5 motive pentru care România e mai uşor de destabilizat în 2014 decât a fost în 1989


 1. Societatea românească din 2014 este profund divizată. În 1989, nemulţumirea faţă de regimul Ceauşescu era cvasi unanimă. Astăzi, societatea noastră este împărţită în două tabere, vizibil şi zgomotos agresive una faţă de cealaltă şi prezintă mediul ideal pentru momentul „întâmpinării cu flori” a invadatorilor, care devin „eliberatori”. Vedeţi spre bibliografie istoria (reală) a „prieteniei” româno-sovietice.
 2. Societatea românească din 1989 se baza pe supravieţuire. Penuriile de tot felul erau la ordinea zilei, oamenii erau obişnuiţi cu întreruperile de curent, cu aprovizionarea prin raţii de subzistenţă, etc.,  în fiecare casă găseai provizii iar oamenii se adaptaseră la acest mod de viaţă de-a lungul anilor cunoscuţi drept „epoca de aur”. În 2014 românii nu mai ştiu ce sunt cozile, întreruperile, raţiile, iar orice criză din aprovizionare ar avea un efect devastator asupra moralului.
 3. În 1989 România avea o armată prost echipată şi slab instruită, dar numeroasă. În 2014, majoritatea militarilor profesionişti sunt în teatrele de luptă din Asia sau Africa. Scutul NATO, care ar trebui să ne protejeze, poate fi retras din considerente „strategice” în orice clipă. În urmă rămâne o populaţie incapabilă să se apere, la cheremul oricărui invadator.
 4. În 1989, graniţele României erau închise ermetic. Locuitorii ei erau obligaţi, cu sau fără voia lor, să reziste. În 2014, românii pot pleca în orice clipă, fără nici un fel de restricţii. 2-3 milioane dintre conaţionali s-au stabilit deja în alte ţări, doar din motive economice. Câţi dintre noi ar rămâne în România, dacă în 2014 tancurile ruseşti ar trece Prutul?
 5. În 1989, trupele sovietice n-au avut intenţia destabilizării României. Această opţiune pur şi simplu nu făcea parte din planul lor. Cine ne asigură că trupele ruseşti din 2014 nu ar sprijini „autonomia ţinutului secuiesc” pentru a justifica invazia? Şi – în cazul retragerii „strategice” a NATO, ci i-ar putea împiedica?

Sunt doar nişte idei, n-am vrut să vă stric ziua.

9 gânduri despre „5 motive pentru care România e mai uşor de destabilizat în 2014 decât a fost în 1989

 1. Mmm…da…Desigur, vulnerabilitatile noastre sunt infinit mai multe acum…decat „atunci”, fara ca asta sa insemne vrun regret al vremurilor apuse…Se pare ca nu putem sari peste cicluri istorice IMPUSE. La „libere…stam cum stam(?!), ne ajuta imaginatia, usor morbida dupa gustul meu…dar „impusele” ne oamoara, mai ales ca suntem gata sa facem …”totul” pentru a ne incatusa…Libertatea , cum o tot spun, cred, stiu, sunt convins…este cea mai mare raspundere. Cum poate fi suportata, dorita, cautata…de oameni IRESPONSABILI?!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Cred ca ar trebui sa folosim logica invers si sa ne intrebam ce ar avea de castigat Rusia din destabilizarea Romaniei ? Nimic ! Ba, chiar ar pierde un bun pklatnic al gazelor la un pret de prohibitie . Nu au facut-o in 89, acum au pierdut motivatia .

  Apreciat de 1 persoană

  1. Wishful thinking. La ora actuală, jocurile se fac la alt nivel, care – nu ştiu, însă bănuiesc, deduc din detalii – e jocul „care pe care”. Relaxarea după colapsul URSS nu mai e pe placul actorilor principali. Ambele părţi sunt tot mai excitate la auzul cuvântului „acţiune”. Nu exclud că vor găsi ce caută. Partea prostă e că noi, ca de obicei, suntem la mijloc.

   Apreciat de 1 persoană

   1. In afara de faptul ca ne-am nimerit sa fim granita NATO, in rest nu mai prezentam importanta . Am avut grija sa ne distrugem singuri, sa ne autocanibalizam devenind sclavi ai consumului, nu producem nimic ce ar putea fi atractiv pentru rusi .

    Apreciat de 1 persoană

   2. Din păcate sclavia noastră vede consumul fără producţie – adică degeaba – ori aşa ceva nu există. Dar oamenii nu sunt tot. Mai este un teritoriu, amplasat chiar strategic, fie el şi nelocuit, situaţie posibilă şi fără ruşi, dacă continuă emigrările în acelaşi ritm.

    Apreciat de 1 persoană

 3. „De destabilizat”, spui? Da’ unde vezi stabilitate, întreb eu…? Poate de divizat, cum au făcut după răzbelirea aia mondială. Oamenii n-au importanţă, ci numai resursele, adică terenul şi ce e pe şi sub el. Dar nu-i bai, că după noile acte normative, totul se „cumpără”, într-un fel sau altul. Războaiele de genul ăsta se poartă numai pe hîrtie. Cînd vom ajunge să ne lovim de garduri electrificate pe care scrie ‘No trespassing’ pe acolo pe unde în adolescenţă făceam drumeţii, o să fie prea tîrziu – vom fi pierdut deja războiul. Şi cînd mă gîndesc la imbecilii care susţin „proiecte măreţe” care să arate străinilor „ce locuri faine avem noi în România”… bravo lor că le întocmesc îmbuibaţilor hulpavi şi nesătui, pe gratis şi zîmbind tîmp, lista cu ce au de cumpărat din ţara asta… cu un leu bucata. 😦

  Apreciat de 1 persoană

  1. Sînt destui Jakob-mincinoşi care-şi fac treaba cu sîrg (inclusiv pe aici), aşa că slabe speranţe să se trezească popo’ul la realitate pierzîndu-şi iluziile şi speranţele în (mai) bine. Sentimentele nu contează, sînt uşor de manipulat şi ele, dacă mai există.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s