste elucubratii mintale. Cat timp nu vom face curatenie, nu ne vom activa mitea…MINTE, nu facatura asta de acum, excesele, excenticitatile ne vor exceda. Este absolut normala …ANORMALITATEA intr-o asemenea conjunctura.

    Apreciază

  2. Şi mai-marii s-au prins că poporul a ajuns la saturaţie şi foloseşte metode alternative pentru a descoperi adevărul dintre minciuni (cei care au timp, chef şi dotare pentru asta), aşa că ce vor face: vor distruge Internetul, care este acum principala sursă alternativă de informaţii şi comunicare. Apoi or să zică: „na, să vă văd acum, fraierilor!”, iar fraierii bineînţeles că se vor întoarce în faţa ecranelor teve (plus eventuale ziare şi reviste acum muribunde) şi vor înghiţi rahatul media cu nespusă plăcere.

    Mă întreb dacă în toată afacerea din „Обитаемый Остров” (2008) cu turnurile care emiteau periodic un semnal special care-i tulbura pe „degeneraţi” nu e vorba cumva tocmai despre turnurile de televiziune… 🙄

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s