Virusul care afectează personalitatea


mani2Viruşii nu mai sunt ce-au fost odată. Nici ei. Ne despart doar vreo 2-3 decenii de vremurile când viruşii erau fără îndoială microorganisme. Între timp, graţie spaţiului virtual şi a tehnologiilor IT, au mai apărut nişte mici programe informatice, denumite tot viruşi, care fac fel de fel de năzdrăvănii pe calculatorul, tableta sau telefonul nostru, toate inteligente, din păcate, mai inteligente decât noi. Informaţia, le rândul ei, circulă prin media, un alt univers susceptibil de a fi infectat cu informaţii false, rău voitoare sau pur şi simplu în bătaie de joc, cu rezultate dintre cele mai ciudate în comportamentul nostru, deformări ale personalităţii care nu ne mai reprezintă şi din care ne trezim greu şi mahmuri sau de loc.

Îmi daţi voie să ţin o mică expunere? Pentru a  face situaţia mai agreabilă, imaginaţi-vă că suntem în sala de conferinţe a unui hotel de 4 stele, că aţi plătit cel puţin 50 de euro pentru partacipare şi încă 100 pentru cazare şi masa festivă şi că acest text vă apare proiectat pe slide-urile obligatorii oricărei expuneri profi.

Cu toţii ştim că nu e bine să punem mâna pe o plită încinsă, fiindcă ne vom arde. De unde ştim asta? Din experienţa noastră, probabil din copilărie, când am ne-am apropiat prea mult cu mâinile de plita încinsă, ne-am ars şi am rămas cu memoria durerii. Experienţa cu plita e una rudimentară, fiecare are în memorie trăiri nefavorabile sau favorabile, care îi condiţionează comportamentul.

mani1Dar nu toată lumea a trăit în preajma unei plite, care cel mai adesea era încinsă. Să presupunem că prezentăm un banal cuptor de bucătărie unor oameni care nu cunosc obiectul. Aici intervine televiziunea, mediul de „informare”. Publicul va vedea oameni fericiţi care stau pe plită şi citesc, beau ceai sau pur şi simplu se relaxează. feţele lor sunt zâmbitoare, atmosfera e una pozitivă, iar în mintea telespectatorilor imaginea plitei este asociată cu confortul. Nimeni nu le spune că din când în când vine cineva şi face foc în acel obiect, iar utilizarea sobei în combinaţie cu focul este cu totul alta, nicidecum relaxarea, ci gătitul mesei sau încălzitul unei încăperi.

manipCând se vor aşeza prima dată pe o plită încinsă, aceşti oameni vor considera că au fost victima unui atentat, mânia lor se va îndrepta împotriva conspiratorilor care i-au adus în această situaţie neplăcută, chiar dureroasă şi ei vor reacţiona ca atare. Am putea susţine, cu probe, că i-am programat să reacţioneze astfel.

Vă rog să nu mă suspectaţi că am început să scriu un manual despre tehnica manipulării. V-am spus doar o poveste şi vă invit să reflectaţi asupra ei. Doar dacă vreţi.

4 gânduri despre „Virusul care afectează personalitatea

  1. (✿◠‿◠)..Sa ai o seara plina de tandrete si iubire
    …sa poti simti frumusetea vietii, cu toata fiinta– Have an evening full of tenderness and love
    … you can feel the beauty of life, the whole being…♡◕ ‿ ◕♡

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s