Câteva mesaje din partea Satanei


PAISIE_LUGOJANU_Simplificând am zice că popa și deputatul (senatorul, ministrul, președintele) au întotdeauna dreptate. De unde provine acest izvor nesecat de dreptate?

În lume există câteva zeci (sute?) de culte (denominații, etc.) care împărtășesc o trăsătură comună: fiecare, în parte, are dreptate în timp ce toate celălalte nu au dreptate. Nu reușesc să scap de ceva vreme de asemănarea dintre această felie a lumii, spirituală – așa își zice și noi repetăm după ei, cei cu zisul – și altă felie care ne tot invadează viețile: politica. Politicienii sunt grupați după același principiu: doar ei (grupul, partidul, etc.) au dreptate, toți ceilalți greșesc.

Despre legăturile dintre biserici si partide s-a scris și se va mai scrie. La noi, la ora actuală știe toată lumea că pe locul 1 e combinația PSD-BOR. Ei sunt cei mai numeroși, cel mai bine organizați și au cele mai multe șanse să ocupe toate pozițiile strategice din societate. Pe măsură ce crește puterea lor, cele două organizații sunt tot mai discrete. N-am aflat mare lucru de la întâlnirile de partid ale PSD, cât despre Sfântul Sinod, cred că și SRI e mai transparent.

În schimb toată lumea știe ce se întâmplă cu „dreapta” – acolo se nasc partide, apar noi și noi lideri și toată lumea știe că avem o singură problemă: să alegem între Băsescu are întotdeauna dreptate și Trebuie să terminăm odată cu regimul Băsescu.

Toată această agitație ocupă largi segmente ale populației. Pe de-o parte popii (avem vreo 40.000 de parohii) plus mânăstirile și suprastructura bisericească plus cei pripășiți pe lângă aceste structuri – cred că ajungem la un număr asemănător cu cel al cadrelor didactice, care au cam amuțit de când liderii lor sindicali au ajuns prin ministere și vorbesc seara de la televizor, pe post de „analiști”. Pe de altă parte paridele cu echipele lor, atât cât îngăduie bugetul – să nu uităm căși opoziția are locuri destule în parlament, respectiv acces la robinetul cu bani. În cele din urmă, adică în poziție subordonată, armata de bugetari, fericiții care au scăpat de iadul capitalist și nu sunt „nevoți să-și vândă munca brațelor” (după cum zicea Karl Marx). În schimb, bugetarul trebuie să fie prudent, pentru a nu-i stârni pe cei care împart puterea, adică politicienii și popii.

La această casă a poporului se mai adaugă mica și răzlețita oștire a celor care visează că pot trăi și pe cont propriu. Pe ei, „întreprinzătorii” – adica micile afaceri – îi suspectează toată lumea că ar câștiga prea mulți bani, situație hilară fiindcă îmi amintește de agricultura socialistă, care reprezenta 90% sau 95% cu CAP-urile si IAS-urile ei, în timp ce partidul si statul aveau treabă tot mereu cu cele 5 sau zece procente necooperativizate.

Antipatia față de „privați” are sursa ei energetică: subconștientul rebel al celor care n-au voie să spună cu glas tare ce gândesc, de teamă să nu-i audă șeful. Acolo e buba: de ce ăștia n-au șef, în timp ce restul lumii are?

Satana, despre care știm că se luptă să subjuge această lume, reprezentând tradițional răul religios, în timp ce răul politic are alte denumiri, dar același sens – Satana tradițională i-a înrobit întotdeauna pe „ceilalți”.

Nu vă rămâne decât să judecați cine credeți că reprezintă, pentru voi, „ceilalți”?

secera_crucea

 

Reclame

14 gânduri despre „Câteva mesaje din partea Satanei

 1. Doamne feri de imagini simpliste, simplificatoare, paralele inegale sau egale etc.
  Da, religia are „meritul” dezbinării oamenilor, contrar menirii credinţei. Da, ezixtă asemănări religie-politică. De aici da, ezixtă o religie dominatoare în România, care-i ortodoxia, deci BOR-ul are un suport puternic, ar întruni cam 80% din opţiunile populaţiei. Da’ NU, paralela PSD-BOR nu ezixtă, iar insinuarea de colaborare e pur şi simplu mistificatoare atâta timp cât Mult Prea Fericitul e şi el, sireacu’, omu’ lu’ Băse! E de notorietate chestia asta, adevăr axiomatic, n-are nevoie să fie demonstrat! Hai că nu pot, ca vizitator, poza aia cu hăhăiala din mijlocul clerului, a mult nefericitului nedorit. Da pot să pun un link. Părerea mea! http://numarareainversa.wordpress.com/?s=un+mult+prea-fericit&submit=C%C4%83utare

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nu știu al cui aliat e patriarhul și asta n-are importanță, atâta timp cât e evidentă colaborarea dintre biserică și politică. Eu nu fac diferențieri în materie de politică, fiindcă nu cred în basmul cu politicienii buni și politicienii răi.

