Baladă pentru Moş Crăciun (2)


Continuare din postarea precedentă.

Te-ai obişnuit din copilărie cu Moş Crăciun, care nu exista, dar ai tăi erau siguri că ai nevoie de credinţa în moşul cu barba şi pletele albe, îmbrăcat în haine roşii şi cu cizme uriaşe şi o căciulă imensă cu moţ. Ţi l-au vârât în suflet, cu bună credinţă i-au făcut un culcuş în inima ta, iar tu ai avut nevoie de el de fiecare dată când te simţeai singur şi neajutorat. Ai crescut şi pe măsură ce ai fost iniţiat în alte şi alte taine, i-ai dat câte o înfăţişare nouă de fiecare dată când în faţa ta se deschidea o nouă uşă din casa vieţii.

I-ai primit pe toţi, prieteni, iubite, mentori, maeştri, învăţători şi profeţi. Ai fi vrut ca datorită lor să răsară soarele şi să se învârtă pământul, asta ţi-ar fi dat o satisfacţie teribilă, să poţi spune că îi cunoşti pe oamenii aceştia formidabil de importanţi, că stai de vorbă cu ei, te însoţeşti cu ei şi poate într-o zi vei fi la fel cu ei.

Oamenii au spus despre tine că îţi trăieşti viaţa din plin. Ei n-au de unde să ştie că între timp ai descoperit că se face noapte şi zi de la sine, că soarele răsare şi pământul se învârteşte cu sau fără noi, că oamenii minunaţi care l-au tot înclouit pe Moş Crăciun sunt oameni, aşa că au şi defecte, unele chiar mizerabile şi că a venit şi clipa în care ţi-ai dorit să nu-i fi cunoscut niciodată.

Ai avut copii, apoi nepoţi şi n-ai avut puterea să le spui că Moş Crăciun nu există. Erai încă stăpânit de teama din suflet, care nu te lasă să accepţi că eşti singur pe lume, că în lumea aceasta nu umblă moşi cu barba albă care fac minuni şi care, la nevoie, te ocrotesc.

Întotdeauna ţi-a fost frică să fii singur, ai semnat tot felul de documente care să ateste că aparţii cuiva, că ai o identitate protejată de legi şi de oameni care stau de veghe. Cele mai cumplite clipe din viaţa ta au fost acelea în care ţi-ai dat seama că, totuşi, eşti singur. De aceea uneori te înspăimântă poarta finală, pe care o vei trece când îţi va veni rândul şi nimeni dintre cei pe care îi cunoşti sau în care crezi nu va avea cum să vină cu tine.

Nu te uita peste umăr şi nu trage nervos din ţigare! Da, ştim, ai primit o educaţie, ai o credinţă şi în spatele porţii acelea te aşteaptă El, te va primi şi totul va fi bine. Aşa cum totul a fost bine şi cu Moş Crăciun.

Reclame

14 gânduri despre „Baladă pentru Moş Crăciun (2)

 1. Intradevar…pentru foarte multi oameni cele ce le spui tu sunt realitati…din pacate. Noi nu numai ca dorim sa fim mintiti, dar ne si mintim singuri, ne iluzionam si ne burdusim cu sperante…ce se dovedesc desarte, intr-o lume cruda, lipsita de iubire, „pragmatica” si violenta.Si totusi mos Craciun exista. Nu ca speranta, nu ca bucurie a darurilor primite. El exista ca bine, ca frumos, ca iubire…El te va mangaia pe crestet si nu te va judeca in termeni parentali, cu asprime sau intransigenta…vorba lui te manganie, el este intruchiparea miracolului existentei, al misterului…
  N.B.
  Cum eu am o barba consistenta si odata cu trecerea timpului nu a mai trebuit s-o albesc artificial, inca de foarte multa vreme , in mod benevol …sunt mos Craciun pe la copiii de la intreprinderi, gradinite sau prieteni. Este fascinata aceasta dedublare, aceasta adevarata raza de LUMINA din noaptea de Craciun pentru multi copii.
  Este o bucurie reciproca pe care ne-o oferim din tot sufletul…de nu mai se stie cine pe cine consileaza…

  Apreciat de 1 persoană

   1. Eu cred că „a dărui, „a iubi”, „a ierta”…a face bine în general reprezintă stări de NORMALITATE. NU cred că trebuie sa întreprindem in vederea obtinerii acestora nimic deosebit. Nici macar nu este o „realizare”, în termenii „câştigului”…Când vom CONSTIENTIZA ce ne împiedică, un ego stupid, fără logică, fără nici un argument REAL…atunci ne vom DEZvăta sa fim astfel iar normalitatea iubirii, daruirii, va veni de la sine. Nu mai spun de iertare deoarece nu vom mai avea pe cine ierta(?!)…fiindcă nu vom mai vedea răul, nu se va mai simţi lezată IMPORTANTA, „deosebita” noastră fiinţă…atunci când cineva nu va fi de acord cu noi.

    Apreciază

 2. am vrut sa-ti spun asa „”eu cred in MOS CRACIUN si acum””!! si …asa de tare m-am bucurat sa constat ca si altii ti-au spus asta !!! acest mosulet cu barba burtica si ras molipsitor va fi mangaierea,speranta,ocrotirea,rasplata, pana cand va disparea ultimul om de pe pamant!! fiecare din noi il asteptam in secret , si stim ca va veni si pentru noi orice varsta sau etnie am avea, si spun asta pentru ca ..hai sa ne gandim cat de tare ne bucura fericirea pe care o vezi in ochii copiilor care-si gasesc daruri sub brad (fie ele mai bogate sau mai modeste,dar daruri de la mosul)!!
  m-am bucurat ca si copil,m-am bucurat cu copilul meu si cu toti copii din viata mea…si o sa o fac pana voi inceta sa respir,….ceea ce nu stiu din povestea ta este daca exista acea POARTA???? cui ii este deschisa ,ce ne asteapta dupa ea…si nici nu vreau sa stiu , si nu fac supozitii, „”raiul si iadul sunt aici pe pamant”” asa se spune…aici gusti bucuria si amarul aici esti „premiat”” sau „pedepsit””!! aici ai prieteni si dusmani (cum bine zici)…..esential este cred eu sa traiesti cum vrei si cum simti TU ,EU,EL…si sa traiesti AZI !!..si pentru mine esential va fi sa-l astept pe „MOSUL”” in fiecare an cu aceeasi bucurie !! si atunci stiu ca merita sa traiesti !!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Da’ cu Moş Gerilă ce facem? Că io numai pe el l-am cunoscut… mă rog, mai mult după nume, pronunţat şi-ăla mai în silă.
  Sau îi combinăm pe amîndoi şi-l creăm pe Moş Crăcilă…? 🙄

  Cam pricep io unde baţi – ori fiecare cu ce-l doare, posibil – da’ nu’ş cum morţii mă-sii se face că la unii care fac umbră pămîntului degeaba vine Moşu’ lunar cu ‘j de mii de RON salar, iar la grosu’ popo’ului vine cu taxe şi impozite!? (Ete na, m-a apucat şi pe mine retorica acu’ – o fi super-luna de vină!)

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s