Separatismul – de la Hristos și până în prezent


jesus01Iisus Hristos a fost primul separatist. Așa scrie pe plăcuța atașată crucii pe care el și-a împlinit sacrificiul. INRI. Iisus Nazareteanul Regele Iudeilor. Istoria confirmă pedepeapsa prin crucificare aplicată de Imperiul Roman celor care uzurpau autoritatea imperială. Declarându-se regele iudeilor (Mesia) – Iisus a comis, din perspectiva Romei, un act de uzurpare. Altfel ar fi stat lucrurile dacă Iisus ar fi încercat să transforme un grup de evrei în romani, să alcătuiască o Nouă Romă lângă Ierusalim. În acest caz, legiunile ar fi fost probabil trimise să apere interesele romane, reprezentate prin Nazaritean. Dar n-a fost să fie așa. Din acest exemplu învățăm că există separatiști buni și separatiști răi. Diferența dintre bine și rău o face puterea militară. Acesta are capacitatea de lovire suficientă pentru a susține „binele” și a anihila „răul”.

Puterea militară nu are doar funcția de a valida sau invalida mișcările separatiste. Puterea armată este însăși supapa de siguranța a imperiilor, societăților și sistemelor. Prin această supapă se reglează tensiunile provenite din apropierea și/sau depărtarea dintre țări. Am fost tentați să credem că odată cu sfârșitul războiului rece se va produce o apropiere dintre Federația Rusă și UE, respectiv SUA. Nu știm ce nu a funcționat, de ce oameni cu greutate în lume se străduiesc să răcească din nou relațiile care abia că se dezmorțiseră. Nu exclud nici varianta că destinderea la fel ca și democrația nu aduce prosperitate pentru toată lumea. Este aproape cu neputința ca, din varii motive, unii să nu fie excluși de la prosperitate – iată o sursă de tensiune care își va găsi rapid cultivatorii. Din clipa în care începe războiul în mințile oamenilor – indiferent ca e unul cald sau rece, nu mai contează propseritatea, vorbim de patriotism, naționalism și altele. Nu toată lumea. În orice război există și victime colaterale.

Confruntările, ca orice lucru făcut de om, pot scăpa de sub control. Supapa de care scriam cu câteva rânduri mai sus e depășită, sistemul explodează si se salvează cine poate. Citeam ieri despre Polonia în anul 1939. Zile însorite, familii care se plimbau, relaxate, prin parcuri, îsi făceau poze la nunți sau botezuri, toată lumea zâmbea, viața era într-un echilibru aproape perfect. Câteva luni mai târziu era război. Majoritatea celor din poze ori nu mai erau în viață, ori viață lor se modificase radical, în rău, nu în bine. Întrebarea care rămâne este: ce ar fi putut face acești oameni, ca să împiedice împlinirea destinului lor tragic? Ar fi avut rost să se înarmeze, să se pregătească pentru apărarea modului lor de viață?

Încă mă feresc să mă alătur celor care fac comparații dintre 1914 și 2014 sau 1939 și prezent. Dar nu pot să nu mă gândesc că, în cazul în care lucrurile iau o intorsătură tragică, România este una din țările cele mai nepregătite pentru a face față neprevăzutului. Probabil reacția noastră va fi să nu facem nimic. E posibil să ținem discursuri, multe discursuri și eventual să cântăm din fluier. Miorița.

 

Anunțuri

5 gânduri despre „Separatismul – de la Hristos și până în prezent

 1. Vorbind despre Polonia în ’39 mi-ai adus aminte de filmarea asta cu oraşul meu natal, făcut praf de către „dragii” de americani:

  1943 Daily Life in Ploesti Before the Bombing

  şi apoi dezastrul:

  Casa mea e pe sfert ridicată pe-o fostă groapă de bombă, în ’77 zidul dormitorului a crăpat de sus pînă jos pe diagonală fiindcă s-a lăsat pămîntul. A urmat declinul (din mai multe puncte de vedere).

  Războaiele sînt exclusiv vina proştilor care urmează ordinele orbeşte, punînd botu’ la propaganda aferentă. Fiecare naţie cu propaganda, dezinformarea şi „agenda” proprie. Proştii apasă pe trăgaci/butoane/etc şi se bucură ca imbecilii că au ucis – nu contează ce sau pe cine. Ei mor – atunci sau mai tîrziu, dacă au noroc – la fel de săraci, pe cînd bogătanii îşi freacă mîinile a bucurie că au mai obţinut un teren petrolier/aurifer/etc. şi au mai „ciopîrţit” o naţie insignifiantă care „şi-o luase în cap”.

  Albi-le-ar ochii şi usca-li-s-ar mîinile ălora care vor şi pornesc războaie! Am zis!

  Apreciază

 2. Am citit că deși romanii au dat ordinul de a fi executat Iisus, totuși decizia au luat-o iudeii. Ei vedeau în Iisus pe Mesia despre care se vorbise că va fi mai puternic decât Cezarul și că va avea o împărăție veșnică. S-au bucurat la venirea lui Iisus, dar au fost dezamăgiți când Iisus nu s-a alăturat scopului lor de a lupta cu romanii, având o misiune mult mai importantă. Ca să se răzbune pe El, când Pilat i-a întrebat cine să fie eliberat dintre cei condamnați la moarte, Baraba sau IIisus, ei au strigat Baraba.Că suntem nepregătiți pentru orice eventualitate, așa este.Alte țări și mai ales cele mai puternice,n-au încetat de-a lungul timpului să ia măsurile necesare, chiar și în războiul rece, în timp ce noi ne-am culcat pe-o ureche, ba chiar am renunțat la obligativitatea serviciului militat pentru tineri. Acum cum bine spuneți „să fluierăm Miorița”. Mai sperăm în NATO!?

  Apreciază

 3. Iisus este …UNIFICATORUL, pe cand toti conducatorii sistemelor, oricum s-ar numi acestea …sunt SEPARATISTII. Acesti conducatori conduc dupa principiul separatistilor…”Divide et impera”… Ei sunt minoritari, deci au nevoie de cat mai multa confuzie, de cat mai multa mistificare pentru a se mentine la putere. Tradarea, sperjurul, minciuna, ipocrizia, coruptia, exploatarea, crima…fac parte din arsenalul acestora.
  Ca lucrurile . mai devreme sau mai tarziu vor lua o intorsatura tragica…este firesc sa se petreaca asa ceva in conjunctura actuala, cand polarizarea lumii intre extrem de bogati si extrem de saraci se tot adanceste. Ce vom face noi Romanii?! Ce-am facut si pana acum…cand cu unii…cand cu altii…dupa cum bate vantul.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s