Poziția ființei – Olimpiu Nușfelean vs. Vladimir Putin


Alăturarea celor 2 nume din titlu poate trece drept îndrăzneață, dar nu este. Mai bine zis, scopul acestui text nu este provocarea, ci invocarea unor repere, necesare pentru a stabili ce ne-am propus – poziția ființei. Olimpiu Nușfelean și-a intitulat astfel un roman prin anii 70, în care încerca (fără să reusească, aceasta era miza) să găsească un rost intelectualului în mediul rural socialist (adică mai întâi sovietizat și apoi colectivizat). Dintre mutanții care au rezultat din amintitul proiect de inginerie socială, intelectualul – narator se salvează, evadând într-un univers liric, subiectiv și neobservat. La vremea ei, cartea a stârnit interesul criticii, dar mai ales curiozitatea colegilor, dascăli navetiști ca și autorul, care se regăseau în paginile lui Nușfelean ca într-un jurnal intim. Noroc că instituțiile specializate nu au găsit de cuviință să citească opul, altfel l-am fi găsit pe autor la Paris și nu la Bistrița, cu o escală la demisolul intituțiilor statului, desigur.

În marea și înduioșetoarea lor majoritate, intelectualii noștri au ratat capitalismul de cumetrie, mulțumindu-se cu burse modeste, călătorii subvenționate de fundații și titluri onorifice. Democrația emergentă i-a catalogat repede drept neadaptați, descotorosindu-se de ei atât în politică, unde se rătăciseră unii, cât si în economie, domeniu stăpânit de pragmatism si nu de idei. Cu câteva firave excepții, poziția ființei (adică a intelectualului) a rămas tot una marginală, societatea posttotalitară dovedeindu-se în cele din urmă mai intolerantă decât predecesorii tovarăși. Nemaifiind nevoie de „intelectualitatea care constituie o pătură”, fabricile de diplome, care produc în România licențiați pe bandă rulantă, au rezolvat restul. Normal că „elitele” noastre cu studii aproximative îi urăsc pe cei care i-ar putea corecta, îi detestă pe cei care și-au scris singuri lucrările in loc să le producă la copy-paste.

-3Iată că apare pe scena internațională și Vladimir Vladimirovici, un personaj care trebuie luat în seamă fiindcă a dovedit că face ceea ce spune. Mă întreb, care ar fi poziția fiinnței intelectuale în context? Pentru refacerea raportului de forțe dintre marile puteri e nevoie de oameni de acțiune, dar cum mecanismul angrenează și latura naționalist-patriotică, va fi nevoie și de ideologi. Se vor naște ei, ideologii secolului XXI, dintre intelectualii refuzați, dați la o parte și umiliți de noua ordine? Vor găsi ei mântuirea în ortodoxie (antioccidentală), în misticismul legendelor naționale, producând un nou tip de fundamentalism util relansatului război rece? Vor fi ei dispuși să participe din nou la demascări, epurări și ședințe publice de linșaj ca în anii 50? Vor avea curajul să spună nu?

RNEVorba proverbului: Поживём – увидим. (Vom trăi și vom vedea).

Reclame

3 gânduri despre „Poziția ființei – Olimpiu Nușfelean vs. Vladimir Putin

    1. Cu siguranţă se înregistrează un progres remarcabil în domeniul creării şi implementării metodelor de stagnare a progresului real.

      Sau poate Creatorul/Programatorul a realizat că design-ul uman e extrem de greşit şi a abandonat definitiv proiectul în favoarea altuia mult mai eficient şi cu mai multe posibilităţi de upgrade. 🙄

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s