   Apreciază

   1. N-aş fi aşa sigur că n-are importanţă şi nu, nu este vorba despre colaborare între biserică şi politică. În cazul de faţă este vorba chiar de subordonarea bisericii de către politică. Miza tranzacţiei a fost autorizarea construirii Catedralei Neamului. Aşa s-a făcut că a fost ales preafericit cel ce venea cu această autorizaţie, care a fost actualul preafericit, pe baza… ghici a ce? Dă-mi autorizaţia (adică fă-mă Patriarh) şi BOR e a ta!
    În „armata” clerului voinţa ierarhiei este sfântă. Nicio paralelă cu regulamentele militare. Or, ierarhia BOR este strânsă-n păr în fotografia de pe treptele bisericii… unde, în centrul grupului, hăhăie hăhăilă cu gura până la urechi. Asta după ce, fără precedent în istoria BOR şi sfidând toate canoanele bisericeşti, i s-a dat cuvântul în Biserică, pentru a-şi transmite propaganda către credincioşi. Şi pe tema asta se poate dezbate la infinit. Pentru cei habotnici, cuvântul spus în biserică e sfânt. Norocul e că printre cei habotnici şi fariseismul e la mare cinste, dar şi mai mare e norocul nostru cu prevederea constituţională care limitează dreptul la doar 2 candidaturi!

    Apreciat de 1 persoană

   2. Am impresia că ai o fixaţie pe Băsescu? Pentru mine Iliescu şi Constantinescu au fost acelaşi lucru. La fel cum partidele sunt, pentru mine, identice. De fapt îşi schimbă membrii destul de des pentru a demonstra acest lucru.

    Apreciază

   3. Nici nu-i de mirare. Nu aş spune că-i vorba de o fixaţie cu Băsescu, mai degrabă de o saturaţie la extrem. Dacă crezi că Iliescu şi Constantinescu au fost acelaşi lucru, bag seama că fie ai trăit pa altă planetă, fie în alte timpuri. Altfel nu puteai să nu observi măcar că 7,4 milioane de români au vrut să-l vadă… dus! Ar fi o „mică diferenţă” zic eu. Nu ţi se pare? Altfel sigur, ca funcţii au fost la fel.

    Apreciază

   4. Chestia cu cele 7 milioane nu mă convinge. Pe Iliescu, în 90, l-au votat vreo 9.
    Fapt este că noi nu ne-am ales cu nimic.
    Am vrut să scăpăm de Ceauşescu, am scăpat, nu în modul cel mai elegant, de Iliescu la fel, scria jos Iliescu pe toate calculatoarele, acum, normal, ne-am săturat de Băsescu.
    Cu ce ne alegem dacă tot votăm preşedinţi de care pe urmă nu ştim cum să scăpăm mai repede? Aştept şi eu un preşedinte care să-şi încheie mandatele fără panarama asta, dar cu ceva rezultate.

    Apreciază

   5. Ce pot să spun? Nici Ceauşescu, nici Iliescu şi nici Constantinescu n-au fost mitocani, beţivani, mincinoşi şi lepre ca Băsescu. Cu alesu’, mai uşor cu pianu’ pe scări că eu nu l-am ales pe Băsescu, mai mult, nici pe Ceauşescu nu l-am vrut dispărut ca pe Băsescu. Cu panarama asta de care vorbeşti nu suntem noi responsabili ci tocmai panarama de Băsescu.
    Cred că nici Iisus dac-ar veni nu te-ar mulţumi, din moment ce consideri că toţi sunt o apă şi-un pământ. Întrebarea ar fi, unde crezi că te situezi între apa şi pământul ăsta? 😯

    Apreciază

   6. La fel de jenant, în primul rând pentru biserică. Viaţa spirituală nu se poate amesteca cu politica decât dacă renunţă la componenta spirituală. Faptul că politicienii sunt portocalii sau roşii sau verzi nu are nici o relevanţă.

    Apreciază

 2. In toate articolele mele, atunci cand vine vorba de INSTITUTIA ce-si aroga in mod ipocrit gestionatea credintelor…biserica…amintesc despre modul cum aceasta reprezinta la ora actuala o piedica uriasa aflata in calea eliberari omului de prejudecati, temeri, mituri cu care biserica si politicul exploateaza omenirea.
  Este deja un truism sa vorbim despre modul cum institutia bisericii si politicul si-au dat mana in vederea confiscarii adevarului. Un adevar contrafacut, ipocrit, generator de exploatare materiala si spirituala.
  Din pacate, vrem nu vrem ajungem la „bobor”…acest bobor profund traumatizat psihologic, inert, eviscerat, dezosat…
  Pana cand nu va REALIZA acest fapt, pana cand nu se va hotara sa devina ceea ce este… poporul va ramane o masa de manevra, manipulabila prin ignoranta…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Instituţia bisericească constituie chiar şi o piedică în cunoaşterea scripturii de către presupuşii credincioşi, instituţia pretinzând un monopol în administrarea celor sfinte, monopol despre care nu ştie nimeni când şi de la cine l-ar fi primit.

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s